Kadîrov, furios după înfrângerile majore din Harkov. Anunță că trimite încă 10.000 de ceceni în Ucraina

Liderul Cecenei, Ramzan Kadîrov, a reacționat dur duminică după înfrângerile suferite de Rusia în regiunea Harkov din Ucraina. El a atacat Ministerul rus al Apărării pentru retragerea forțelor ruseșți din orașele Izium, Kupiansk și Balaklia.

Într-o înregistrare video postată pe canalul sau Telegram, Kadîrov a avertizat că va fi „obligat” să contacteze liderii militari și naționali ai Rusiei „pentru a le explică situația”, dacă nu se vor face schimbări imediate în strategia de invazie. De asemenea, conducătorul cecen s-a plâns că Ministerul rus al Apărării nu a abordat în mod deschis contraofensivă ucraineană „deși au urmărit totul”.

„Dacă Rusia ar fi vrut, [liderii] ar fi putut ordona să nu se facă nici măcar un pas înapoi. Așadar, ei trebuie să explice de ce au făcut ceea ce au făcut. Pentru ceea ce s-a întâmplat, văd că oamenii lor au fost nepregățiți”, a atacat Kadîrov, conform Meduza.

În același timp, Kadîrov a promis că Rusia va recuceri orașele eliberate, trimițând în acest scop încă 10.000 de ceceni în Ucraina.

„Toate aceste orașe vor fi recucerite. Oamenii noștri sunt deja acolo și alți 10.000 de luptători sunt pe drum. În viitorul apropiat vom ajunge și la Odessa, unde veți vedea rezultate concrete.

Nu sunt un strateg în Ministerul Apărării, dar s-au făcut greșeli. Sunt sigur că ministerul va trage concluziile. Când ți se spune adevărul în față e neplăcut, dar mie îmi place să spun adevărul și am vorbit cu comandanții de pe front. Dacă azi sau mâine nu se iau măsuri și nu apar schimbări în felul în care este condusă operațiunea specială, voi fi nevoit să mă adresez conducerii țării pentru a-i explică situația de pe teren.

O să le explicăm comandanților ce înseamnă patriotismul. Trebuie să unim oamenii în jurul nostru. Un lucru știu sigur. Rusia va câștigă. Armele NATO vor fi depășite prin spiritul luptătorilor noștri”, a mai spus Ramzan Kadîrov.

sursa

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

18 ținute pe care Kate Middleton le-a purtat de mai multe ori, dar a arătat diferit
Articolul anterior
Moldoveni care au avut onoarea să se vadă cu Regina Elisabeta a II-a
Articolul următor