Italia are primul ziar din lume făcut integral de inteligența artificială

Un ziar italian este primul din lume care publică o ediție produsă în întregime de inteligența artificială. Inițiativa cotidianului Il Foglio, un ziar liberal conservator, face parte dintr-un experiment jurnalistic de o lună, destinat să arate impactul pe care tehnologia AI îl are „asupra modului nostru de lucru și asupra zilelor noastre”, a declarat redactorul-șef Claudio Cerasa, informează The Guardian citat de digi24.ro.

Cele patru pagini ale Il Foglio AI sunt disponibile la chioșcurile de ziare și online începând de marți. „Va fi primul ziar cotidian din lume disponibil la chioșcuri creat în întregime folosind inteligența artificială”, a spus Cerasa. „Pentru tot. Pentru scriere, titluri, citate, rezumate. Și, uneori, chiar și pentru ironie.” El a adăugat că rolul jurnaliștilor ar fi limitat la „a pune întrebări [într-un instrument AI] și a citi răspunsurile”. Experimentul vine în contextul în care organizațiile de știri din întreaga lume se confruntă cu întrebări despre cum ar trebui să fie folosită AI.

La începutul acestei luni, The Guardian a raportat că BBC News va folosi AI pentru a oferi publicului conținut mai personalizat. Prima pagină a primei ediții a Il Foglio AI conține un articol referitor la președintele SUA, Donald Trump, descriind „paradoxul trumpiștilor italieni” și modul în care aceștia se revoltă împotriva „cancel culture”, dar fie ignoră, fie, și mai rău, „celebrează” atunci când „idolul lor din SUA se comportă ca un despot dintr-o republică bananieră”. Prima pagină include și o rubrică intitulată „Putin, cele 10 trădări”, cu articolul subliniind „20 de ani de promisiuni încălcate, acorduri rupte și cuvinte trădate” de Vladimir Putin, președintele rus.

Pe pagina 2 apare un articol despre „relațiile de tip situationship” și modul în care tinerii europeni fug de relațiile stabile. Ultima pagină conține scrisori generate de AI de la cititori către redacție, una dintre ele întrebând dacă inteligența artificială va face ca oamenii să devină „inutili” în viitor. „AI este o mare inovație, dar încă nu știe cum să comande o cafea fără să greșească zahărul”, se arată în răspunsul generat de AI. Cerasa a spus că Il Foglio AI reflectă „un ziar adevărat” și este produsul „știrilor, dezbaterilor și provocărilor”. Dar este și un teren de testare pentru a arăta cum poate funcționa AI „în practică” și pentru a vedea ce impact va avea asupra producției unui ziar cotidian cu ajutorul acestei tehnologii și întrebările „pe care suntem obligați să ni le punem, nu doar de natură jurnalistică”. „Este doar un alt [Il] Foglio realizat cu inteligență, nu-l numiți artificial”, a spus Cerasa.

Catastrofă în agricultura: Mai mult de 50% din sfecla semanată a fost distrusă de îngheț

Peste 5.500 de hectare de sfeclă de zahăr, adică mai mult de jumătate (58%) din suprafața semănată până acum, au fost total distruse de înghețurile înregistrate între 6 și 13 aprilie, anunță Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, care reunește peste 70 de fermieri din toată țara, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Temperaturile extrem de scăzute, care au ajuns la nivelul solului până la -6°C, au compromis culturile aflate în stadiu fragil de dezvoltare, punând în pericol nu doar sezonul agricol, ci și viitorul acestei ramuri strategice. Pierderile directe doar din semințe depășesc 53 de milioane de lei, iar impactul total este estimat la câteva sute de milioane, riscând falimentul multor producători.

„Ținând cont de înghețurile de anul acesta, de seceta fără precedent de anul trecut, fără un sprijin ferm din partea Guvernului, riscăm dispariția acestei ramuri strategice. Fermierii sunt gata să reia lucrările, însă fără suport financiar, reluarea însămânțărilor este imposibilă”, a declarat Alexei Chiriac, președintele Asociației.

