Joe Biden ar putea veni din nou în Europa. Mesajul puternic al liderului SUA pentru Rusia, la un an după ce a invadat Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, ia în considerare o deplasare în Europa în jurul datei de 24 februarie, când se va împlini un an de la invazia rusă în Ucraina, au declarat surse pentru trei jurnalişti de la NBC News citată de ziare.com.

NBC relatează că una dintre țările în care ar putea merge Biden este Polonia.

Cu această ocazie, SUA ar putea anunţa un nou pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, au mai declarat sursele NBC.

Casa Albă analizează modalităţile prin care Biden ar putea marca împlinirea unui an de la începerea războiului din Ucraina, au precizat sursele NBC – trei oficiali ai administraţiei şi o persoană familiarizate cu discuţiile. Scopul, au spus acestea, este ca Biden să folosească acest moment pentru a atrage atenţia asupra rezistenţei Ucrainei în faţa campaniei militare brutale a Rusiei şi pentru a reafirma solidaritatea SUA cu poporul ucrainean în momentul în care conflictul intră într-o nouă fază.

Unul dintre obiectivele acestei deplasări a lui Biden în Europa luna viitoare, în cazul în care se va decide, ar fi acela de a crea un moment la fel de semnificativ din punct de vedere simbolic şi eficient din punct de vedere strategic, cum a fost vizita lui Volodimir Zelenski la Washington, în decembrie, pentru a menţine vie dorinţa de sprijinire a Ucrainei, a declarat persoana familiarizată cu discuţiile.

Printre ideile luate în considerare ca parte a acestei călătorii se numără aceea ca Joe Biden să ţină un discurs care să surprindă acest punct critic al războiului şi să sublinieze necesitatea de a rămâne uniţi în continuare, a mai precizat sursa respectivă.

În martie anul trecut, când Biden a venit în Europa, la o lună de la invazia rusă, el a ţinut un discurs tot în Polonia în care a spus – stârnind controverse – că Putin ”nu poate rămâne la putere”, reamintesc jurnaliştii de la NBC News.

Jurnaliştii care au aflat aceste informaţii semnează şi un alt material exclusiv pe site-ul NBC News în care dau detalii despre cum a fost luată de administraţia Biden decizia de a trimite în Ucraina 31 de tancuri de luptă Abrams. Ei spun că Biden, ca şi Pentagonul, iniţial respingea această idee, dar s-a răzgândit graţie unei soluţii sugerate de secretarul de stat Antony Blinken şi de consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, iar ulterior şeful Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, şi şeful Departamentului Apărării, Lloyd Austin, au făcut un plan.

Mesajul Mitropolitului Basarabiei de ziua Unirii: ,,Să rămânem uniți pentru credință, pace și identitate”

Cu prilejul marcării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Arhiepiscop al Chișinăului Petru a adresat un mesaj enoriașilor. Mitropolitul apreciază Unirea din 1918 drept un act de credință și îndeamnă oamenii să fie uniți, să lupte pentru identitate, credință și pace în comunitate.

Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor:

,,Iubiți frați și surori întru Hristos,
La acest moment aniversar, în care marcăm 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, reflectez cu bucurie și recunoștință momentul istoric care a adus aceste două hotare ale neamului românesc împreună. Actul Unirii, adoptat de Sfatul Țării în ziua de 27 martie 1918, a reprezentat nu doar o realizare națională, ci și un act de credință și de năzuință spre un viitor prosper.
Într-o lume în care conflictele și diviziunile sunt adesea la ordinea zilei, este important să ne amintim că unitatea este un dar prețios pe care trebuie să-l cultivăm și să-l apreciem. În calitate de Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, încurajez pe toți cei care citesc acest mesaj să rămână uniți și să lupte pentru identitatea, credința, pacea și armonia din comunitățile noastre și din întreaga lume.
Să ne inspirăm din exemplul eroilor și conducătorilor noștri din trecut, care au luptat pentru dreptate și unitate, și să ne îndreptăm cu încredere spre un viitor mai bun, în care libertatea, bunăvoința și prosperitatea să domnească peste întregul neam românesc.
În același timp, să nu uităm că adevărata uniune și pace vine numai prin credința noastră în Dumnezeu și prin urmarea învățăturilor Sale. Să ne încurajăm unii pe alții să trăim o viață virtuoasă, să ne iubim, să ne respectăm și să fim mereu deschiși la binecuvântările și darurile pe care Duhul Sfânt ni le oferă.
În final, să ne amintim că și în mijlocul suferinței și al greutăților, Dumnezeu este mereu cu neamul nostru românesc. Încrederea în ajutorul Său ne dă nădejdea și puterea de care avem nevoie pentru a merge mai departe pe drumul tumultuos al vieții.
Sărbătorind astăzi 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, să ne rugăm împreună pentru binecuvântarea și pacea „binecredinciosului popor român de pretutindeni, pentru ocârmuirea ţării, pentru mai marii oraşelor şi ai satelor şi pentru iubitoarea de Hristos oaste, pentru sănătatea şi mântuirea lor.”Cu binecuvântare și dragoste arhierească în Hristos Domnul”.

Întreaga suflare românească celebrează astăzi cea de-a 105-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a reîntors în trupul Patriei Mamă, devenind astfel prima dintre provinciile istorice care au îndeplinit dezideratul secular. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfârșitul anului 1918 fiind astfel creată România Mare.

Acest eveniment istoric a reprezentat un moment de mare importanță pentru întreaga națiune română, aducând împreună două teritorii cu culturi și tradiții comune și consolidând astfel identitatea noastră națională.

