Joia Mare – ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc tot anul

În Sfânta şi Marea Joi, cunoscută şi ca Joia Mare, zi de o mare însemnătate în istoria mântuirii, sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

separator
În dimineaţa din Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească, iar seara participă la slujba celor 12 Evanghelii, îmbrăcaţi în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru, conform site-ului www.crestinortodox.ro. Tot acum se duce la biserică pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.

Se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. În majoritatea gospodăriilor româneşti, Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale (pasca şi cozonacii) şi înroşirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti, în credinţa că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată.Până în Joia Mare, gospodinele trebuie să termine torsul şi ţesutul. Această zi se mai numeşte Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa. Joimăriţa sau Joimărica, personaj întâlnit doar în mitologia românească, a fost, la origini, o zeitate a morţii, care supraveghea focurile din Joia Mare, dar ulterior a devenit un personaj justiţiar, care-i pedepseşte pe cei leneşi.

Întruchipată, în mod simbolic, de o femeie urâtă şi puternică, deghizată într-o vrăjitoare rea, care poartă cu ea o serie de instrumente (o găleată cu jăratic, un cleşte, un ciocan, un cuţit, un vătrai, un sac cu cenuşă etc), Joimăriţa vine să vadă ce a lucrat fiecare şi, în cazul în care găseşte fuioare de lână netoarse, le pedepseşte pe fetele leneşe. Nici bărbaţii nu scapă de pedepse, dacă au fost leneşi şi gospodăria nu arată aşa cum ar trebui. În cazul în care Joimăriţa găseşte pe cineva dormind, acela va fi leneş tot anul. În unele zone, o femeie bătrână merge pe la casele cu fete tinere pentru a îndeplini tradiţia, dar în alte zone, cete de copii, unşi pe faţă cu negreală, merg să le îndemne pe fete la lucru. Pentru a scăpa de pedeapsă, gazdele trebuie să le dea copiilor ouă.O altă formă de manifestare a Joimăriţei o reprezintă strigăturile peste sat. Originar din zona Ardealului, acest obicei era, de fapt, o denunţare satirică a abaterilor din anul anterior, cu un important rol moralizator.

Seara, credincioşii merg la biserică pentru a participa la slujba celor 12 Evanghelii. În tradiţia populară, se crede că fetele trebuie să-şi pună 12 dorinţe pe un fir de aţă, făcând câte un nod după fiecare Evanghelie citită de preot. După Înviere, se dezleagă cele 12 noduri pentru ca dorinţa să se împlinească, iar aţa se pune sub pernă şi tinerele îşi vor visa, astfel, ursitul. În sudul ţării se păstrează şi obiceiul ca bunicile să spele picioarele copiilor din familie.

Doi aleși locali din Rusia, privați de dreptul de vot după au cerut oprirea imediată a războiului din Ucraina

Doi aleşi comunişti din regiunea Primorie din Extremul Orient rus au cerut, în cadrul unei şedinţe a adunării locale, oprirea ofensivei din Ucraina, înainte de a fi privaţi de dreptul de vot, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres.

Aleşi comunişti ruşi îi cer lui Putin să oprească războiul idn Ucraina: Cerem o retragere imediată a trupelor ruse

Este pentru prima dată când o astfel de iniţiativă este lansată de aleşi ai Partidului Comunist, formaţiune ce susţine asaltul lansat la ordinul preşedintelui Vladimir Putin la 24 februarie.

În cadrul acestei reuniuni, deputatul Leonid Vasiukevici, aparţinând Partidului Comunist din Federaţia Rusă (KPRF), s-a ridicat şi a citit un mesaj adresat preşedintelui Vladimir Putin, în ciuda mai multor încercări ale altor aleşi şi guvernatorului regiunii, de asemenea prezent la şedinţă, de a-l face să tacă.

„În urmă cu câteva zile, la o reuniune a adunării legislative din Primorski Krai, au fost adoptate măsuri de sprijinire a familiilor soldaţilor care au murit în timpul operaţiunii militare”, a declarat el, potrivit înregistrării video a şedinţei postate pe contul de YouTube al adunării.

„Înţelegem că, dacă ţara noastră nu opreşte operaţiunea de război, vor fi tot mai mulţi orfani. În timpul operaţiunii militare oamenii ajung invalizi. Este vorba de tineri care ar putea avea contribuţii majore în ţara noastră”, a adăugat el.

„Cerem retragerea imediată a trupelor ruse”, a încheiat el, adunând câteva aplauze.

Guvernatorul regiunii, Oleg Kojemiako, a cerut apoi ca Vasiukevici şi un alt deputat comunist, Ghenadi Şulga, care l-a susţinut pe acesta după discursul său, să fie lipsiţi de cuvânt, acuzându-i că „discreditează armata rusă (…) care luptă împotriva nazismului’, potrivit înregistrării de asemenea postate online de ziarul Kommersant.

