Îți pasă de viețuitoare? Participă la concursul iernii: fotografiază păsări la hrănitoare și câștigă premii inedite!

Pentru al patrulea an la rând, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Moldova anunță deschiderea  concursului tradițional în timpul sezonului rece: hrănirea păsărilor sălbatice.

separator
Concursul se axează pe fotografierea păsărilor sălbatice care vin la hrănitorile artificiale instalate de oameni pe timpul iernii. Autorii fotografiilor sunt invitați să trimită aceste fotografii pe pagina de facebook a SPPN pentru a fi postate într-un album, iar fotografiile cu cele mai multe aprecieri vor fi răsplătite cu premii din partea Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

În funcție de numărul de aprecieri, SPPN va acorda trei premii, după cum urmează:

Premiul I: un rucsac textil cu un desen de pasăre

Premiul II: o agendă tematică (cu păsări)

Premiul III: brelocuri și semne de carte hand-made tematice (cu păsări)

Concursul se desfășoară în perioada 1 decembrie 2019 – 28 februarie 2020. La începutul lunii martie vor fi anunțați și premiați câștigătorii.Condițiile de participare sunt aceleași ca și în anii trecuți:

  1. Instalați o hrănitoare artificială acasă (în caz că încă nu ați pus hrănitori, aflați de aici cum puteți face asta). Dacă nu aveți posibilitatea instalării unei hrănitori acasă, puteți vizita hrănitorile publice instalate de SPPN (Parcul Dendrariu și Scuarul Cehov).
  2. Fotografiați păsările care vin să mânânce la aceste hrănitori (atenție: nu se acceptă fotografiile în care apare pâine sau alte produse de patiserie la hrănitoare! Aflați din acest articol cum puteți hrăni corect păsările sălbatice pe timp de iarnă).
  3. Trimiteți pozele pe pagina de facebook a Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii sau la adresa moldova@gmail.com, împreună cu numele vostru de pe facebook, pentru a vă putea da tag (etichetare).

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii va posta fotografiile primite, într-un album intitulat ConcursSPPN_2020, pentru a fi admirate și votate de către internauți.Vizualizați acest infografic pentru a înțelege desfășurarea concursului.

Aici aflați cum s-a desfășurat premierea participanților la acest concurs anul trecut.

Cod Galben de inundații la Nistru! Avertizările hidrologilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 25 aprilie, Cod Galben de inundații în lacul de acumulare Dubăsari, râul Nistru.

Potrivit hidrologilor, în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (râul Nistru) până la 1.050 m3/s, în intervalul 25-29 aprilie, pe sectorul orașului Dubăsari – orașul Grigoriopol se vor menține nivelurile înalte, transmite Știri.md

De asemenea, se menționează că pe sectorul orașului Grigoriopol până la gura de vărsare va continua creșterea nivelului apei cu 0.50-1.10 m, față de nivelul din 25 aprilie (ora 08:00).

În acest sens, hidrologii avertizează că în locurile joase va avea loc ieșirea apei în luncă și este posibilă subinundarea terenurilor agricole.

Astfel, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează populația să fie prudentă. 

Cazul tinerei gravide ucisă cu sânge rece, abordat de deputați: ”A murit fiindcă e femeie”

Cazul omorului cu cruzime deosebită al tinerei Ana-Maria, însărcinată în luna a 6-a, a ajuns și în Parlament. Vicepreşedinta Legislativului, Doina Gherman, și-a exprimat solidaritatea cu familia fetei și a anunțat că la 30 aprilie, vor avea loc audieri publice privind „răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave”. „Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”, a subliniat Gherman, scrie unimedia.info.

„În contextul cazului tragic, soldat cu decesul victimei Ana-Maria, anunț audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave, care vor avea loc în incinta Parlamentului, în data de 30 aprilie, ora 13:00.

În ultimii ani, chiar dacă RM a întreprins pași importanți în ceea ce privește asigurarea și protejarea drepturilor victimelor violenței în familie, dar și a infracțiunilor privind viața sexuală, se atestă că în cazul comiterii unui omor asupra femeiii, comis inclusiv în contextul unui act de violență în familie, act de violență sexuală, ură sau misoginie, cadrul normativ oferă o abordare generală, lipsită de individualizare, bazată pe caracteristici distincte.

În 2022, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen. Pornind de la importanța și sensibilitatea subiectului, facem apel către toate părțile interesate, în vederea necesității definirii juridice a fenomenului de femicid și măsurile care urmează a fi întreprinse, pentru protecția femeilor și fetelor din RM.

Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie. Fiecare femeie din RM are dreptul să trăiască în siguranță, fie acasă, fie la muncă, fie pe stradă sau în orice alt loc. Ne exprimăm solidaritatea cu familia Anei-Maria, dar și cu toate femeile vicitime ale violenței în bază de gen și reconfirmăm angajamentul în lupta cu violența sub orice formă. Pe această cale invităm toate autoritățile responsabile, instituțiile publice, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare să participe la audierile publice”, a punctat Doina Gherman.

Tânăra a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția a solicitat ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.

Ana-Maria Guja era însărcinată în a 6-a lună.

Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu

Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că în ziua de 24 și începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.

Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md

Meteorologii din România au anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și R. Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.  

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

 

Un bebeluș de 8 luni, găsit fără cunoștință în cada de baie. Mama l-a lăsat fără supraveghere
Articolul anterior
Un copil de 8 ani din Grecia, nevaccinat, a murit din cauza difteriei
Articolul următor