Italia încurajează cu bani deplasarea cu bicicleta. Bonus până la 500 de euro pentru o bicicletă nouă

Italia oferă celor care locuiesc în zone urbane până la 500 de euro pentru a cumpăra o bicicletă nouă ca parte a eforturilor de promovare a alternativelor prietenoase cu mediul la transportul public în urma pandemiei de Covid-19, se arată pe site-ul oficial al Ministerului Mediului din această țară.

separator

Italienii din orașele cu cel puțin 50.000 de locuitori pot cere înapoi 60% din costul unei biciclete noi, ca parte a unei serii de măsuri şi reforme destinate relansării Italiei.

Un stimulent pentru achiziționarea de biciclete și vehicule electrice cu micro-mobilitate, o măsură care vizează reducerea traficului în marile orașe unde impactul asupra mediului este mai mare.

Bonusul care va fi primit pentru achiziționarea de biciclete noi este egal cu 60% din cheltuieli, dar fără a depăși suma de 500 de euro. Exemplu: Dacă decideți să cumpărați o bicicletă în valoare de 1.000 de euro, nu veți primi 600 de euro în bonusuri, ci numai 500. În mod similar, dacă vă hotărâți să cumpărați o bicicletă în valoare de 400 de euro veți primi maximum 240 de euro ca bonus (60% din preț) și așa mai departe.

Câte biciclete poate cumpăra fiecare persoană?

Articol. 205 din Decreto Rilancio specifică: Orice persoană majoră, cu domiciliu în localitățile cu peste 50.000 de locuitori are dreptul la bonusul pentru achiziționarea unei singure biciclete, a uneu biciclete electronice sau alt mijloc de micro-mobilitate.

Ce vehicule sunt incluse?

Bonusul va fi oferit persoanelor care achiziționează biciclete cu pedale, biciclete electrice, dispozitive de mobilitate electrice (monociclu sau overboard).

Cum se va fa primi bonusul:

Bonusul de 60% din valoarea achiziției se va putea primi înainte sau după ce bicicleta va fi cumpărată.

Într-o notă din 16 mai 2020, Ministerul Infrastructurilor și Transporturilor din Italia a specificat că: „Pentru a obține această reducere va fi suficient să păstrați bonul (factura) și, imediat ce va fi online, să accesați prin intermediul SPID (Public Digital Identity System) aplicația web care va fi pregătită de Ministero dell’Ambiente și accesibilă și de pe site-ul său instituțional.”

Ca alternativă la procedura de rambursare părțile interesate vor trebui să indice pe platformă mijlocul sau serviciul pe care intenționează să-l achiziționeze, iar platforma va genera voucherul de cumpărături electronic pentru a fi livrat furnizorilor autorizați.

Aplicația va fi disponibilă în termen de 60 de zile de la publicarea dispoziției în Gazzetta Ufficiale (Monitorul Oficial), iar dispozițiile vor rămâne în vigoare numai până la 31 decembrie 2020.

sursa: www.rotalianul.com

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Un deputat moldovean, infectat cu Coronavirus. Va intra Parlamentul în carantină?
Articolul anterior
Șeful statului a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru familia taximetristului ucis în accident
Articolul următor