Într-o livadă din raionul Ialoveni cresc mere care cântăresc până la jumătate de kilogram fructul

Se bucură de mere care cântăresc până la jumătate de kilogram fructul, chiar din al doilea an de când şi-au plantat livada. Familia Dosca din satul Malcoci, raionul Ialoveni, a decis să investească în agricultura performantă. Producătorii se bucură de certificarea, care a devenit o importantă condiţie pentru exportul de fructe şi legume proaspete în ţările Uniunii Europene, relatează trm.md.

Soţii Gheorghe şi Carolina Dosca din satul Malcoci, raionul Ialoveni, deţin 10 hectare de livadă de mere. În acest an antreprenorii au beneficiat de asistenţă tehnică în cadrul proiectului Agricultură Performantă privind implementarea şi obţinerea certificatului GLOBAL G.A.P ŞI GLOBAL GRASP.

„Avem soiurile: Golden Delicios, Red Delicios şi Gala Delicios. Preconizăm aproximativ 150 de tone din 10 hectare de mere. Avem o înţelegere preventivă cu reţea de magazine din ţară”, spune Gheorghe Dosca. „GLOBAL GAP ne-a ajutat să fim mai corecţi, mai ordonaţi în ceea ce priveşte agricultura.

Sfatul nostru e dacă să începem ceva, să începem cu un exemplu, cu o standardizare, să ne aliniem la aceste standardizări pentru că astfel reuşim”, a menţionat Carolina Dosca. Certificarea privind implementarea standardelor internaţionale va permite companiei să-şi exporte produsele pe piaţa europeană şi din Orientul Mijlociu. „Livada este proiectată în aşa mod, că totul este făcut din start cu aceste criterii. Fiindcă nu întâi facem apoi refacem unele activităţi.

Şi atunci când toată infrastructura este bine implementată, întreţinută şi standardele, acele cerinţe sunt mai uşor implementate”, a declarat specialistul APM, Andrei Cumpanici. Dacă până în anul 2022, 95% din exportul de mere moldoveneşti revenea pieţei ruse, din cauza războiului din Ucraina, care a afectat lanţul logistic, producătorii din ţara noastră s-au văzut nevoiţi să se orienteze către alte pieţe.

„Producătorii de soiuri solicitate pe pieţele internaţionale au putut uşor să se orienteze spre alte pieţe precum cea din Golful Piersic. Vorbim de pieţele din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman. Din păcate două mari pieţe de desfacere rămân încă nevalorificate de producătorii noştri. Mă refer la pieţele din India şi Egipt”, spune specialist în marketing în cadrul proiectului Tatiana Burcă. În acest an, la nivel de ţară, este estimată o recoltă de peste 480 mii tone de mere, cu aproape 200 mii de tone mai mică faţă de anul trecut, diminuare provocată, în mare parte, de seceta severă.

La Chișinău se desfășoară Ziua Națională a Vinului

Cetățenii Republicii Moldova și turiștii străini sunt așteptați, pe 1-2 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După o pauză determinată de criza pandemică, evenimentul a revenit în Piața Marii Adunări Naționale și se desfășoară cu sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”.

Festivaluri de vinuri din Moldova. Calendar evenimente 2019

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 90 de producători de vinuri din întreaga țară s-au reunit pentru a-și prezenta realizările din ultimii ani, comunică MOLDPRES.

Vizitatorii vor avea prilejul să ia parte la degustări, master-class-uri, ateliere de meșteșugărit, precum și să se bucure de un program de zile mari cu participarea celor mai îndrăgiți artiști din Republica Moldova.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial Ziua Naţională a Vinului s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a R. Moldova în traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

În context, e de menționat că peste 2% din plantațiile de viță-de-vie din lume sunt cultivate în R. Moldova. Ea se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind al 13-lea exportator de pe glob. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre, care asigură de-a lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de aproximativ 9% din totalul exporturilor. În 2019 sectorul a exportat producție de peste 200 de milioane de euro. Vinurile moldoveneşti sunt importate de circa 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

Comisia Europeană le cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în contextul în care mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru fugi de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

Kremlin de Moscú - EcuRed

„O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

Aceste noi „orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, „se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european. 

„Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene. 

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european. 

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar „examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă” şi „dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată”, a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE.

Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

Rușii l-au răpit pe directorul general al centralei din Zaporojie și nimeni nu știe unde se află în acest moment, a declarat președintele companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin, potrivit Ukrainska Pravda și Ukrinform.

Oficial ucrainean: Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

”La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Deocamdată nu există nicio informație despre locul unde se află Igor Murashov sau despre soarta acestuia”, a scris Petro Kotin pe canalul său de Telegram, transmite hotnews.ro.

Președintele Energoatom precizează că directorul general al centralei este principalul responsabil pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei, iar reținerea acestuia reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Kotin a cerut militarilor ruși și angajaților Rosatom care ocupă ilegal centrala să îl elibereze pe șeful centralei pentru a menține o bună funcționare a centralei nucleare Zaporojie.

De asemenea, el a cerut directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondiale a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să ia toate măsurile pentru a se asigura că Murashov este eliberat imediat din captivitate.

15 oameni au fost răniți după ce un TIR condus de un moldovean a intrat într-un microbuz la Galați
Articolul anterior
Belarus a început exerciții militare în mai multe regiuni, inclusiv la frontiera cu Polonia
Articolul următor