Aceşti doi deputaţi au fost apoi lipsiţi de dreptul de vot de către adunare pentru întreaga zi, cu 27 de voturi pentru şi 5 împotrivă. Şeful grupului comunist din această adunare, Anatoli Dolgaciov, şi-a denunţat apoi colegii şi a promis „măsurile cele mai ferme” împotriva lor.

Autorităţile ruse şi-au sporit puternic presiunea şi arsenalul juridic, ce permite acum pedepsirea cu amenzi mari sau cu închisoarea a oricărei persoane găsite vinovate că a „discreditat” armata sau a publicat „informaţii false” despre acest subiect, aminteşte AFP.

Lady Gaga, de nerecunoscut! Îmbrăcată simplu ca o puștoaică, artista se pierde în mulțime

Suntem obișnuiți să o vedem în haine super sexy sau excentrice, pe tocuri de 15 cm sau pe platforme imposibil de înalte, cu coafuri bizare și machiaje extravagante. 

Oricum, în ultimul an Lady Gaga a înlocuit excentricitatea cu eleganța, mai ales după ce a apărut în House of Gucci. Aparițiile ei pe covorul roșu în rochii de gală au fost impresionante.

Însă atunci când se îmbracă modest, Lady Gaga poate trece neobservată.

Totuși, paparazzii nu se lasă păcăliți. Îmbrăcată într-o pereche de pantaloni scurți largi, cu un hanorac a cărui glugă și-a pus-o pe cap, și încălțată cu pantofi sport, Lady Gaga pare total diferită de persoana pe care ne-am obișnuit să o vedem pe covorul roșu. De obicei, artista nu iese din personaj nici atunci când merge pe stradă, însă mai face și excepții.

Gaga a fost surprinsă alături de iubitul ei, Michael Polansky, la cumpărături.

sursa

Un bărbat din India și-a hărțuit soția până a făcut-o să se sinucidă, nemulțumit de zestrea primită la nuntă de la părinții acesteia

Kiran Kumar, un indian din statul Kerala a fost găsit vinovat de Curtea districtuală pe în temeiul legii indiene privind „moartea din zestre”, în baza căreia pot fi judecate persoanele care provoacă moartea unei femei în primii șapte ani de căsătorie din cauza zestrei primite.

Potrivit CNN, bărbatul a fost condamnat condamnat la 10 ani de închisoare pentru că și-a abuzat soția, determinând-o să se sinucidă, nemulțumit de zestrea primită la nuntă de la părinții acesteia.

Kumar era căsătorit cu Vismaya Nair de puțin peste un an, când aceasta a fost găsită moartă în baia casei familiei soțului ei din Kerala, în iunie anul trecut.

Mai multe acuzații vor fi impuse după obținerea raportului post mortem. Poliția a spus că și rudele sale vor fi audiate. Mama lui Vismaya le spusese poliției mai devreme că mama lui Kiran obișnuia să o tortureze. Rudele lui Kiran sunt și ele responsabile de incident.

Zestrea, care este ilegală, dar comună în India, reprezintă cadourile oferite la nuntă de către familia miresei.

Nu a fost mulțumit de zestrea primită de la părinții ei

Familia tinerei fusese de acord să-i dea lui Kumar drept zestre la nuntă 100 de monede din aur, un acru de pământ și o mașină. Bărbatul nu a fost însă mulțumit de modelul mașinii și a cerut mai mulți bani, potrivit documentelor instanței, citate de CNN.

Judecătorii spun că, din acest motiv, Kumar și-a abuzat fizic si verbal soția: „Era atât de disperată. Era cuprinsă de un sentiment de deznădejde. A fost batjocorită din cauza zestrei”.

„I-am dat o mașină bună, dar nu a încetat să ceară o mașină mai mare și mai scumpă”, a declarat fratele lui Nair, Vijith, adăugând că soțul femeii îi restricționase accesul la rețelele sociale și îi interzisese să își sune părinții.

Ce este „moartea din zestre”

În ciuda faptului că a fost scos în afara legii încă din 1961, sistemul de zestre a rămas profund înrădăcinat în societatea din India, fiind asociat cu violența împotriva femeilor. În anii 1980, parlamentarii au introdus în Codul penal al Indiei prevederi care permit învinuirea bărbaților sau a membrilor familiilor acestora de „moarte din cauza zestrei”.

Acuzația, care poate fi formulată și în cazuri de sinucidere, se pedepsește cu închisoare începând cu 7 ani și până la detenție pe viață.

În 2020, în India au fost înregistrate peste 10.000 de plângeri cu privire la zestre și aproape 7.000 de decese din acest motiv, potrivit Biroului Național de Evidență a Crimelor din India.

Masa Bucuriei: 4.000 de prânzuri calde și 1.400 de pachete alimentare vor fi distribuite celor nevoiași în ajunul Sărbătorilor de Paști
Articolul anterior
Starea de urgență a fost anulată. Ministerul Sănătății urmează să introducă noi restricții
Articolul următor