Povestea brandurilor Adidas și Puma, care au apărut după conflictul a doi frați ce nu și-au vorbit până la sfârșitul vieții

Se pare că în spatele fiecărui brand de succes se ascunde câte o istorie interesantă și neobișnuită. Astăzi, sunt mulți cei care cumpără articolele cu logo-urile „Adidas” și „Puma”, dar ei nici măcar nu știu cum au fost create aceste mărci globale, iar poverstea este una foarte curioasă.

separator

În micul oraș german Herzogenaurach trăiau doi frați – Rudolph și Adolph Dassler. În Europa, Primul război mondial se terminase și era necesar să te gândești cum o familie ar putea câștiga bani. În 1920, au început să permită fabricarea de încălțăminte – au început cu papuci de cameră și încălțăminte ortopedică pentru sportivii cu handicap care s-au întors din război.Lucrurile mergeau excelent. Patru ani mai târziu, producția familiei Dassler a fost desemnată ca „Dassler Brothers Shoe Factory”. În acelasi timp, frații au încercat să diversifice colecția, adăugând primele ghete cu spini din lume, pentru jucătorii de fotbal. În 1928, pantofii sportivi ai fraților au fost purtați la participanții la Jocurile Olimpice de la Amsterdam.Popularitatea pantofilor Dassler creștea considerabil, producția se extindea vertiginos. Dar, odată cu începutul celui de-al doilea război mondial, situația s-a schimbat, frații au fost trimiși pe front. După sfârșitul ostilităților, în 1945, Rudolf cade într-o tabără de prizonieri de război pentru un an întreg. Dezvoltarea afacerii de familie a trebuit pornită de la zero.Ce s-a întâmplat între frați în 1948, după moartea tatălui lor? Rămâne un mister. Cearta a fost serioasă, deoarece Adolf și Rudolph au împărțit între ei clădirile fabricii de încălțăminte și fiecare și-a început producția proprie de pantofi de sport și alte echipamente sportive.Tocmai dușmănia rudelor a dus la apariția a două mărci mondiale: Adidas (de la Adi Dassler) și Puma (la început a fost Ruda de la Rudi Dassler). Din păcate, cei trei copii ai lui Adolf Dassler, după moartea sa, nu au putut găsi o limbă comună și au împărțit compania, care ulterior a ajuns în mâinile concurenților.Vrăjmășia fraților, chiar și după șapte decenii, se simte în orașul lor natal Herzogenaurach – socitatea este împărțită în două părți: iubitorii de Puma și iubitorii de Adidas. Și deseori sunt chiar neprietenoși între ei. Ai știut povestea asta?

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

O companie din sudul țării, care deine o rețea de stații PECO, cercetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii INI în comun cu angajații SFS și ISSPNPC, sub conducerea procurorilor PCCOCS, anunță rezultatele perchezițiilor în privința unei companii care gestionează stații PECO în sudul țării, într-o cauză de evaziune fiscală și spălare de bani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, în cadrul urmăririi penale pornite în iulie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut mandatul judecătoresc pentru percheziții în mai multe locațități din regiunea sudică. Astfel, joi cu sprijinul angajaților „Fulger” oamenii legii au descins cu percheziții la administratoarea companiei. Acolo, au fost ridicate inclusiv peste 3.8 tone de benzină A95 și peste 3.5 tone de motorină euro 5, fără însă ca directorul companiei să prezinte acte de proveniență ale acestora; contracte, documente și înscrisuri de ciornă care ar avea relevanță urmăririi penale; un calculator; pașaportul privind sistemul de măsurare și evidență fiscală, în care nu corespund sigiliile; dar și peste 800.000 lei cu privire la care însă administratoarea nu a prezentat dovezi că ar fi câștigați legal. Totodată, oamenii legii au stabilit faptul că comercializarea benzinei, motorinei și gazului lichefiat de la stațiile de alimentare din Basarabeasca, Cantemir, Comrat și Vulcănești avea loc fără licență de la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică. În acest mod, compania a generat în mod ilegal un venit de peste 3.300.000 lei. Suplimentar, în cadrul percheziției au fost stabilite încălcări pe privind drepturile consumatorilor. Printre acestea, se numără lipsa marcajului la buletinul de verificare a sistemului de măsurare, faptul că cantitatea de produse petroliere nu s-a încadrat în limitele admisibile la pompă, iar rezervoarele stațiilor PECO nu sunt verificate metrologic. Urmare a perchezițiilor, a fost reținut contabilul companiei, iar administratoarea este cercetată în stare de libertate, cu asigurarea garanțiilor procedurale și a prezumției nevinovăției, potrivit legii. 

Andreea Bălan a oferit prima declarație după ce a suferit un stop cardio-respirator în timpul nașterii
Articolul anterior
Viile și câmpiile Moldovei, invadate de plastic. Alarmant!
Articolul următor