IMG_2242-1-37016

Accident grav la Edineț! O persoană a avut de suferit

Grav accident în raionul Edineț, în apropiere de satul Brătușeni. Un bărbat a avut de suferit. La fața locului a intervenit poliția și salvatorii, scrie tvn.md.

În accident a fost implicată o mașină de marca Volkswagen și un TIR Volvo.

Deocamdată nu este clar cine se face vinovat de accidentul rutier.

Premieră! Și în țara noastră ar putea fi amplasate unități speciale pentru colectarea deșeurilor textile

Din lipsa unui mecanism de colectare și reciclare a deșeurilor textile, pentru a evita aruncarea lor la gunoi, o soluție ar fi donarea acestora. Pe parcursul anului trecut, prin intermediul unui proiect social au fost colectate 37 de tone de haine, care au fost distribuite familiilor nevoiașe din toată țara. Ministerul Mediului lucrează la elaborarea unui Regulament, care să permită amplasarea de unități speciale pentru colectarea și gestionarea deșeurilor textile, scrie radiomoldova.md.

O modalitate de reciclare a hainelor care sunt într-o stare bună este donarea acestora. Datorită proiectului social „Banca de Haine”, articolele de îmbrăcăminte sunt colectate și distribuite familiilor vulnerabile. Pe parcursul anului trecut, au fost colectate 37 de tone de haine, a afirmat coordonatorul de proiect, Ioan Cosoi.

El a accentuat că bunurile au fost donate la aproximativ 4 mii de familii vulnerabile din 35 de localități din țară.

„Este vorba despre trei boxe care sunt amplasate în raza municipiului Chișinău și deservirea acestora are loc de trei ori pe săptămână. Proiectul este nu numai intervenția primară în anumite familii, dar este și refolosirea unor lucruri bune, care de altfel, sunt aruncate la gunoi și poluează mediul. Totodată, am deschis 30 de garderobe sociale în localitățile rurale. Deja oamenii știu unde sunt amplasate boxele și donează.

– Această cantitate de 37 de tone ar fi în creștere comparativ cu 2021?

– Depinde de modul cum donează cetățenii, am avut colectate și peste 40 de tone, alteori mai puțin”, a declarat Ioan Cosoi.

În prezent se discută elaborarea unui Regulament, care ar permite ca, la Centrul de Gestionare a Deșeurilor să existe o celulă separată pentru colectarea deșeurilor din textile, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, ministra Mediului, Rodica Iordanov.

Ea a precizat că în țara noastră există foarte mulți agenți economici care activează în domeniul textil, iar această activitate generează cantități mari de deșeuri.

„Noi ne-am alertat pe întrebarea care ține de textile. De exemplu, pentru unele zone cum ar fi zona patru de gestionare a deșeurilor, care include și municipiul Chișinău, la Centrul de Gestionare a Deșeurilor era planificat să existe și o celulă dedicată colectării deșeurilor din textile. Va fi o reglementare aparte pentru agenții economici care produc deșeuri de textile, să reducă cantitățile. Foarte multe din textile au și multe elemente chimice în ele, respectiv, trebuie să găsim acea soluție de reciclare care să nu fie în detrimentul calității mediului”, a declarat ministra.

Conform datelor Organizației Națiunilor Unite, industria globală a modei este responsabilă de aproape 10% din totalul emisiilor de carbon, mai mult decât cele produse de industria aeronautică și transporturile maritime. La nivelul Uniunii Europene se caută soluții pentru această problemă.

În anul 2018, Parlamentul European a aprobat o directivă prin care țările blocului comunitar sunt obligate ca până în anul 2025 să introducă mecanisme care să asigure colectarea separată a deșeurilor textile.

Tragedie într-un mall din Texas! Cel puţin nouă morţi într-un atac armat

Nouă persoane au fost ucise şi cel puţin alte şapte au fost rănite sâmbătă, în urma unui atac armat comis în afara mall-ului aglomerat Allen Premium Outlets, aflat la 40 de kilometri de Dallas, iar suspectul este mort, conform informaţiilor furnizate de poliţie, informează duminică Reuters, preluată de Agerpres.

Medical City Healthcare, care administrează 16 spitale în zonă, a declarat într-un comunicat că centrele sale de traumatologie tratau opt dintre victimele rănite, cu vârste cuprinse între 5 şi 61 de ani. Spitalul nu a precizat în ce stare se aflau victimele.

Atacatorul a fost anihilat la faţa locului de către un poliţist, a raportat postul TV WFAA, afiliat ABC, citându-l pe şeriful comitatului Collin.

„Mergea, practic, pe trotuar şi … trăgea cu arma”, a declarat pentru postul de televiziune un martor ocular.”Trăgea în toate direcţiile „.

În imaginile video din presa locală se văd ofiţeri de poliţie grăbind cumpărătorii să iasă din mall, în timp ce maşini ale poliţiştilor şi salvări erau parcate în apropierea intrărilor. Pe trotuarele din afara mall-ului se vedea sânge şi cearşafuri albe care acopereau ceea ce păreau a fi cadavre.

„Oamenii legii sunt la faţa locului la Allen Premium Outlets. O anchetă este în desfăşurare. Vă rugăm să evitaţi zona până la o nouă actualizare”, a scris Departamentul de Poliţie din Allen într-o postare pe Twitter.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a calificat atacul armat drept o „tragedie de nedescris”, într-o declaraţie scrisă în care asigură că statul este pregătit să ofere orice asistenţă de care ar putea avea nevoie autorităţilor locale din Allen, o comunitate cu aproximativ 100.000 de locuitori.

Atacurile armate în locuri publice au devenit un fenomen obişnuit în Statele Unite, fiind înregistrate cel puţin 198 până acum de la începutul anului, cel mai mare bilanţ înregistrat până în acest moment al anului din 2016, potrivit Arhivei pentru violenţă armată.