A intrat în vigoare legea care introduce unele modificări ale procedurii de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă românești

Începând cu data de 21 ianuarie 2018, a intrat în vigoare legea nr. 14 din 2018, care introduce unele modificări ale procedurii de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă – certificate de naștere și de căsătorie, transmite CURENTUL.

separator

Conform noilor modificări:

  • Cererea de înscriere/transcriere se poate depune doar personal, de către titular sau părinte (reprezentant legal) în cazul minorilor, și nu prin împuternicit sau mandatar cum era până acum. Având în vedere această prevedere, Secția Consulară a Ambasadei României preia cererile realizate doar de titulari sau părinte (reprezentant legal) în cazul minorilor.
  • La fel, solicitanții de servicii consulare vor putea depune cererea de transcriere/înscriere a certificatelor de naștere și căsătorie la Oficiile de Stare Civilă din cadrul primăriilor tuturor municipiilor-reședință de județ din țară sau ale sectoarelor Municipiului București. Persoanele care au avut Permis de ședere în România, pot solicita transcrierea acestuia în localitatea unde au fost înscriși ca rezidenți.

Prezenta modificare legislativă are rolul de a simplifica procedura de înscriere/transcriere a actelor de stare civilă – certificate de naștere și de căsătorie – și de a scurta timpul de așteptare pentru prelucrarea acestor cereri.

În acest sens, Ambasada României în Moldova adresează rugămintea ca solicitanții de servicii consulare, înscriere/transcriere a actelor de stare civilă, să se adreseze tuturor Oficiilor de Stare Civilă din cadrul primăriilor tuturor municipiilor-reședință de județ din țară sau ale sectoarelor Municipiului București.

Părinții au refuzat avortul în ciuda malformației congenitale a fătului. Cum arată copilul acum?
Articolul anterior
Un fost profesor acuzat de pornografie și act sexual cu un elev
Articolul următor
Alte articole interesante