Într-o livadă din raionul Ialoveni cresc mere care cântăresc până la jumătate de kilogram fructul

Se bucură de mere care cântăresc până la jumătate de kilogram fructul, chiar din al doilea an de când şi-au plantat livada. Familia Dosca din satul Malcoci, raionul Ialoveni, a decis să investească în agricultura performantă. Producătorii se bucură de certificarea, care a devenit o importantă condiţie pentru exportul de fructe şi legume proaspete în ţările Uniunii Europene, relatează trm.md.

Soţii Gheorghe şi Carolina Dosca din satul Malcoci, raionul Ialoveni, deţin 10 hectare de livadă de mere. În acest an antreprenorii au beneficiat de asistenţă tehnică în cadrul proiectului Agricultură Performantă privind implementarea şi obţinerea certificatului GLOBAL G.A.P ŞI GLOBAL GRASP.

„Avem soiurile: Golden Delicios, Red Delicios şi Gala Delicios. Preconizăm aproximativ 150 de tone din 10 hectare de mere. Avem o înţelegere preventivă cu reţea de magazine din ţară”, spune Gheorghe Dosca. „GLOBAL GAP ne-a ajutat să fim mai corecţi, mai ordonaţi în ceea ce priveşte agricultura.

Sfatul nostru e dacă să începem ceva, să începem cu un exemplu, cu o standardizare, să ne aliniem la aceste standardizări pentru că astfel reuşim”, a menţionat Carolina Dosca. Certificarea privind implementarea standardelor internaţionale va permite companiei să-şi exporte produsele pe piaţa europeană şi din Orientul Mijlociu. „Livada este proiectată în aşa mod, că totul este făcut din start cu aceste criterii. Fiindcă nu întâi facem apoi refacem unele activităţi.

Şi atunci când toată infrastructura este bine implementată, întreţinută şi standardele, acele cerinţe sunt mai uşor implementate”, a declarat specialistul APM, Andrei Cumpanici. Dacă până în anul 2022, 95% din exportul de mere moldoveneşti revenea pieţei ruse, din cauza războiului din Ucraina, care a afectat lanţul logistic, producătorii din ţara noastră s-au văzut nevoiţi să se orienteze către alte pieţe.

„Producătorii de soiuri solicitate pe pieţele internaţionale au putut uşor să se orienteze spre alte pieţe precum cea din Golful Piersic. Vorbim de pieţele din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman. Din păcate două mari pieţe de desfacere rămân încă nevalorificate de producătorii noştri. Mă refer la pieţele din India şi Egipt”, spune specialist în marketing în cadrul proiectului Tatiana Burcă. În acest an, la nivel de ţară, este estimată o recoltă de peste 480 mii tone de mere, cu aproape 200 mii de tone mai mică faţă de anul trecut, diminuare provocată, în mare parte, de seceta severă.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

15 oameni au fost răniți după ce un TIR condus de un moldovean a intrat într-un microbuz la Galați
Articolul anterior
Belarus a început exerciții militare în mai multe regiuni, inclusiv la frontiera cu Polonia
Articolul următor