Subiectul a fost discutat și în cadrul unei ședințe la Guvern, cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, care a fost informat direct despre amploarea pagubelor și riscurile iminente pentru ramura producătoare de zahăr. 

Printre măsurile urgente solicitate de fermieri se numără:

  • scutirea de TVA și taxe vamale pentru semințele importate în regim de urgență;
  • compensarea parțială a pierderilor prin Fondul de intervenție al Guvernului;
  • achitarea restanțelor la subvenții pentru 2024;
  • adoptarea în regim prioritar a Legii privind finanțarea politicii agricole.

Grav este faptul că acest nou dezastru agricol vine după un an 2024 deja marcat de pierderi masive: din cauza secetei, producătorii de sfeclă au recoltat anul trecut doar o treime din producția planificată, cu o scădere de peste 60% față de estimările inițiale.

Ramura sfeclei de zahăr susține peste 3.000 de locuri de muncă și contribuie anual cu peste 100 milioane lei la bugetul de stat, asigurând totodată 100% din necesarul intern de zahăr. Fermierii avertizează că fără măsuri concrete și rapide, ramura cultivării sfeclei de zahăr riscă să dispară, având un impact negativ colosal asupra securității alimentare, încasărilor la bugetul de stat, șomajului, dar și asupra economiei naționale a Republicii Moldova.

Meniu special și cozonaci pentru toți pacienții aflați în aceste zile în Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi”, cu ocazia sfintelor sărbători pascale!

Un gest simplu poate avea un impact emoțional foarte mare! De Paște, pacienții care sunt internați în aceste zile în cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi” se bucură de un meniu special de sărbătoare.

De asemenea, administrația instituției a oferit de Paște tuturor pacienților câte un cozonac – simbol al sărbătorii.

Această acțiune aduce un strop de bucurie și tradiție în viața celor aflați în spital în perioada sărbătorilor pascale, este un inițiativă deosebită, care aduce un plus de confort și alinare pacienților. Astfel de gesturi pot contribui la îmbunătățirea experienței pacientului în spitale și pot inspira și alte persoane să se implice în sprijinul celor aflați în nevoie.

Mulți pacienți sunt departe de familie sau se confruntă cu durere și incertitudine, iar o atenție de acest fel le reamintește că nu sunt uitați.Viața în spital e departe de ceea ce înseamnă sărbătoare. Un cozonac, o atenție caldă, aduce o mică bucurie familiară, un fragment din atmosfera caldă de acasă

Atac de proporții asupra Ucrainei în noaptea Paștelui: A fost vizate mai multe regiuni

Ucraina s-a confruntat cu un atac violent în noaptea de duminică spre luni, imediat după încheierea armistiţiului de 30 de ore declarat de ruşi. Dronele lansate de ruşi au atacat mai multe regiuni ale ţării. Anterior, ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului, scrie mediafax.ro.

Armata ucraineană a anunţat că atacurile cu drone s-au dezlănţuit la câteva ore după încheierea „armistiţiului de Paşte” declarat de Moscova. Forţele aeriene ucrainene au emis alerte de raid pentru regiunile Kiev, Herson, Dnipropetrovsk, Cerkasî, Nikolaiv şi Zaporojia, potrivit BBC.

Primarul oraşului Nikolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că „s-au auzit explozii”, dar nu se ştie dacă sunt victime sau pagube. În primele ore ale zilei de luni, locuitorii din mai multe oraşe ucrainene, inclusiv din capitala Kiev, au fost îndemnaţi de autorităţile locale să meargă de urgenţă la adăposturile din apropiere din cauza ameninţării cu atacuri cu drone.

Armistiţiul declarat de preşedintele Vladimir Putin a expirat duminică la miezul nopţii. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică seară că ruşii şi ucrainenii ar putea ajunge în curând la o înţelegere. „Sperăm că Rusia şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere săptămâna aceasta”, a spus Trump fără a oferi alte detalii.

Ziua Internațională a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie. Care sunt cele mai fericite țări și ce loc ocupă R. Moldova?
Articolul anterior
Un deputat în Parlamentul R.Moldova, condamnat la 12 ani de închisoare și obligat să achite peste 1,1 milioane de lei
Articolul următor