Jumătate din cei 215.000 de ghețari ai lumii vor fi pierduți până în 2100

Cel puțin jumătate din cei 215.000 de ghețari din lume vor dispărea până la sfârșitul secolului. Chiar și în cele mai optimiste scenarii, topirea va fi probabil mult mai accentuată decât se așteaptă, potrivit unui studiu publicat în revista Science, scrie descopera.ro.

ghetari

Într-un articol publicat vineri, 6 ianuarie, în revista Science, citat de Le Figaro, cercetătorii conduși de David Rounce de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh explică faptul că o creștere a temperaturii medii globale limitată la +1,5°C (obiectivul cel mai ambițios al Acordului de la Paris) nu va împiedica topirea a 49% din ghețari până în 2100 față de 2015 și pierderea unui sfert din masa lor totală. Și va fi mult mai rău dacă nu se va face nimic pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră: la o încălzire de +4°C, 83% dintre ghețari vor dispărea până la sfârșitul secolului.

Cei mai mulți ghețari ai lumii vor dispărea până la sfârșitul secolului

„În cazul Alpilor, aproximativ 15% din ghețari ar rămâne în 2100 pentru un scenariu de +1,5°C, niciunul la +4°C și doar câțiva pe vârfurile de peste 4000 de metri pentru traiectoria actuală de încălzire”, spune Étienne Berthier, glaciolog.

Cu toate acestea, dacă ne raportăm la angajamentele climatice actuale, lumea se îndreaptă spre o încălzire de aproximativ 2,7°C: în acest ritm, ne putem aștepta la o „deglaciere” aproape completă a unor regiuni întregi, cum ar fi vestul Canadei și al Statelor Unite sau Noua Zeelandă, avertizează cercetătorii.

Europa nu va fi cruțată. În 2100 ar mai rămâne aproximativ 15% din ghețari pentru un scenariu de +1,5°C, niciunul la +4°C și doar câțiva pe vârfurile de peste 4000 de metri pentru traiectoria actuală de încălzire, explică Étienne Berthier.

În ceea ce privește ghețarii emblematici din Pirinei, dispariția lor este deja prognozată în 10-20 de ani.

Ghețarii se topesc mai repede

Este o imagine mai alarmantă decât proiecțiile care au stat la baza ultimului raport al Grupulului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC), cu pierderi de masă între 14 și 23% mai mari decât cele estimate anterior. Acest lucru se datorează faptului că autorii au analizat soarta fiecărui ghețar. Pentru a face acest lucru, ei au folosit rezultatele unui studiu anterior, publicat în 2021, care a folosit 20 de ani de imagini din satelit ale tuturor ghețurilor din lume – cu excepția calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica, care sunt guvernate de mecanisme mai complexe – pentru a cuantifica schimbările din ultimele două decenii.

Apoi, au supus aceste date, ghețar cu ghețar, unor modele care iau în considerare diferite scenarii de încălzire cuprinse între +1,5°C și +4°C până în 2100, comparativ cu era preindustrială.

„Pentru prima dată, acest model ia în considerare și mai multe procese fizice, cum ar fi desprinderea (atunci când masele de gheață se desprind pentru a forma iceberguri sau se topesc în apa unui lac sau a unui ocean); de asemenea, integrează efectul resturilor de rocă de la suprafață, care pot modifica efectul de reflexie al zăpezii (albedo) și accelera topirea”, subliniază Étienne Berthier.

Cu cât va crește nivelul mării?

Studiul reprezintă „un pas înainte substanțial în modelarea predictivă” a impactului schimbărilor climatice asupra ghețarilor individuali, spune Gudfinna Adalgeirsdottir, profesor la Universitatea din Islanda, care nu a fost implicată în studiu. Ea laudă acuratețea studiului, dar îi subliniază limitele:

„Nu dispunem de estimări fiabile ale grosimii tuturor ghețarilor din lume. Este mult mai dificil să se măsoare grosimea totală decât variațiile de grosime (ceea ce se poate face prin repetarea măsurătorilor prin satelit și compararea variațiilor de altitudine). În plus, modelele climatice lucrează cu o rezoluție care este adesea între 50 și 200 km. Modelele cu rezoluție mai mare ar îmbunătăți proiecțiile”, adaugă aceasta.

