Israelul a decis să sporească ajutorul militar pentru Ucraina. Se întâmplă după declarațiile scandaloase ale lui Lavrov despre evrei

Israelul va extinde ajutorul său pentru Ucraina, inclusiv asistență militară pentru țara aflată în război, cu excepția armelor ofensive. Potrivit documentului, oficialii israelieni au spus că țara poate trimite ”o mulțime de articole” la Kiev, care sunt defensive.

”Nu va include cantități substanțiale de provizii” din cauza ajutorului deja oferit de Statele Unite și de țările europene, au mai spus autoritățile din statul evreu. 

Ierusalimul a încercat să găsească un echilibru între Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, surse ale publicației Haaretz au afirmat că SUA și diverse țări europene se așteaptă ca Israelul să ia o poziție mai clară cu privire la partea de care se află ”și să-și susțină decizia cu fapte, nu doar cu declarații.”

O întâlnire a oficialilor apărării este planificată pentru zilele următoare, pentru a discuta ce platforme sau provizii pot fi furnizate Ucrainei. Ministerul Apărării nu a comentat raportul, dar acesta vine la o săptămână după ce generalul de brigadă Dror Shalom, șeful diviziei de securitate politică a Ministerului Apărării, a participat la un summit condus de SUA, unde s-a discutat despre ajutorul internațional pentru Ucraina, scrie Jerusalem Post.

Israelul s-a numărat printre cele 43 de țări – 29 membre NATO și 14 non-membre NATO – care au participat la summit-ul din Germania, iar participarea lui Shalom la summit poate fi privită ca o posibilă schimbare de poziție a Israelului, care a încercat să-și păstreze legături strânse cu Rusia.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Apărării Benny Gantz a anunțat că Israelul va trimite veste și căști de protecție serviciilor de salvare și de urgență. Transportul – o aparentă creștere a ajutorului în urma criticilor că Israelul nu a oferit suficient ajutor Ucrainei – nu era pentru armata ucraineană.

Ca parte a ajutorului Israelului pentru Ucraina, Ierusalimul a înființat și un spital de campanie în orașul Lviv și a donat mai multe ambulanțe blindate și 4×4 de către serviciile de salvare Magen David Adom.

Rusia deține o poziție importantă în Siria, unde armata israeliană efectuează atacuri aeriene împotriva țintelor iraniene și Hezbollah. Moscova a intervenit în conflictul sirian în septembrie 2015 de partea președintelui Bashar Assad, iar Kremlinul este văzut ca fiind principala putere cu care se poate vorbi atunci când Israelul dorește să efectueze astfel de operațiuni.

Deși Israelul își continuă mecanismul de securitate cu Rusia atunci când desfășoară operațiuni în Siria, Moscova a criticat recent atacurile efectuate de Forțele Aeriene Israeliene.

Legăturile au fost, de asemenea, tensionate după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut că Hitler este evreu, dar și că evreii sunt antisemiți.

Oficialii israelieni și-au exprimat indignarea cu privire comentarii, ministrul de externe Yair Lapid le-a numit ”de neiertat și scandaloase”, iar ambasadorul rus a fost chemat la raport.

Lavrov a fost întrebat cum poate Rusia să susțină că trebuie să „denazifice” Ucraina când președintele țării, Vladimir Zelenski, este evreu.

„Când se spune „Ce fel de nazism este acesta dacă suntem evrei”, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic. De multă vreme auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși”, a spus Lavrov.

Declarația scandaloasă a stârnit un val de critici. Ministrul israelian de Externe Yair Lapid a declarat că ambasadorul Rusiei va fi convocat pentru „o discuție dură” în legătură cu comentariile, pe care Lavrov le-a făcut duminică.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

În ce țară trăiesc cei mai mulți miliardari. Orașul care se află în fruntea listei globale a bogaților

Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite CNBC citat de nexta.ro.

Este pentru prima dată când cel mai populat oraş din India ocupă primul loc în Asia.

În fruntea listei globale a bogaţilor pe oraşe din 2024 se află New York (119), urmat de Londra (97).

În Asia, Mumbai – capitala financiară a Indiei – a avansat cu 92 de miliardari, potrivit Hurun. Urmează aproape Beijing (91) şi Shanghai (87).

