Ion Chicu: „De la 1 iunie, marea majoritate a restricțiilor vor fi ridicate”

Premierul Ion Chicu afirmă, cu o doză înaltă de probabilitate, că, de la 1 iunie, marea majoritate a restricțiilor impuse din cauza epidemiei cu COVID-19 vor fi ridicate.

separator
Se referă și la activitatea piețelor în municipiile Chișinău și Bălți, cât și la activitatea sectorului HoReCa, restricțiile în privința cărora ar urma să se finalizeze la finele acestei luni. Asta în contextul în care, din cauza pandemiei, situația economică pe continentul european se agravează și mai multe țări deja au luat decizii de a ridica regimul de carantină.

Potrivit lui Ion Chicu, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de vineri „s-au emis un șir întreg de decizii care mențin restricțiile sanitar-epidemiologice și care sunt obligatorii pentru toată țara, pentru toți primarii, inclusiv cel de la Bălți, de a le respecta”. „În caz contrar, autoritățile statului vor asigura respectarea legislației”, a spus el, cel mai probabil, referindu-se la decizia Comisiei Municipale pentru Sănătate Publică Bălți care a hotărât ca vânzătorii piețelor din capitala de nord a țării să revină la locurile de muncă, de mâine, 19 mai, scrie realitatea.md.

„Sunt unele restricții care sperăm să se finalizeze la 31 mai și aici mă refer, în primul rând la activitatea piețelor din Chișinău și Bălți, la activitatea sectorului HoReCa. Sunt unele restricții care au termenul extins până la 30 iunie. În acest context trebuie să remarc că noi vom examina situația permanent și în cazul când vom avea posibilitatea, aceste restricții le vom ridica mai devreme”, a mai menționat premierul Ion Chicu.

Totodată, vorbind despre situația economică de pe continentul european care s-a agravat în ultima vreme, iar mai multe state au luat decizii de a ridica regimurile de carantină din țările lor, Ion Chicu a spus că și Guvernul Republicii Moldova examinează această situație.

„Vreau să spun, cu un nivel mare de probabilitate, că de la 1 iunie marea majoritate a restricțiilor vor fi ridicate și la noi în țară, dar trebuie, în această perioadă cât a mai rămas până atunci, să fim foarte prudenți, să respectăm regulile și se referă aceasta și la piețele din Chișinău și Bălți”, a conchis el.

Amintim că prin decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 15 mai, starea de urgenţă în sănătate publică a fost instituită pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 16 mai – 30 iunie 2020, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Microbuzele își reiau activitatea în Chișinău. Liniile care se redeschid
Articolul anterior
Oficial: grădinițele din Chișinău rămân închise până pe 30 iunie 2020
Articolul următor
Alte articole interesante