Prețul gazelor naturale în Europa crește din cauza grevelor din Franța

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni, în contextul în care grevele din Franţa afectează funcţionarea infrastructurii energetice a ţării, ceea ce agravează îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu energie, transmite Digi24

Franţa, confruntată cu a 8-a zi de greve şi manifestaţii contra proiectului  de reformă a pensiilor | RFI Mobile

Capacităţile de producţie ale centralelor nucleare din Franţa au scăzut la 57% din cauza grevelor provocate de decizia de majorare a vârstei de pensionare, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la electricitate pe piaţa locală.

În plus, grevele din Franţa au afectat şi activitatea rafinăriilor şi a terminalelor pentru importul de gaze lichefiate. În paralel, meteorologii avertizează că un val de frig va traversa Europa în zilele următoare, ceea ce a făcut ca luni cotaţiile de referinţă la gaze naturale să înregistreze o creştere de până la 5,5%.

În jurul orei 12:52 p.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 3,8% până la 42,65 euro pentru un Megawatt-oră.

Cu toate acestea, Europa a reuşit să traverseze cu succes o criză energetică care la un moment dat ameninţa să provoace întreruperi majore în aprovizionarea cu gaze. Mai sunt câteva zile până la data la care va lua sfârşit, în mod oficial, sezonul de furnizare a agentului termic, iar depozitele de gaze au început deja să fie reumplute pentru sezonul următor, pe primele locuri în acest proces fiind Italia şi Germania.

În plus, importurile de gaze lichefiate rămân şi ele la un nivel puternic. 

„Contractele de furnizare de gaze pentru perioade mai îndepărtate sunt şi ele în creştere, pe măsură ce se înmulţesc îngrijorările cu privire la lucrările de întreţinere la centralele nucleare din Franţa, în contextul grevelor, ceea ce ace ca încrederea în securitate energetică să aibă de suferit”, susţin analiştii de la firma de consultanţă Inspired Energy. 

Cumpărătorii din Europa urmăresc cu atenţie şi calendarul lucrărilor de mentenanţă la instalaţiile de petrol şi gaze din Norvegia precum şi progresele înregistrate la facilitate de export de gaze lichefiate de la Freeport, statul Texas, un mare furnizor de GNL pentru continentul european înainte de a fi oprită anul trecut după un incendiu.

Recent această facilitate a reluat operaţiunile doar pentru a fie oprite din nou din cauza unor probleme tehnice.

Măsură disperată Wagner. Grupul de mercenari a pus un anunț uriaș de recrutare pe o clădire din Moscova

Un anunț uriaș de recrutare pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia a apărut pe fațada unei clădiri de birouri de lângă o autostradă din nord-estul Moscovei, relatează Reuters, conform Hotnews.

Anunțul, care acoperă 17 etaje, prezintă sigla grupului și sloganuri precum „Alătură-te echipei câștigătoare!” și „Împreună vom câștiga”, alături de o poză cu un bărbat mascat ținând o armă.

Wagner, care luptă alături de forțele rusești în estul Ucrainei, încearcă să își crească numărul de membri înaintea unei potențiale contraofensive ucrainene.

Se crede că grupul a suferit pierderi uriașe în timp ce luptă pentru a obține controlul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei, în ceea ce a devenit cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului.

Șeful acesteia, Evgeni Prigozhin, în vârstă de 61 de ani, a cărui companie s-a îmbogățit prin evenimente de catering și contracte cu Kremlin și ministerele guvernamentale, a declarat la începutul lunii martie că își propune să recruteze 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai.

Companiile militare private nu au voie să opereze în interiorul Rusiei conform constituției, dar pot fi desfășurate în străinătate.

Prigojin a recunoscut că trupele sale duc lipsă de membri

În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnați pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile rusești cu promisiunea unei grațieri dacă supraviețuiesc șase luni.

Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători ai lui Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut în luna februarie că grupul său de mercenari se confruntă cu dificultăți în Ucraina și că în curând va „scădea” în dimensiune, pe fondul dovezilor tot mai mari că influența sa politică la Kremlin este în scădere.

„Numărul unităților Wagner va scădea și, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera de sarcini pe care ni le-am dori”, a spus Prigojin unui grup de bloggeri pro-război și jurnaliști de stat.

Omul de afaceri nu a oferit nicio explicație pentru încetarea campaniei de recrutare din închisori, dar observatorii spun că această mișcare face parte din reacțiile tot mai mari împotriva lui din partea serviciilor de securitate ruse.

Prigojin, condamnat la 13 ani de închisoare

Într-o seară din martie 1980, în ultimii ani ai guvernării liderului sovietic Leonid Brejnev, Prigojin, pe atunci în vârstă de 18 ani, şi trei prieteni au plecat dintr-un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul nopţii şi au observat o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată.

Unul dintre prietenii lui Prigojin i-a distras atenţia femeii cerându-i o ţigară. În timp ce aceasta a vrut să-şi deschidă poşeta, Prigojin s-a strecurat în spatele ei şi a apucat-o de gât, strângând-o până când şi-a pierdut cunoştinţa. Apoi, prietenul său i-a luat pantofii, în timp ce Prigojin i-a scos cu îndemânare cerceii de aur şi i-a băgat în buzunar. Cei patru au dispărut apoi luând-o la fugă şi lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.

Instanţa a constatat că acesta a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin şi prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg pe o perioadă de câteva luni.

El a fost condamnat la 13 ani de închisoare şi şi-a petrecut restul deceniului în spatele gratiilor, ratând moartea lui Brejnev şi perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat în 1990, când Uniunea Sovietică se afla în agonie.

Leacul ”anti-nesimțire” găsit de o antreprenoare pentru clientele cu tupeu care comandau online haine, le purtau, apoi le returnau
Articolul anterior
Serviciile secrete americane au surprins un OZN. Imaginea a fost publicată
Articolul următor