Autorii studiului au analizat, de asemenea, impactul topirii ghețarilor, care ar putea duce la o creștere a nivelului mării de aproximativ 9 cm (scenariul +1,5°C) până la 15,4 cm (+4°C).

Ghețarii reprezintă inclusiv o resursă esențială pentru aproximativ 1,9 miliarde de oameni, subliniază autorii articolului publicat în revista Science.

Practic, cercetătorii doresc să reamintească faptul că „fiecare fracțiune de grad contează” pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat.

Codul Electoral va fi modificat, după decizia Curții Constituționale

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova va face modificări la Codul Electoral, în urma deciziei recente a Curții Constituționale, scrie evz.ro.

Codul Electoral va fi modificat

Comisia juridică, de numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău va analiza motivele invocate de Curtea Constituțională în legătură cu declararea neconstituționalității unui articol din Codul Electoral, care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri.

Președinta comisiei, Veronica Roșca, a anunțat că majoritatea parlamentară va interveni cu modificări, astfel încât legea să fie conformă prevederilor hotărârii Curții Constituționale.

Ce și cum se va schimba în Codul Electoral

„Chiar dacă au fost operate modificări s-a declarat neconstituțional din două puncte de vedere, de procedură. Ar fi trebuit să recunosc chiar dacă Regulamentul Parlamentului permite votarea în două lecturi în aceeași ședință. Unele state au la îndemână ordonanța de urgență sau delegarea legislativă.

Iată că noi o avem, dar ea nu este suficient de bine pusă la punct și trebuie de gândit acest mecanism. Doi, a fost declarată neconstituțională și de fond, adică sunt probleme pe care trebuie să le soluționăm ca legislativ”, a spus Veronica Roșca la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. 

Curtea Constituțională a decis în favoare membrilor Partidului Șor

Reamintim că, marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care interzicea persoanelor asociate cu partidele scoase în afara legii să candideze la alegeri.

Decizia a fost pronunțată în urma sesizării depuse la Înalta Curte pe 16 octombrie 2023 de un grup de deputați ai fostului Partid Șor. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și intră în vigoare la data adoptării și publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reamintim totodată că, pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”, ca urmare a sesizării depuse de Guvern. Executivul anunța atunci că membrii acestei formațiuni politice au încălcat normele statului de drept și au efectuat acțiuni contra suveranității Republicii Moldova.

Patru suspecți implicați în escrocherii săvârșite prin metoda ”ruda implicată în accidentul rutier”, identificați! Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.

Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.

Un tânăr din R.Moldova, arestat pe polițiștii italieni după ce și-a sugrumat concubina, o tânără din Ucraina, chiar sub privirile fiicei acesteia

Un tânăr de 34 de ani din R.Moldova a fost arestat pe polițiștii italieni, după ce și-a sugrumat concubina, o tânără de 33 de ani din Ucraina. Cazul a avut loc în localitatea Anzola dell’Emilia din regiunea italiană Bologna, scrie presa italiană citată de deschide.md.

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc săptămâna trecută, când femeia, victimă a violenței în familie, a reușit să sune la Poliție și să anunță că a fost sugrumată de concubin. Victima vorbea în șoaptă, pentru a nu fi auzită de partener.

La scurt timp carabinierii au ajuns pe adresa indicată, unde au depistat moldoveanul în stare de ebrietate. Victima se afla alături, cu semne vizibile de sugrumare.

Fiind audiată, femeia a declarat că și anterior a fost umilită și bătută de concubin. În ziua când ea a sunat la autorități, individul a strâns-o de gât, după care i-a aplicat mai multe lovituri. Toate acestea s-au produs chiar sub privirea fiicei victimei.

La cererea procurorilor, individul a fost plasat în arest preventiv – pe numele lui fiind pornită o cauză penală.

Actorul rus Artur Smolyaninov, căutat de autorități după ce a spus că ,,va merge la război, însă doar de partea Ucrainei”
Articolul anterior
Bunuri de milioane de lei, plasate sub sechestru. Detalii despre cazul celor trei angajați ai Serviciului Vamal și un broker
Articolul următor