Inundaţii devastatoare în Turcia. Oamenii s-au suit pe case şi cer disperaţi ajutor

Ciclon devastator în Marea Neagră. Inundații ca după tsunami în Turcia, unde oamenii s-au suit pe case și cer disperați ajutor.

Un ciclon format în Marea Neagră a făcut prăpăd în Turcia, în cursul zilei de miercuri. Iar pericolul nu a trecut, scrie observator. În perioada 11 – 14 august 2021 meteorologii anunță furtuni cu caracteristici tropicale în bazinul estic al Mării Negre. Vor fi rafale ce vor depăși 150 km/h și cantităţi de peste 200 litri/mp. Sunt așteptate fenomene meteo severe în nordul Turciei, sudul Ucrainei și sudul Rusiei. Meteorologii explică că furtună extrem de puternică dezvoltată în bazinul estic al Mării Negre. Umiditatea din zona respectivă dar şi temperatura ridicată a mării sunt factorii care stau la baza acestui sistem. Astfel de furtuni cu caracteristici tropicale sunt destul de rare pentru zona Mării Negre. Cantităţile de apă prognozate de meteorologi dar şi rafalele puternice ale vântului vor pune probleme grave aşezărilor din zonele de coastă.

Torenții mătură tot ce prind în cale

În regiunea Sinop din nordul Turciei torenții puternici au făcut prăpăd. Pe imaginile postate pe Facebook se poate observa cum localnici disperați se suie pe case și cer ajutorul, fluturând haine albe pentru a fi văzuți de salvatori, asta în timp ce în apropiere o locuință pusă la pământ cu totul de șovoaiele venite de pe versanți. În Sinop a plouat atât de mult în cursul ultimelor ore, încât străzile s-au transformat în adevărate râuri. Zeci, dacă nu chiar sute de mașini, au fost luate de viitura extrem de puternică. Imaginile amintesc de tsunamiul devastator ce a lovit Japonia după cutremurul de 9.0 pe Richter, în 2011.

În zonele lovite de calamitate a fost restricționată circulația, iar șoferilor nu li se mai permite accesul pe mai multe poduri, existând riscul de colaps. Mai multe autoturisme prinse în șuvoaie au ajuns direct în mare.

Turcia, înainte și după incendii…
Articolul anterior
Furie în Pakistan după decapitarea fiicei unui diplomat
Articolul următor