Israelul iese din carantină și renunță decisiv la tot mai multe restricții

Israelul îşi va relaxa măsurile de restricţii sociale în cadrul ieşirii din cea de-a treia perioadă de carantină de la începutul pandemiei de COVID-19 pe fondul intensei campanii de vaccinare, a anunţat luni biroul premierului, citat de France Presse. Israel este prima țară din lume care a reușit să vaccineze 74% din populație, cu prima doză de ser anti-Covid și 44% din populație – cu ambele doze.

După ce a anunţat o relaxare cu deschiderea anumitor magazine şi reluarea unor servicii săptămâna trecută, guvernul israelian a decis să autorizeze, cu începere de la 21 februarie, deschiderea magazinelor stradale, centrelor comerciale, pieţelor, muzeelor şi librăriilor.

Intrarea în sălile de sport, hoteluri, piscine şi sălile de spectacol va fi autorizată persoanelor care au primit ambele doze de vaccin sau vindecate de COVID-19.

Restaurantele şi barurile vor fi autorizate să se redeschidă din 7 martie, dacă numărul de contaminări va continua să scadă, precizează comunicatul premierului.

Zborurile internaţionale, suspendate aproape toate din 24 ianuarie, nu vor fi reluate înainte de 20 februarie, a anunţat guvernul, care menţine şi închiderea frontierelor terestre, cu excepţia cazurilor speciale.

De la jumătatea lunii decembrie şi datortă unui acord cu gigantul Pfizer privind schimbul de date medicale, Israelul a vaccinat peste 3,9 milioane de persoane (peste 40% din populaţia sa) dintre care peste 2,5 milioane au primit şi a doua doză, scrie agerpres.ro.

Ţara cu nouă milioane de locuitori a înregistrat oficiale peste 729.000 de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2, între care 5.406 decese de la începutul pandemiei.

Israelul înregistrează în prezent o medie de circa 4.900 de noi cazuri de infecţii zilnic faţă de aproape 8.000 la jumătatea lunii ianuarie, potrivit cifrelor oficiale. Şi cum vaccinul necesită un anumit timp înainte de a fi eficient, autorităţile se aşteaptă să vadă numărul de cazuri şi în special pe cel al spitalizărilor diminuându-se în săptămânile următoare.

Imagini șocante! Un şofer lovește intenționat o femeie care își plimba bebeluşul, după ce aceasta i-a făcut observație
Articolul anterior
Cehia ne ajută în lupta cu pandemia: o donație de peste 1,3 milioane de euro a ajuns în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante