Ion Chicu: Avem vești neplăcute, ajutorul pentru șomaj nu va fi oferit

Curtea Constituțională a abrogat legea pentru care guvernul și-a asumat responsabilitatea în contextul luptei împotriva Covid-19. Potrivit premierului Ion Chicu, acesta a fost rezultatul unui apel către curte apartidelor de opoziție. Astfel, potrivit premierului, guvernul nu mai poate oferi ajutoare de șomaj, nu poate amâna impozitele agenților economici sau reduce TVA pentru sectorul HoReCa.

separator

„Trebuie să vă vin cu informații neplăcute cu privire la decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, adoptată în urmă cu câteva ore, privind suspendarea legii, pentru care guvernul și-a asumat responsabilitatea.

Din cauza suspendării legii, guvernul nu are dreptul să plătească 2.775 de lei – indemnizații de șomaj. Avem deja mii de persoane înregistrate care au nevoie de acești bani pentru pâine și necesitățile zilnice.

Guvernul nu poate plăti venitul minim lunar garantat, care a fost majorat de la 1107 la 1300 lei. Guvernul nu poate plăti o indemnizație pentru copii de 975 de lei, suma a fost majorată de la 553 de lei. Guvernul nu poate rezolva situația cu brevete pentru 8 mii de persoane care nu au putut lucra pe piețe, de aceea brevetele lor sunt anulate.

Datorită apelului acestor politicieni, legea este suspendată. Guvernul nu poate reduce valoarea TVA pentru HoReCa de la 20 la 15%, iar guvernul nu poate amâna plata impozitelor locale pentru agenții economici până la 25 iulie „, a spus Ion Chicu.

„În acest context, va trebui să ne reunim de urgență cu colegii din guvern pentru a convoca o reuniune a Comisiei pentru situații de urgență. S-ar putea să fim nevoiți să luăm restricții și mai dure. Din cauza acestei decizii, în aprilie, multe persoane ar putea rămâne fără pâine. Legea este suspendată și noi nu putem face plăți „, a spus Ion Chicu.

O tânără din Glodeni a născut acasă și a aruncat copilul în veceul din curtea casei
Articolul anterior
Medic din Chișinău: ,,De o lună de zile stau separată, și eu şi soţul. Suntem doi medici implicaţi în lupta cu Covid-19”
Articolul următor
Alte articole interesante