Intoxicații cu alcool, medicamente și naștere în ambulanță! Topul solicitărilor de 1 Mai la 112

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 29.04.2023 – 01.05.2023, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 6275 cetățeni, inclusiv la 851 copii. După acordarea asistenței medicale urgente, 2348 pacienți, dintre care 504 copii au fost transportați la spital.

Pe parcursul la 72 de ore, cel mai frecvent a fost solicitată ambulanța pentru 1924 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 20 pacienți cu sindrom coronarian acut; 916 pacienți cu patologii neurologice, inclusiv 105 de accidente vasculare cerebrale și 754 pacienți cu maladii respiratorii, inclusiv 376 cu infecții respiratorii virale acute (IRVA).

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 638 persoane, inclusiv la 161 copii cu diverse traumatisme. Echipele AMU au intervenit la 18 accidente rutiere, în urma cărora au avut de suferit 25 persoane. După acordarea ajutorului medical, 22 pacienți, inclusiv 4 copii cu diferite traume au fost transportați la spital.

Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 18 apeluri pentru acordarea asistenței medicale de urgență pe motivul urgențelor toxice. În acest sens, echipele AMU au acordat ajutor medical calificat la 8 persoane cu intoxicații de monoxid sau bioxid de carbon, 5 cu alcool și 3 cu medicamente.

Totodată, la data de 30.04.2023, echipa SAMU Dondușeni a asistat o naștere în condiții de prespital. În timpul deplasării la spital,  în ambulanță a survenit spontan nașterea. Femeia a adus pe lume o fetiță sănătoasă cu scorul Apgar – 8 puncte. Ulterior, lăuza și copilul au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Edineț pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

Protest în capitală. Dumitru Alaiba: ,,Aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată”

Sute de deținători de patentă au ieșit astăzi, 26 iunie, la un protest în fața Guvernului. Oamenii cer să li se permită să activeze în continuare în baza patentelor, așa cum o făceau în toți anii de până acum. Asta deoarece în luna iulie le expiră termenul de grație acordat de către guvernanți, care le cer deținătorilor de patentă să treacă la aparate de casă, transmite www.deschide.md.  

Patenta protest

Protestatarii au cerut Guvernului să le dea voie să comercializeze bunuri, în baza patentelor, și să nu le impună aparatele de casă, pe care le consideră foarte costisitoare și care le-ar aduce bătăi de cap în plus.

În fața protestatarilor a ieșit secretarul de stat al Ministerului Economiei, Viorel Garaz, care a chemat lumea la negocieri. Oamenii, însă, l-au asaltat cu reproșuri și i-au acuzat pe cei de la guvernare că le pun piedici în activitate.

De cealaltă parte, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, nu se lasă înduplecat, menționând că această reformă trebuia făcută zeci de ani în urmă, pentru că aparatele de casă sunt ceva normal într-o țară civilizată.

„Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență. Mărul discordiei – aparatul de casă. Repet: aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată. Avem 4000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate”, a scris Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

Demnitarul subliniază că a venit cu acest mesaj pe rețelele de socializare  deoarece se află într-o vizită de lucru în afara țării, împreună cu prim-ministrul Dorin Recean.

De asemenea, ministrul Economiei le propune comercianților o viziune asupra reformei patentelor:

  •  Cel mai mic impozit pe venit din Europa, adică 1% din vânzări;
  •  Nu este necesară înregistrarea unei companii;
  •  Costurile tranziției (în special aparatul de casă) – compensate de stat;
  •  Plafonul de vânzări a fost crescut de 4 ori. Cu patenta, limita anuală era de 300 de mii de lei, în timp ce în noul regim de activitate independentă aceasta a fost majorată la 1,2 milioane de lei;
  •  Fără nici un fel de birocrație! Am eliminat rapoartele, registrele de casă și evidența contabilă, fără necesitatea de a angaja un contabil;

O să fim în continuare alături de antreprenori. Oricare antreprenori. De la mic la mare. Ei toți trebuie să aibă suficient spațiu pentru a crește. Însă trebuie să acceptăm un set de reguli comune pentru toți”, mai scrie Dumitru Alaiba.

Menționăm, că în fața clădirii Guvernului s-au adunat circa 200 de deținători de patentă în comerț. Oamenii sunt indignați de faptul că li se cere renunțarea la această formă de activitate comercială și cer ca ea să fie păstrată. De asemenea, oamenii sunt contra procurării și înregistrării aparatelor de casă.

Se ieftinește căldura. Tariful la energia termică livrată de „Termoelectrica” ar urma să scadă cu peste 700 de lei

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune micșorarea tarifului la energie termică, livrat de SA „Termoelectrica” către consumatorii din capitală, cu 704 lei. Un proiect de hotărâre în acest sens ar urma să fie examinat în cadrul ședinței ANRE din 27 iunie.

Incalzire prin calorifere: Avantaje - Instalare - Sfaturi | Reformex

Potrivit calculelor Agenției, noul tarif ar urma să constituie 2873 lei/Gcal (fără TVA), față de actualul tarif de 3577 lei.

Ultima dată, ANRE a modificat tariful la energie termică livrată de Termoelectrica în februarie. Atunci, tariful a fost majorat cu 723 lei.

sursa: www.deschide.md

NATO afirmă că rebeliunea Wagner arată marea greșeală a lui Putin de a invada Ucraina

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg afirmă că evenimentele de peste weekend sunt o problemă internă a Rusiei și încă o demonstrație a marii greșeli strategice făcute de președintele Putin prin anexarea ilegală a Crimeei și cu războiul împotriva Ucrainei.

NATO chief Stoltenberg to visit Türkiye for talks on Nordic bids | Daily  Sabah

El a spus că pe măsură ce Rusia își continuă asaltul, este și mai important ca aliații să continue sprijinul pentru Ucraina.

”Dacă Rusia crede că ne poate intimida să nu sprijinim Ucraina, va eșua. Suntem alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, le-a declarat Stoltenberg jurnliștilor în capitala Lituaniei, Vilnius.

Secretarul general al Alianței a mai spus că NATO monitorizează situația din Belarus și a condamnat încă o dată anunțul Moscovei de a desfășura acolo arme nucleare.

”Nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare, dar NATO rămâne vigilentă”, a asigurat el.

Stoltenberg a fost la Vilnius la un test al reacției rapide a unității de luptă NATO din Lituania, conduse de germani, în eventualitatea unui conflict cu Rusia. El a descris exercițiile ca pe un mesaj clar că NATO este gata să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat.

Grațioase și talentate! Tinerele gimnaste din Moldova au strălucit în Franța
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Air Moldova suspendă de azi toate zborurile și oprește vânzarea biletelor
Articolul următor