În prezent, există 3.279 de miliardari la nivel global, o creştere cu 5% faţă de 2023, arată raportul.

Potrivit clasamentului ţărilor, China încă se află în fruntea listei cu 814 miliardari, chiar dacă ţara a pierdut 155 miliardari faţă de acum un an.

SUA s-au clasat pe locul al doilea, cu 800 de miliardari, în timp ce India s-a clasat pe locul trei, cu 271.

„China a avut un an prost. Crearea de bogăţie în China a trecut prin schimbări profunde în ultimii câţiva ani, cu bogăţia miliardarilor din proprietăţi imobiliare şi din surse regenerabile în scădere”, a remarcat firma de cercetare.

Zhong Shanshan din China, fondatorul şi preşedintele gigantului de apă îmbuteliată Nongfu Spring, şi-a menţinut locul de cea mai bogată persoană din China.

Colin Huang, fondatorul companiei de comerţ electronic Pinduoduo, a trecut în faţa CEO-ului Tencent, Ma Huateng, şi a luat locul al doilea în acest an.

SUA – care au adăugat 109 miliardari în 2023 – au doar cu 14 miliardari mai puţini decât China, potrivit Hurun.

Inteligenţa artificială a fost un factor important pentru creşterea numărului de oameni ultrabogaţi în SUA, arată raportul.

„În timp ce [CEO-ul Nvidia] Jensen Huang a ocupat multe titluri de ştiri în timp ce Nvidia a depăşit pragul unei capitalizări de 2.000 de miliarde de de dolari, catapultându-l în Top 30 al Hurun, miliardarii din spatele Microsoft, Google, Amazon, Oracle şi Meta au înregistrat creşteri semnificative ale averilor lor, în timp ce investitorii pariază pe valoarea generată de AI”, se arată în raport.

Indicele Bloomberg al miliardarilor a arătat că fondatorul Amazon, Jeff Bezos, şi CEO-ul Tesla, Elon Musk, sunt primii doi miliardari din SUA, cu o avere netă de 201 miliarde de dolari, respectiv 190 de miliarde de dolari.

Taylor Swift s-a alăturat listei miliardarilor Hurun Research, cu o avere netă de 1,2 miliarde de dolari, după ce şi-a început turneul Eras în martie şi a cântat până acum în SUA, America de Sud, Australia, Singapore şi Tokyo.

„Peste jumătate din averea ei provine din redevenţe şi turnee, inclusiv 190 de milioane de dolari din prima etapă a turneului Eras şi 35 de milioane de dolari din filmul său concert. Restul este susţinută de valoarea catalogului său muzical, în special după ce primele şase albume ale sale au fost vândute către Shamrock Capital pentru 300 de milioane de dolari în 2020”, se arată în raport.

După SUA, India a avut al doilea cel mai mare număr de noi adăugări de miliardari, cu 84 de membri noi pe lista sa a ultra-bogaţilor.

Naţiunea din Asia de Sud este acum economia cu cea mai rapidă creştere din lume, după ce PIB-ul a crescut cu 8,4% în perioada octombrie-decembrie.

În decembrie, bursa din India a depăşit-o pe cea din Hong Kong, devenind a şaptea ca mărime din lume, iar acum este evaluată la peste 4.000 de miliarde de dolari, au arătat datele Refinitiv.

Preşedintele Reliance Industries din India, Mukesh Ambani, continuă să fie cea mai bogată persoană din Asia şi a unsprezecea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere totală netă de 110 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

În ianuarie, Gautam Adani, fondatorul şi preşedintele Grupului Adani, l-a depăşit pentru scurt timp pe Ambani, dar acum este cu trei locuri în urmă, cu o avere netă de 97,9 miliarde de dolari, au arătat datele Bloomberg.

Declarații șocante de la fostul director al Mosfilm: ,,Reeducare, sterilizare, lagăre de concentrare pentru cei care se opun semnului „Z””
Articolul anterior
OMS anunță o „epidemie” de obezitate în Europa. 1 din 4 adulți este obez. Peste un milion de persoane mor anual din cauza excesului de kilograme
Articolul următor