image-2023-05-10-26257307-41-jens-stoltenberg-alaturi-premierul-nipon-fumio-kishida

Dacă vedeți o rădașcă, nu o omorâți! Este o insectă inofensivă, inclusă în Cartea Roșie a Moldovei

Rădașca, Lucanus cervus, este una din cele mai cunoscute și cele mai mari insecte din țara noastră

Specia a fost menționată pentru prima dată în Moldova în anul 1917.

Rădașca a fost observată pe tot teritoriul Republicii Moldova, în special acolo unde s-au păstrat păduri cu stejari seculari, în parcuri sau cimitire vechi, cu arbori bătrâni.

Este o specie rară pentru Europa, fiind inclusă și în Cartea Roșie a Republicii Moldova cu statut de specie vulnerabilă.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Gândacul crește timp de 5 ani. Nu mușcă, se hrănește cu seva copacilor. Acești gândaci ordonați sunt implicați în prelucrarea frunzelor putrezite și a lemnului. ,,La urma urmei, nu ne este greu să le luăm și să le ducem la iarbă. Nu ucideți creaturi lipsite de apărare, aceasta este o specie rară. Să salvăm împreună insectele inofensive, oricum le este greu să supraviețuiască”.

sursa: Facebook

Valentina Naforniță, dezvăluiri despre momentul în care a aflat că va deveni mamă și cum a dat vestea familiei și iubitului ei

După marele anunț că este în așteptarea unui bebeluș, soprana Valentina Naforniță dezvăluie că sarcina a fost și pentru ea o surpriză, nu doar pentru cei din jur.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Neredactat cu Rodica Ciorănică, scrie shok.md.

Sarcina nu a fost una planificată, dar cu siguranță a fost una dorită, spune soprana. „Eu mi-am dorit acest lucru și anul acesta m-a luat prin surprindere, chiar dacă mi-am dorit foarte mult. Lucrurile astea chiar nu ți le poți planifica, țin de mai mult de acea zi, acel moment în care tu ești alesul sau aleasa lui Dumnezeu, de Univers, cum doriți. Ele vin la tine în momentul potrivit”, a precizat Valentina Nafornița.

Aceasta spune că lucrurile s-au aranjat așa încât a aflat vestea frumoasă chiar atunci când nu avea planificate proiecte mari: „Nu mi-a dat niciun plan peste cap, a venit într-un moment potrivit. Acum sunt într-un moment în cariera mea în care am terminat o producție foarte mare. Când începusem eram singură, în Florența și am aflat această noutate, făcând un test, nici nu știam unde să mă duc, eram într-o țară străină. În primul rând m-am bucurat enorm, dar nu credeam. Nu îți vine să crezi, ți se întâmplă un lucru la care ai visat și pe care ți l-ai dorit și el nu a venit atât timp cât chiar ai muncit pentru asta și vine așa, din senin.

Prima care a aflat despre sarcinăa fost sora artistei, Lidia: „Ea e prima persoană, a fost pe 3 martie. I-am spus să nu-i zică mamei, i-am spus pe 8 martie, ca să-i fac un cadou. Ea a început să plângă, să sară în sus, dar eu mă uitam la ea cu ochi mari. Ea nu înțelegea reacția mea, eu mă simțeam un pic singurică, acolo departe. Sunt momente de genul acesta, când ai dori să mergi, să îmbrățișezi, să spui și nu ai cui”.

Motivul din care nu și-a anunțat întâi iubitul despre faptul că vor deveni părinți este unul simplu: „Cristian iubitul meu, avea premieră în ziua respectivă, Romeo și Julieta, balet, la Opera Națională din Cluj. A muncit foarte mult, am fost și eu la repetiții exact înainte de această perioadă și nu puteam să-i spun înainte, pentru că nu știam cum o să reacționeze. Am zis că nu vreau să-i dau acest șoc, i-l voi da după premieră, după ce a trecut de emoțiile lui. Deși, noi vorbisem despre acest lucru. Nu se întâmplă chiar așa, tu vorbești și lași destinul și universul să decidă.

După premieră l-am felicitat și tot îi ziceam să mă sune. Mi-a zis că merge cu regizorul la o șampanie. I-am zis să mă sune când ajunge la restaurant și el tot încerca să se eschiveze, eu știu cum este după premieră, vine și unul și altul să vorbească. I-am spus că vorbim doar un minut, doar i-am arătat testul. Nu s-a stresat, dar sincer, eu i-am dat vestea și atât. Nu-mi făceam grji, principalul că eu sunt fericită.

Valentina Nafornița cunoaște și sexul copilului, dar nu a vrut să facă publică informația: „Păstrez o intimitate până se poate”.

Un bebeluș de 4 luni s-a stins, după ce a fost strivit în somn de către părinții săi cu care împărțea patul

În localitatea Rossano Veneto din provincia Vicenza, o tragedie a zguduit comunitatea săptămâna trecută. Megan David, o fetiță de numai patru luni, a fost găsită fără suflare în patul în care dormea împreună cu părinții și fratele ei de șase ani, informează Corriere della Sera.

Cât de mult doarme un bebeluș?

Rezultatele preliminare ale autopsiei efectuate asupra trupului neînsuflețit al micuței în vârstă de doar patru luni, arată că ar fi murit sufocată în timp ce dormea cu părinții și fratele său mai mare

Potrivit rezultatelor preliminare ale autopsiei, efectuate pe data de 19 iunie la unitatea de Patologie Cardiovasculare a Universității din Padova, de profesorul Antonello Cirnelli, medic legist și de Stefania Rizzo, expertă anatomopatologă, fetița ar fi murit sufocată, ca urmare a faptului că a fost strivită involuntar de una dintre cele trei persoane cu care împărțea patul.

Se pare că în noaptea tragediei, Megan dormea împreună cu fratele său de șase ani și cu părinții săi, Irina și Daniel. A fost chiar tatăl fetiței care, simțind că ceva nu era în regulă cu micuța, a sunat la numărul de urgență în jurul orei 01:00 noaptea.

Când medicii de la Spitalul San Bassiano au ajuns la casa tinerei familii de origine română, l-au găsit pe tatăl fetiței încercând să-i facă masaj cardiac. Medicii și asistentele medicale au încercat să o resusciteze pe nou-născută timp de aproape 50 de minute, fără a reuși însă să o readucă la viață.

Pentru a confirma cu adevărat că a fost vorba despre un accident tragic, este necesar să se aștepte rezultatele altor investigații efectuate asupra corpului micuței, cum ar fi cele de natură histologică și toxicologică.

Cu toate acestea, este tot mai puțin probabil ca moartea fetiței să fi fost cauzată de sindromul de moarte subită infantilă (SIDS), așa cum s-a presupus inițial.

Procuratura din Vicenza a deschis imediat un dosar de cercetare și așteaptă concluziile anchetei medicale. Între timp, se așteaptă restituirea corpului micuței familiei pentru organizarea funeraliilor.

Cazul amintește de un episod similar petrecut cu câteva luni în urmă la spitalul Pertini din Roma, unde un nou-născut a murit la câteva ore după naștere, strivit involuntar de greutatea mamei care, epuizată după un lung travaliu, adormise cu bebelușul încă în pat.