Italienii se tem că mafia s-a infiltrat în campania de vaccinare și direcționează vaccinurile către anumite persoane

Parlamentarii italieni se tem că mafia s-a infiltrat în campania de vaccinare și îndepărtează vaccinurile de cei care au cea mai mare nevoie de ele, relatează Politico.

În timp ce Italia încearcă să meargă înainte cu campania de vaccinare, destul de înceată până acum, comisia antimafia din Parlament anchetează dacă organizațiile criminale redirecționează vaccinurile către apropiații lor lor în detrimentul persoanelor în vârstă și vulnerabile, în special în sudul țării, unde exercită adesea controlul asupra autorităților sanitare.

Numărul deceselor din cauza COVID-19 este în creștere în Italia, deși rata mortalității a scăzut semnificativ în țările vecine. În aceste condiții, mai mulți oficiali, inclusiv premierul Mario Draghi, au dat vina pe tinerii care au sărit peste rând pentru a se vaccina.

Institutul pentru Studii Politice Internaționale (ISPI) estimează că 8.000 de vieți ar fi putut fi salvate în Italia anul acesta dacă vaccinurile ar fi fost administrate în mai mare măsură celor vârstnici.

Există îngrijorări din ce în ce mai mari că mafia își folosește puterea pentru a vaccina anumite persoane înainte să le vină rândul. Numărul angajaților din domeniul sănătății, parte a primei etape de vaccinare, a crescut în mod suspect, în special în regiuni precum Puglia. Administratori, consultanți în comunicații și chiar constructori care lucrează pe în zona unor spitale au fost adăugați pe lista prioritară și vaccinați

Iar o interpretare laxă a reglementărilor stabilite de Ministerul Sănătății a permis celor 20 de regiuni ale Italiei să aloce vaccinuri unor politicieni, avocați, judecători și jurnaliști. Trei regiuni din sud – Sicilia, Calabria și Campania – au alocat acestor grupuri la fel de multe doze – sau chiar mai multe – decât pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani.

Cel puțin 1.000 de persoane care s-a fi vaccinat peste rând sunt cercetate de poliție și procurori în Italia. 150 dintre acestea sunt doar în Palermo. Primarul orașului Corleone din Sicilia și-a dat demisia după ce a fost acuzat că a abuzat de poziția sa pentru a se vaccina și pentru a-și vaccina consilierii.

Acest lucru a determinat comisia parlamentară antimafia să solicite numele celor vaccinați. Mario Giarrusso, membru al comisiei și militant împotriva mafiei, a spus că a solicitat liste de nume din mai multe regiuni din sud unde cifrele erau suspecte.

„Sunt vaccinați oameni aflați în afara oricărei categorii prioritare specificate de guvern, în special în unele regiuni în care există o densitate mare a mafiei. Bănuim că mafia gestionează vaccinările”, a spus el.

În Moldova au fost înregistrate primele cazuri de falsificare a certificatelor de vaccinare
Articolul anterior
Sofia Rotaru a felicitat-o pe Alla Pugaciova
Articolul următor
Alte articole interesante