Istorii emoționante! World Press Photo a desemnat fotografiile câștigătoare în cadrul concursului de anul acesta!

Celebra fundație World Press Photo a ales candidații la premiile mondiale de fotojurnalism pentru anul 2019. Iată câteva dintre imaginile finaliștilor, în categorii, de la mediul înconjurător până la sport. Câștigătorii vor fi anunțați în aprilie.

separator

Petronella Chigumbura, în vârstă de 30 de ani, membră a unei asociații anti-braconaj, numită Akashinga, este supusă unei instruiri de stealth și ascundere în parcul din Phundundu, Zimbabwe. (Fotografie de Brent Stirton / Getty Images / World Press Photo 2019)Victimele unui presupus atac cu gaz primesc tratament în estul Ghoutei, Siria. (Foto de Mohammed Badra / EPA / World Press Photo 2019)Yorladis este însărcinată pentru a șasea oară, după ce alte cinci sarcini au fost întrerupte în timpul anilor Farc din Columbia. Spune că a reușit să ascundă a cincea sarcină de la comandantul ei până în a șasea lună, purtând haine largi. Yorladis și partenerul ei locuiesc într-o casă într-o tabără temporară din Colinas. (Foto de Catalina Martin-Chico / Panos / World Press Photo 2019)Un băiat orfan din Ciad parcurge peretele cu desene ce prezintă lansatoare de grenade cu rachete, în Bol, Ciad. (Foto de Marco Gualazzini / Contrasto / World Press Photo 2019)Yanela, din Honduras, plânge în timp ce mama ei, Sandra Sanchez, este verificată de un agent de patrulare al frontierei americane, în McAllen, Texas, SUA. (Fotografie de John Moore / Getty Images / World Press Photo 2019)Dispariția lui Jamal Kashoggi. Un om neidentificat încearcă să rețină presa, în timp ce anchetatorii din Arabia Saudită ajung la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Turcia, pe fondul unei reacții sporite la adresa internațională împotriva uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. (Foto de Chris McGrath / Getty Images / World Press Photo 2019)Bob, un flamingo salvat în Caraibe, trăiește printre oameni pe insula Curaçao. Rănit rău când a intrat într-o fereastră de hotel, a fost îngrijit de Odette Doest, care conduce o asociație de salvare a lumii sălbatice. Bob s-a obișnuit cu oamenii în timpul reabilitării astfel încât nu ar supraviețui dacă ar reveni în sălbăticie. Bob o însoțește pe Odette la vizitele obișnuite la școală. (Foto de Jasper Doest / World Press Photo 2019)Lupta Irlandei de a elimina legile anti-avort. Un referendum din 1983 a dus la un amendament la constituția irlandeză, consolidând interzicerea avorturilor, chiar și în cazul sarcinilor care rezultă din viol sau incest. La 25 mai 2018, Irlanda a votat cu o mare majoritate să răstoarne aceste legi privind avortul, aflate printre cele mai restrictive din lume. (Foto de Olivia Harris / World Press Photo 2019)

Educația patriotică, adesea cu subtext militar, formează baza multor programe de tineret atât în ​​Rusia, cât și în SUA. Elevii se angajează să se antreneze la o tabără istorică de război din Borodino, Rusia. Declarația proiectului spune că scopul este „trezirea în generația tânără a unui interes deosebit pentru istoria Patriei”. (Foto de Sarah Blesener / World Press Photo 2019)

Rochii Fallera pentru festivalul Fallas de Valencia din Spania – inspirate de hainele purtate de secole în urmă de femeile care lucrau în câmpurile de orez, rochiile sunt acum creații care pot costa mai mult de 1.000 de euro. Emma Xifeng Abril și Eva Lanhan Abril au fost adoptate de aceeași familie și mama lor adoptivă, Maria, a cumpărat o bucată de material din țara lor de naștere pentru a face aceste rochii. (Foto de Luisa Dörr / World Press Photo 2019)

