Povestea brandurilor Adidas și Puma, care au apărut după conflictul a doi frați ce nu și-au vorbit până la sfârșitul vieții

Se pare că în spatele fiecărui brand de succes se ascunde câte o istorie interesantă și neobișnuită. Astăzi, sunt mulți cei care cumpără articolele cu logo-urile „Adidas” și „Puma”, dar ei nici măcar nu știu cum au fost create aceste mărci globale, iar poverstea este una foarte curioasă.

separator

În micul oraș german Herzogenaurach trăiau doi frați – Rudolph și Adolph Dassler. În Europa, Primul război mondial se terminase și era necesar să te gândești cum o familie ar putea câștiga bani. În 1920, au început să permită fabricarea de încălțăminte – au început cu papuci de cameră și încălțăminte ortopedică pentru sportivii cu handicap care s-au întors din război.Lucrurile mergeau excelent. Patru ani mai târziu, producția familiei Dassler a fost desemnată ca „Dassler Brothers Shoe Factory”. În acelasi timp, frații au încercat să diversifice colecția, adăugând primele ghete cu spini din lume, pentru jucătorii de fotbal. În 1928, pantofii sportivi ai fraților au fost purtați la participanții la Jocurile Olimpice de la Amsterdam.Popularitatea pantofilor Dassler creștea considerabil, producția se extindea vertiginos. Dar, odată cu începutul celui de-al doilea război mondial, situația s-a schimbat, frații au fost trimiși pe front. După sfârșitul ostilităților, în 1945, Rudolf cade într-o tabără de prizonieri de război pentru un an întreg. Dezvoltarea afacerii de familie a trebuit pornită de la zero.Ce s-a întâmplat între frați în 1948, după moartea tatălui lor? Rămâne un mister. Cearta a fost serioasă, deoarece Adolf și Rudolph au împărțit între ei clădirile fabricii de încălțăminte și fiecare și-a început producția proprie de pantofi de sport și alte echipamente sportive.Tocmai dușmănia rudelor a dus la apariția a două mărci mondiale: Adidas (de la Adi Dassler) și Puma (la început a fost Ruda de la Rudi Dassler). Din păcate, cei trei copii ai lui Adolf Dassler, după moartea sa, nu au putut găsi o limbă comună și au împărțit compania, care ulterior a ajuns în mâinile concurenților.Vrăjmășia fraților, chiar și după șapte decenii, se simte în orașul lor natal Herzogenaurach – socitatea este împărțită în două părți: iubitorii de Puma și iubitorii de Adidas. Și deseori sunt chiar neprietenoși între ei. Ai știut povestea asta?

Vezi ce evenimente au loc, astăzi, de Hramul orașului Chișinău

Capitala Republicii Moldova sărbătoreşte astăzi Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

Autoritățile au pregătit pentru astăzi un program, care începe la ora 9:45: 

program
program

Seara, concertul va cuprinde o serie de artiști precum Magnat și Feoctist, DARA, Gabriel Nebunu, Vitalie și Vasile Advahov și Zinaida Julea, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii – renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Andreea Bălan a oferit prima declarație după ce a suferit un stop cardio-respirator în timpul nașterii
Articolul anterior
Viile și câmpiile Moldovei, invadate de plastic. Alarmant!
Articolul următor