Învățătorii și profesorii moldoveni se pregătesc pentru instruirea la distanță

Astăzi, 6 iulie, a avut loc evenimentul de deschidere a Conferinței Naționale „Educație Online”, care se va desfășura în perioada 6-11 iulie. Scopul conferinței este instruirea și formarea în mediul online a cadrelor didactice, privind utilizarea resurselor și a instrumentelor digitale în procesul de predare la distanță.

separator

Ministrul Igor Șarov a mulțumit cadrelor didactice și partenerilor implicați în dezvoltarea proiectului Educație Online pentru receptivitate, dedicație și profesionalism.

„Educatieonline.md s-a anunțat din start a fi, dar și rămâne în continuare un proiect ambițios, de amploare și cu un impact valoros. Aproximativ 27.400 de profesori din cadrul învățământului general din republică vor putea utiliza în munca lor o infrastructură mai calitativă a învățământului, creată pe baza platformei educatieonline.md. Estimativ, un număr de 331.000 de elevi din instituțiile de învățământ din întreaga țară, precum și 9.874 de copii cu dificultăți de învățare și dizabilități vor avea acces la programul școlar, elaborat într-o nouă formă, care le va permite să urmeze programul educațional în clasă, dar și la distanță, accesând materialul didactic de pe platforma educatieonline.md”, a afirmat oficialul.

În context, ministrul Igor Șarov a menționat că investiția în resursa umană este valoroasă, de aceea Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va sprijini instruirile, formările continue a cadrelor didactice pentru a asigura un proces de predare – învățare – evaluare calitativ.

Pe parcursul celor cinci zile ale conferinței online, cadrele didactice vor avea posibilitatea să participe la o serie de sesiuni live, webinare și tutoriale, care vor cuprinde o gamă largă de instrumente și platforme web, ce pot fi folosite în procesul de predare la distanță, într-un mod interactiv și creativ.

Experții din Republica Moldova, România, Rusia și SUA vor avea drept repere: Metodologia predării la distanță; instrumentele și platformele de predare la distanță; instrumentele web pentru crearea activităților interactive; integrarea cărților digitale și a materialelor 3D în procesul de predare-învățare-evaluare; instrumentele și procedeele de evaluarea la distanță etc.

Veste bună pentru moldovenii stabiliți în Spania!

Datorită unui acord semnat astăzi între Moldova și Spania, șoferii vor putea schimba permisele de conducere moldovenești în cele spaniole fără teste suplimentare, iar între timp vor putea circula cu permisele de conducere moldovenești, anunță președintele țării Maia Sandu.

”O viață mai confortabilă pentru cetățenii noștri atât din țară, cât și din diasporă este o prioritate în toate discuțiile mele cu alți șefi de state și de guverne.”, a scris Maia Sandu.

Comisia Națională pentru Integrare Europeană, convocată într-o nouă componență de către Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri, 18 aprilie, Comisia Națională pentru Integrare Europeană, într-o nouă componență, numită prin decret prezidențial, scrie radiochisinau.md.

Suplinirea Comisiei cu noi membri vine din necesitatea unei implicări mai mari în procesul de aderare la UE, atât din partea statului, cât și din partea societății civile și a sectorului privat. „Acest efort trebuie să fie unul al întregii societăți: al sectorului privat, al mediului academic, al reprezentanților societății civile, dar și al celor din diaspora”, a menționat șefa statului. Totodată, aceasta a salutat modificarea structurii Guvernului cu includerea noii funcții de viceprim-ministru pentru integrare europeană și înființarea Biroului pentru integrare europeană, care are scopul de a coordona procesul de aderare. 

Agenda ședinței a inclus mai multe subiecte ce țin de accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Membrii comisiei au analizat mersul procesului de evaluare a legislației naționale  și pregătirile pentru ajustarea acesteia la acquis-ul comunitar. Tot astăzi, au fost discutate contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de extindere al Uniunii Europene pentru 2024, un document care evaluează situația actuală și a progreselor înregistrate de țări candidate la statutul de membru UE, precum Republica Moldova. 

Președinta a subliniat necesitatea de a accelera în mod calitativ progresele privind aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, membrii comisiei au fost îndemnați să asigure implementarea neîntârziată a Planului Național de Acțiuni  pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

S-a stins din viață marele muzician și compozitor Ennio Morricone
Articolul anterior
Doi copii din Cahul s-au intoxicat cu detergent și pesticide
Articolul următor