Ipoteză înfricoșătoare a medicilor din Iași. În România, bântuie o nouă tulpină Covid, mult mai periculoasă decât cele de până acum

România se confruntă deja cu o nouă tulpină de Covid-19, apărută pe plan local, mult mai periculoasă față de variantele cunoscute până acum, este ipoteza medicilor din Iași, care se confruntă cu manifestări dramatice ale bolii.

Simptomele Covid și evoluția bolii nu mai sunt aceleași ca anul trecut, iar pacienții infectați care se prezintă aparent la timp la spital ajung la ATI în câteva minute, ceea ce îi face pe specialiștii ieșeni să ia tot mai serios în calcul ipoteza apariției unei nou tulpini a Sars-Cov-2, de data aceasta chiar în România, scrie Ziarul de Iași.

Din ce s-a constatat până acum, fiecare nouă tulpină a virusului a fost mai violentă decât cea anterioară, cu o transmisibilitate mult mai agresivă și o rată a mortalității superioară.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Spiridon”:

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. În ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.

Ipoteza apariției unei tulpini românești a Covid-19, din cauza ratei masive de infectare în rândul populației, nevaccinată în proporție covârșitoare, de circa 70%, este vehiculată tot mai des în ultimele zile, de specialiști din toate colțurile țării.

“Ceea ce știm de când se tot schimbă variantele virale este că fiecare variantă nou-apărută a fost o variantă mai transmisibilă, cu contagiozitate mult mai ridicată. În România în acest moment, în care peste 20-25 % este rata de pozitivitate a testelor, ne arată că transmiterea virusului în comunitate este una extrem de intensă și în urma acestei multitudini de multiplicări ale virusului poate să apară o variantă virală. Întotdeauna variantele acestea virale au apărut unde nu a fost controlată transmiterea virusului. Varianta indiană a apărut atunci când erau peste 300-400.000 de cazuri pe zi. În România, la o asemenea viteză de transmitere a virusului, oricând poate să apară o nouă variantă virală”, spune Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca.

Îngrijorările în acest sens sunt confirmate, indirect, și de deplasarea, în premieră, în România, a unei echipe OMS, pentru a vedea la fața locului de ce se moare atât de mult în țara noastră față de restul lumii.

OMS merge, de fiecare dată, în punctele fierbinți, acolo unde se înregistrează evenimente de o gravitate excepțională.

România a înregistrat marți, 19 octombrie, cea mai neagră zi de la debutul pandemiei: 18.863 de cazuri noi și 574 de decese. Iar estimările specialiștilor, într-o țară în care s-au vaccinat doar 30% dintre locuitori, sunt și mai sumbre; potrivit medicilor, în viitoarele două săptămâni am putea aunge la peste 10.000 de decese.

Moscova: Bătrânilor nevaccinați le-a fost interzis să mai iasă din case timp de 4 luni
Articolul anterior
Monica Bellucci s-a transformat într-o blondă seducătoare. Ce cred fanii actriței despre noul look?
Articolul următor
Alte articole interesante