Jurnaliștii din Moldova au desfășurat un flashmob la Ambasada Rusiei, în susținerea jurnaliștilor ruși care sunt intimidați de regimul lui Putin

Jurnaliștii din Republica Moldova se solidarizează cu colegii jurnaliști care reflectă profesionist războiul din Ucraina, dar sunt intimidați de autoritățile ruse.

Jurnaliștii din Moldova au desfășurat un flashmob la Ambasada RusieiFoto: Captură video

Într-o acțiune desfășurată în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, aceștia au afișat pancarte cu mesajul: „Nu războiului” și „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”, transmite IPN.

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a remarcat că, la mai bine de un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, cu regret constată că numărul jurnaliștilor care și-au pierdut viața făcând-și meseria este în creștere, iar în unele cazuri se poate vorbi chiar de execuție sau crime de război.

În Federația Rusă crește numărul jurnaliștilor care sunt privați de libertate pentru că încearcă să spună lucrurilor pe nume. Și asta pe fundalul unui val masiv de propagandă și dezinformare care vine din Federația Rusă în alte țări, dar afectează și mințile oamenilor de acolo. „Ne solidarizăm pe această cale și cu jurnalistul de la The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, dar și cu colegii din Federația Rusă care au fost arestați și chiar condamnați la ani de închisoare pentru că au reflectat războiul din Ucraina”, a declarant Nadine Gogu.

Tot astăzi, Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte ONG-uri de media, a semnat un Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2022 – 3 mai 2023), în care subliniază că, la cei 30 de ani de la declararea Zilei Mondiale a Libertății Presei, în pofida ratificării unor tratate internaționale și semnalării constante a problemei accesului obstrucționat al presei la informații de interes public, jurnaliștii continuă să se confrunte cu practici abuzive din partea autorităților.

Alertă cu bombă la turnul de televiziune Ostankino din Moscova

Mai multe persoane au fost evacuate luni seara din turnul de televiziune Ostankino din Moscova, în urma unei alerte cu bombă.  

turnul ostankino

Oamenii au fost evacuaţi din turnul de televiziune Ostankino din Moscova în urma unui apel cu bombă, a declarat luni pentru TASS un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, potrivit News.

„Toţi vizitatorii turnului Ostankino au fost evacuaţi din motive de securitate”. a afirmat purtătorul de cuvânt.

Poliţia intervine la faţa locului, inclusiv specialişti cu câini. 

Turnul de Radio și Televiziune are 540 de metri înălțime și este una dintre clădirile reprezentative ale Moscovei.  

Valentina Nafornița a fost cerută în căsătorie! Unde a avut loc marele eveniment și cum a fost surprinsă soprana de iubitul ei

Valentina Nafornița trece printr-o perioadă minunată pe plan personal. Soprana a fost cerută în căsătorie de iubitul ei, dirijorul și compozitorul Cristian Spătaru. Evenimentul a avut loc în Grecia, acolo unde își petrec vacanța cei doi îndrăgostiți.

Efectul „Naforniţă” – Q Magazine

Încântată și emoționată, artista a făcut publică vestea prin intermediul unor imagini în care apare zâmbind, în timp ce iubitul i-a oferit inelul și un frumos buchet de flori. ,,O seară pe care să nu o uiți niciodată”, a scris soprana în dreptul imaginilor.

mamaplus
mamaplus

Valentina Nafornița și Cristian Spătaru trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Emoțiile sunt mult mai intense, deoarece în curând cei doi urmează să devină părinți.

Soprana Valentina Nafornița este însărcinată (Foto) - VIP Magazin
Valentina Nafornita: one evening at Rodolfinum – OPERAFASHION

Felicitări și casă de piatră artiștilor îndrăgiți!

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria scriitorului Dumitru Matcovschi

Un bust în amintirea regretatului poet Dumitru Matcovschi a fost inaugurat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria lui Dumitru MatcovschiFoto: Vadim Șterbate

Instalată de curând, sculptura a fost sfințită de către un sobor de preoți, iar elevii de la liceele din oraș au adus omagii marelui scriitor. Ei au recitat poezii și au prezentat scenete din dramaturgia lui Matcovschi, transmite moldova1.md.

Poetul Dumitru Matcovschi își trage rădăcinile din fostul județ Soroca. De aceea, sorocenii au considerat necesar ca pe aleea din parcul scriitorilor să fie instalat un bust al poetului. Lucrarea artistică a fost realizată de către o echipă de sculptori, selectată de Ministerul Culturii.

Sculptorul Victor Macovei a spus că bustul este turnat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți.

„Patru luni a durat modelul în lut, apoi transpunerea în bronz și montarea pe loc”, relatează autorul sculpturii.

În semn de recunoștință, tinerii au adus omagii marelui scriitor, recitându-i poeziile și interpretând cântece pe versurile sale.

VOX: „A revenit aici, la Soroca, în centrul județean marele poet Dumitru Marcovschi, cel care a fost pentru noi model de curaj, de spiritualitate, de patriotism și rămâne așa și astăzi.”;

„Îi multumim pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o în mii de biblioteci din țară, în instituții școlare. Să-i promovăm și să-i cinstim opera, să-l avem alături mereu.”

La eveniment au fost prezenți locuitori ai raionului, Consulul general al României la Bălți și familia poetului.

Petrișor Dumitrescu, consulul general al României în Republica Moldova, a declarat că acțiunea la care asistă e un gest de eternizare a memoriei unei mari personalități a neamului.

„E un răspuns pentru ceea ce ne-au lăsat generațiile anterioare. E un raspuns la păstrarea vie a amintirii marilor scriitori ai neamului românesc și reprezintă o mărturie pentru generațiile viitoare cu privire la tot ce facem noi pentru binele lor.”

Familia lui Dumitru Matcovschi a fost reprezentată de ginerele său, Leonid Smolnițchi, care a îndemnat la lectura moștenirii lăsate de poet.

„Ne bucură faptul că se mai găsește lume care nu uită de marele poet Matcovschi și să știți că Matcovschi zicea: când mă voi duce, de-acum mai puțină atenție, mai mult citiți ceea ce am scris. Este un exemplu și vor fi multe, multe generații în viitor.”

Pentru bustul scriitorului, din bugetul raionului Soroca au fost alocați cca 300.000 de lei.

Producătorii moldoveni de fructe, la expoziția internațională Macfrut din Italia
Articolul anterior
Cahul va primi 10 milioane euro pentru proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare
Articolul următor