Inundații în România: gospodării ajunse sub apă, elevi și profesori, evacuați dintr-o școală. A fost emis cod galben de ninsori în mai multe regiuni

În judeţul Timiş autoritățile au emis o avertizare hidrologică cod roşu pe râul Bega, în zona localităţilor Făget şi Balinţ care este valabilă până astăzi, 27 februarie, la ora 16:00. Totodată locuitorii au primit un mesaj RO-Alert, iar în localitatea Răchita 65 de elevi și profesori au fost evacuați din școală, a mai transmis ISU Timiș, scrie libertatea.ro.

Râul Bega se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, în zona localităţilor Făget – Lugoj din judeţul Timiş, iar locuitorii au primit mesaj RO-Alert. Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu a anunţat luni dimineaţă că a fost emis cod roşu de inundaţii până la ora 16.00, pe râul Bega. ”Cod roşu de inundaţii până la ora 16:00 pe râul Bega, în zona Făget-Lugoj. Am convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru ora 08:45. A fost emis mesaj RO-Alert de avertizare pentru populaţia din zonele vizate. Echipele ISU şi SGA sunt mobilizate”, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu pe pagina sa de Facebook.

Cea mai afectată este localitatea Răchita, unde elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Răchita au fost evacuați. „Prin Hotărârea Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă, s-a dispus evacuarea a aproximativ 65 şcolari, preşcolari şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Răchita”, au transmis autoritățile. S-a luat această măsură pentru că unitatea de învățământ se află în imediata apropiere a râului Bega. Totodată pompierii intervin pentru înălțarea digului în zona localității Răchita, unde Bega s-a revărsat.

Pompierii au intervenit şi pentru evacuarea apei în 5 gospodării şi pe un drum judeţean.

”Pompierii din cadrul Detaşamentului Lugoj şi Staţiei Făget au fost solicitaţi să intervină, în această dimineaţă, pentru evacuarea apei din 5 gospodării în comuna Răchita şi 1 din oraşul Făget; degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova – Dubeşti”, a transmis ISU Timiş.

În urma ploilor și ninsorilor din ultimele 3 zile, căzute peste stratul de zăpadă deja existent, s-au produs creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile de apă, cu depăsiri ale cotelor de apărare.

„Fenomenele combinate, de cedare a stratului de zăpadă cu precipitațiile abundente înregistrate în ultimele 36 de ore, au contribuit la creșterea debitelor și a nivelurilor fiind în acest moment depășite cotele de pericol pe râul Bega, la stația hidrometrică Făget”, au transmis reprezentanții Apelor Române într-o postare pe Facebook.

Cod galben de ninsori şi viscol în zonele montane din două judeţe

Meteorologii au emis, luni, noi avertizări nowcasting cod galben de ninsoare şi viscol valabile în zone montane din două judeţe. Totodată este în vigoare și un cod galben de ceață pentru județul Tulcea.

Până la ora 11.00, în judeţele Prahova şi Dâmboviţa, la altitudini de peste 1.800 de metri, va ninge, intensificările vântului vor depăşi la rafală 80-90 km/h şi se va semnala viscol. Potrivit meteorologilor, până la ora 10.00, în judeţul Tulcea, local, se va semnala ceaţă, fenomen care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat chiar sub 50 de metri. Totodată, duminică a intrat în vigoare un cod portocaliu de ninsori abundente, valabil până luni, ora 15.00, care vizează zona de munte.

Va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini mai mari de 1.700 m în Carpații Meridionali, unde vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 90-100 km/h și viscol. În județele Suceava și Neamț vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în medie de 10-12 cm. Vremea în Bucureşti Potrivit meteorologilor, până la ora 15.00, vremea se va răci semnificativ în București, dar valorile termice se vor menține peste mediile climatologice, astfel maxima va fi de 12…14 grade Celsius.

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Refugiații ucraineni sunt obligați să-și vândă mașinile, dacă vor să mai primească ajutor social în Elveția
Articolul anterior
Mii de oameni au protestat la Lisabona față de explozia prețurilor. „Banii nu mai sunt de ajuns”
Articolul următor