Italia va interzice folosirea făinii de greieri în pizza. Care este motivul?

Italia va interzice utilizarea făinii fabricate din greieri, lăcuste și larve de insecte în pizza și va cere comercianților ca aceste produse să fie delimitate clar pe rafturile magazinelor.

Făina de greieri a ajuns în România. Cât costă un kilogram

Îngrijorați că insectele ar putea fi asociate cu bucătăria italiană, trei miniștri ai guvernului de la Roma au convocat o conferință de presă la Roma pentru a anunța patru decrete care vizează o represiune a făinii obținută din greieri, transmite protv.ro.

„Este fundamental ca această făină să nu fie confundată cu alimente produse în Italia”, a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii.

Plină de vitamine, proteine și minerale, făina obținută din greieri este considerată din ce în ce mai mult o modalitate ecologică de obținere a nutrienților, iar piața este prognozată să ajungă la 3,5 miliarde de dolari până în 2029.

Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente pentru larva de Tenebrio molitor şi pentru Locusta migratoria.

Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentaţie hrănitoare şi sănătoasă, având un conţinut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentaţiei zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial.

Curtea Constituțională are un nou președinte

În ședința plenară a Curții Constituționale de marți, 25 aprilie, judecătorul Nicolae Roșca a fost ales în calitate de Președinte al Înaltei Curți.

Decizia a fost luată în contextul în care pe data de 23 aprilie curent a expirat termenul de 3 ani pentru care Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții Constituționale.

Nicolae Roșca a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale în 2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. Magistratul și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar.

De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a îndeplinit alte funcții relevante. Nicolae Roșca este autor și coautor a peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi.

Ana Revenco, după ce i-a fost interzis să calce pe teritoriul Rusiei: ,,Nu intenționam și nu intenționez să merg în Rusia”

„De 31 de ani, Rusia agresează constant Republica Moldova”, susține ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, care a reacționat la decizia autorităților ruse de a interzice intrarea pe teritoriul țării a unor oficiali moldoveni, printre care și ea.

„Ne șantajează continuu, ne abuzează cetățenii și îi manipulează. Ne distruge economia și ne sărăcește țara. Acestea sunt măsurile diplomatice care au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre.

Ca să dea greutate deciziilor lor, trec în liste de persoane non-grata oficiali ai statelor care se opun presiunilor și șantajului. Eu nu intenționam și nu intenționez să merg în Federația Rusă”, a declarat ministra pentru tv8.md.

O declarație similară a avut și deputatul PAS, Lilian Carp, și el pe lista de sancțiuni a Rusiei. „Nu am de gând să merg acolo atâta timp cât la putere este regimul criminal al lui Putin”, a spus parlamentarul.

Au apărut imagini video cu biciclistul de 12 de ani, spulberat în plină viteză lângă Stăuceni

În presă au apărut imagini video cu momentul accidentului de la Stăuceni, în urma căruia un ciclist de 12 ani a fost lovit mortal, iar altul a fost rănit. Atenție, imagini ce vă pot afecta emoțional!

În video se poate vedea cum mașina intră în plină viteză în cei doi minori. Tragedia a avut loc marți, 21 februarie, în jurul orei 16:45. Potrivit Poliției, cei doi cicliști minori circulau regulamentar și erau echipaţi corespunzător. Copilul care a decedat era campionul Republicii Moldova la ciclism pentru anul 2022 (categoria de vârstă 2010-2011), scrie www.zugo.md.

Atac armat la cel mai mare post de televiziune din Albania. O persoană decedată
Articolul anterior
Șoc în SUA. Cel puțin 6 morți, copii și profesori în atacul armat asupra unei școli. Cine a deschis focul
Articolul următor