Criza din Yemen. O femeie în vârstă se află în fața unui magazin alimentar din satul Azzan, Yemen, aflat sub controlul lui Al-Qaida, până când forțele de elită Shabwani au eliberat zona în decembrie 2017. În ultimul an, războiul din umbră dintre al-Qaida și luptătorii iemeni locali s-a intensificat. (Foto de Lorenzo Tugnoli / The Washington Post / Contrasto / World Press Photo 2019)

Nominalizat pentru categoria sport. Plângând pentru libertate, de Forough Alaei. În Iran, fanele de sex feminin sunt interzise să intre pe stadioane de fotbal. Pe 20 iunie 2018, o hotărâre a permis stadionului Azadi din Teheran să admită grupuri selectate de femei pentru meciuri internaționale. O femeie urmărește meciul Cupa AFC, deghizată în bărbat. Fotograful, care a trebuit să se îmbrace ca bărbat, a spus: „Ca fotograf de sex feminin, nu mi se permite să-mi iau camera la stadion. Prin urmare, trebuia să mă fac un bărbat și să folosesc iPhone-ul pentru a face această fotografie „. (Foto de Foreu Alaei / World Press Photo 2019)

Pura se plimbă în jurul cartierului său, într-un vehicul roz din anii 1950, în timp ce comunitatea se adună pentru a sărbători cea de-a 15-a aniversare a tinerei, în Havana, Cuba. (Fotografie de Diana Markosian / Magnum Photos / World Press Photo 2019)

Mierea lui Dumnezeu. Un grup de apicultori lucrând la stupi în Tinun, Mexic. Fermierii din Campeche, peninsula Yucatán, afectează negativ albinele. Producătorii de miere afirmă că introducerea soiei modificate genetic și utilizarea agrochimicelor periclitează sănătatea, contaminează culturile și diminuează valoarea de piață a mierii, amenințând eticheta ecologică. (Foto de Nadia Shira Cohen / World Press Photo 2019)

Dakar fashion. Oamenii rezidenți curioși și un vânzător de stradă de materiale se uită la modelele Diarra Ndiaye, Ndeye Fatou Mbaye și Malezi Sakho care poartă costume create de către designerul senegalez Adama Paris din cartierul Medina din capitala Senegalului, Dakar. (Foto de Finbarr O’Reilly / World Press Photo 2019)

Sursa

Un autocar cu 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc pe podul peste Dunăre de lângă Brăila, România

Un autocar în care se aflau 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc luni, pe podul peste Dunăre de la Brăila. Șoferul şi pasagerii au reușit să se autoevacueze la timp, transmite News.ro. 

Autocarul se deplasa din direcţia Tulcea spre Brăila când a fost cuprins de flăcări. În câteva minute autovehicolul a ars ca o torță. 

„La faţa locului intervin o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de la ISU Brăila şi o ASAS de la ISU Tulcea – subunitatea din Măcin”, a transmis ISU Brăila. 

În urma incendiului, nu s-au înregistrat victime, şoferul şi cei 35 de pasageri, cetăţeni ucraineni, reuşind să iasă la timp din autovehicul.

Traficul pe pod este blocat în totalitate. Pasagerii vor fi preluaţi de un alt autocar, însă între timp sunt transportaţi cu microbuze ale ISU la Sala Polivalentă din Brăila.

Femeile din mediul rural cer autorităților să creeze ”celule de criză” la sate pentru a fi ajutate mai rapid și eficient în cazurile de violență domestică

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.

Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă locală al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.

Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.

Femeile au venit cu o soluție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.

Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:

Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să fie deschise și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.

Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.

Lilia Scorici, executor judecătoresc implicat activ în susținerea drepturilor femeilor și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă în prezent colegii săi când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii după divorț. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă la încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a se eschiva de a achita în folosul mamelor aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.

Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:

Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, conștientizare la nivel comunitar, pentru a contribui astfel la prevenția fenomenului. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, ci să înțeleagă că pot aduce schimbarea: nu ne putem aștepta de la ele să fie pacificatoare până când nu eliminăm orice formă de violență”, a menționat expertul.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

Olesea Sveclă este însărcinată!
Articolul anterior
Poze din vacanța Kătălinei Rusu la Paris!
Articolul următor