Irina Calancea, designer: ,,Mama ne-a crescut de una singură, în vremuri grele, iar astăzi se mândrește cu noi!”

Talentată, ambițioasă și creativă, Irina Calancea, proprietara și creatoarea brand-ului de încălțăminte Irka Shoes, ne dezvăluie secrete din copilărie. Două surori gemene au avut parte de o educație aleasă din partea mamei Elena, o femeie înțeleaptă, bună la suflet, optimistă, muncitoare, veselă, așa o descriu fetele pe cea care le-a dat viață.

separator
De dragul fetelor, mama Elena, de profesie educatoare, a devenit consultant și agent de vânzări promovând împreună visul și ideea de afaceri:

,,Amintirile alături de ea… sunt cele mai frumoase și pe care le vom purta mereu în suflet și gând, ne-a crescut de una singură, zic ,,ne-a” pentru că mai am o soră geamănă pe nume Cristina, iar în anii ‘90-‘20 au fost vremuri foarte grele pe care le-am îndurat împreună, însă niciodată nu ne-a lăsat în voia sorții, cât de greu a fost, mama a fost cu noi și a făcut tot posibilul sa ne educe frumos, să ne dea îndrumare, studii, și astăzi se mândrește cu noi iar noi îi mulțumim enorm!”, povestește Irina Calancea.

,,Mi-a zis mama, pe când eram la grădiniță, într-o seară când ne întorceam acasă, erau aprinse multe lumini în apartamentele oamenilor și eu am întrebat-o, ,,mamă, de ce din toate casele unde ard lumini nu ai găsit și tu un tată bun”, cu gânduri de copil, iată așa un caz haios și amuzant.

Atunci când vine vorba să o suprind, mă pricep bine zic eu și de fiecare dată încerc să-i ofer ceva drăguț, flori, ori cadouri, iar sora de multe ori a luat-o în vacanțe.

Mama ne-a învățat să fim bune și să nu avem sentimentul de invidie, fiecare primește și obține după merite. Nu suntem noi în măsura să criticăm ori să judecăm. Mereu ne așteaptă acasă cu iubire și caldură și, desigur, cu deliciile noastre preferate.   

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Igor Dodon: cetățenii vor fi preîntâmpinați de pericole prin SMS
Articolul anterior
Un tânăr a fugit din izolare ca să dea examen pentru permisul de conducere
Articolul următor