Ion Chicu: Până la data de 10 aprilie, am putea atinge cifra de 2.000 de persoane infectate cu Covid-19

Declarații după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020:

separator

,,Creșterea progresivă a cazurilor de coronavirus, vobeste despre faptul că, urmărind această evoluție, spre data de 10 aprilie, am putea atinge cifra de 2.000 de persoane infectate cu acest virus. Acest număr, dacă ajungem la el, însă dinamica și evoluția, arată că este foarte, foarte probabil, acest număr va pune la grea încercare sistemul nostru medical”, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul ședinței.

,,Am văzut evoluțiile în ultimele săptămâni, în țările europene, țări care, spre deosebire de noi, în ultimii 30 de ani, s-au îngrijit de sistemele lor medicale, au investit masiv în sistemele lor medicale. Cu toate acestea, sistemele medicale din Italia, Franța, Spania, nu fac față acestei provocări majore.

În mod evident, nici sistemul nostru nu va fi în stare să reziste la o solicitare atât de majoră, la un volum atât de mare de adresări.

În aceste condiții, reiterez importanța respectării tuturor cerințelor, măsurilor restrictive stabilite de organele statului. Vă spun cu toată sinceritatea, pericolul este major pentru viața tuturor a noastră. De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul celor infectați și decedați pe parcursul următoarelor 2-3 săptămâni. Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulți”, a declarat Ion Chicu.

,,În spitalele noastre există până la 3-4 mii de locuri, cu toate acestea putem avea un număr mai mare de cazuri confirmate”. De asemenea, Ion Chicu a declarat că vor fi amenajate spații alternative pentru pacienți, inclusiv hotele, săli, însă acestea vor fi spitale improvizate.

Măsurile noi luate de Comisia Situații Excepționale, în 26 martie 2020:

1. Persoanele care se vor afla în afara reședinței lor vor trebui să dețină oricare dintre actele care confirmă identitatea persoanei și să le prezinte la cerere colaboratorilor poliției.

2. Începând din 27 martie 2020, se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția grupurilor din membrii familiei de gr.1, 2, în linie dreaptă sau colaterală.

3. În perioada 30 martie-o3 aprilie, se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția instituțiilor medico-sanitare și de sănătate publică, serviciilor de salvare și urgență.

4. Cetățenii sunt rugați să rămână acolo unde se află, să nu circule prin republică, să nu meargă în sate, nu migrați în această perioadă. Sptămâna liberă este pentru a sta acasă. Recuprerarea acestor zile de muncă se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

Mesajul asistentei medicale din Chișinău diagnosticată cu Covid-19. ,,Am ajuns victima virusului din inconștiența unei mame”
Articolul anterior
Andreea Bănică: ,,Vom ieși din izolare mai grași cu 5-7 kg și mari chefi!”
Articolul următor
Alte articole interesante