Ion Chicu: Sistemul medical va fi la limită în câteva săptămâni

Situația în R. Moldova privind pandemia de COVID-19 se agravează pe zi ce trece. În acest sens, premierul Ion Chicu avertizează că în scurt timp sistemul medical va fi la limită.

separator

„Deși la etapa actuală locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai avem, în câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID19”, afirmă Ion Chicu, conform stiri.md.

Totodată, prim-ministru atenționează că presiunea pe medici este enormă, iar cazurile vor continua să crească.

„În pofida eforturilor OMS și ale întregii comunități internaționale, pandemia capătă amploare pe plan global, dar și la noi. Numărul de cazuri crește, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. Actualmente, suntem pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri raportat la 1 mln. populație și pe 13 la numărul de decese raportat la 1 mln. populație”, menționează premierul.

Chiar și așa Ion Chicu spune că restricții nu vor fi impuse, însă roagă cetățenii să manifeste maximă responsabilitate pentru a evita creșterea numărului de infectați cu COVID-19.

„În condițiile în care nu ne dorim și (sincer vorbind) nu putem veni cu măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației libere a cetățenilor, arsenalul de instrumente ale statului pentru a stopa răspândirea acestui virus este destul de limitat. În această situație rog cetățenii Republicii Moldova să manifeste maximă atenție și responsabilitate față de propria sănătate, dar și a semenilor din jur. E greu de respirat cu mască, știu, dar utilizând acest mijloc de protecție avem o șansă în plus de a rămâne sănătoși, de a rămâne în viață”, a conchis Ion Chicu.

Moldova ocupă locul 62 în lume după numărul total de infectați confirmați Covid-19.

Numărul real al persoanelor infectate cu Covid-19 este de 6 ori mai mare decât cifrele raportate oficial
Articolul anterior
Moldovenii au nevoie de un salariu de peste 13 mii lei pentru a nu pleca din țară
Articolul următor
Alte articole interesante