Kadîrov și-a decorat fiul cu cea mai înaltă distincție din Cecenia

Fiul în vârstă de doar 16 ani al lui Ramzan Kadîrov a primit cea mai înaltă distincție din Republica Cecenă. Este a zecea medalie primită după ce anul trecut a bătut un prizonier care se afla în arest, transmite presa rusă independentă, scrie digi24.ro.

Despre noua distincție acordată fiului dictatorului cecen a scris așa numitul ministru al Presei și Informației din Cecenia. El a numit noua medalie o „recunoaștere binemeritată a calității morale și a devotamentului pentru cauză”. Din momentul în care Adam Kadîrov a batut prizonierul din închisoare cecenă și până în prezent, acesta fost decorat cu nu mai puțin de 10 medalii.

Printre altele, acesta a fost numit „Erou al Ceceniei”, a primit ordinul „Mândria Națiunii”, dar și mai multe ordine religioase, printre care „Pentru merit în fața lui Umma (n.red. comunitate musulmană), „Pentru slujirea Islamului” și altele. Adolescentul a fost numit anul trecut garda de corp a tatălui său şi observator într-un nou batalion care face parte din forţele Ministerului rus al Apărării. Ulterior, acesta a fost propulsat în postul de administrator al Universității Ruse a Forțelor Speciale, numită după președintele rus, Vladimir Putin. În septembrie, anul trecut, tânărul Kadîrov a fost văzut, într-un video postat pe reţelele sociale de tatăl său, lovind cu pumnii şi picioarele un prizonier acuzat că a ars Coranul. Deţinutul, Nikita Juravel, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Kadîrov a spus că este mândru de băiat pentru că şi-a apărat religia musulmană, dar incidentul a atras critici chiar şi din partea radicalilor pro-Kremlin. Ramzan Kadîrov, aliatul loial şi necruţător al președintelui rus, Vladimir Putin, este acuzat de numeroase încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, precum şi de orchestrarea răpirilor şi asasinării criticilor săi din Rusia şi din străinătate. Republica fiind condusă în mod dictatorial încă din momentul în care tatăl lui Ramzan Kadîrov a trădat și a trecut de partea forțelor ruse, în timpul celui de-al Doilea Război Cecen. 

VIDEO! O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa. „Să vă fie rușine!”

Au apărut noi imagini cu trupele ruse jefuind în localitățile evacuate din regiunile Kursk și Belgorod. Soldații jefuiesc nu numai magazine și farmacii, dar și casele locuitorilor din zonă, scrie adevarul.ro.

O locuitoare a regiunii Belgorod, din Federația Rusă, a ajuns acasă și a găsit jefuitori chiar la locul faptei. Soldații au pătruns în casa ei, au luat tot ce era de valoare de acolo, inclusiv alimente, și chiar un cvadriciclu. Femeia din Rusia a fost furioasă și a filmat totul.

„Vom chema acum poliția militară, ei vor veni aici. Să mergem înapoi! Aduceți cvadriciclul înapoi! Ce naiba faceți? V-am ajutat  încă din primele zile! Voi ce faceți? Să vă fie rușine! A dispărut cvadriciclul! Totul a dispărut! Nu aveți tocană? Mori de foame sau ce? Fără rușine! Au intrat în colibă și au luat totul din colibă”, a strigat femeia.

Rusoaica i-a filmat pe jefuitorii care i-au prădat casa. Soldații fugeau de ea, ascunzându-și fețele.

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi în aceeași zi

În anul care urmează, Paștele Ortodox și Paștele Catolic pică în aceeași zi. Creștinii vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului pe data de 20 aprilie 2025. Sărbătoarea de Paște se prăznuiește, în calendar, la o dată diferită în fiecare an. Calculul exact al zilei în care pică Paștele se face în funcție de cele două fenomene naturale, respectiv echinocțiul de primăvară și Luna plină, scrie digi24.ro.

Sărbătoarea de Paște, Învierea Domnului, este celebrată în fiecare an după prima lună plină care apare după echinocțiul de primăvară (care se produce la 20 sau 23 martie). Întotdeauna sărbătoarea de Paște pică într-o zi de duminică. Pentru a se stabili data exactă a sărbătorii, se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani. Această formulă de calcul este cunoscută sub denumirea de ciclu pascal. Formula de calcul folosită atât de est, cât și de vest, provine de la Primul Conciliu de la Niceea, din anul 325 d.Hr, în care s-a cerut ca sărbătoarea Pascală să fie sărbătorită după solstițiu de primăvară. În baza acestei formule de calcul, sărbătoarea de Învierea Domnului poate avea loc în perioadele 22 martie – 25 aprilie, cu unele excepții.

Potrivit ultimilor ani, s-a observat că sărbătoarea de Paște la ortodocși și catolici s-a celebrat cu o diferență de timp de 1-5 săptămâni. Ziua de sărbătoare nu este aceeași pentru catolici și ortodocși, deoarece biserica ortodoxă se raportează la echinocțiul de primăvară, după calendarul iulian, pe stil vechi, iar biserica catolică folosește calendarul gregorian pentru calcul. Sărbătoarea de Paște în 2025 În anul care urmează, Paștele ortodox și Paștele catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodocși, mai exact pe 13 aprilie 2025. Celebrarea comună a Paștelui, cel catolic și ortodox, nu a mai fost în aceeași zi din anul 2017, când a fost sărbătorită Învierea Domnului pe 16 aprilie.

Paștele Ortodox în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie; Paștele Ortodox 2027 – 2 mai; Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie; Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie; Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Paștele Catolic în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie; Paștele Catolic 2027 – 28 martie; Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie; Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie; Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie.

Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar din satul Ratuș crește un bostan gigant de peste 700 de kilograme

Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar în satul Ratuș, raionul Criuleni, crește un bostan de peste 700 de kilograme. Vasile Spânu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. Gigantul va fi expus la Festivalul gastronomic „Bostaniada”, care va avea loc la sfârșitul lunii. Până atunci, bostanul este păzit de toate relele, care pot să i se întâmple, scrie jurnaltv.md.

Vasile Spânu spune că există o metodă de monitorizare și calculare a greutății unui bostan enorm.

VASILE SPÎNU, agricultor: „Este o formulă. Se măsoară diametrul la bază în capăt și înălțimea lui. Acum el are peste 750 de kilograme, cred că va ajunge și la 800 pana la festival. Eu cred că anul acesta va fi cel mai mare bostan pe care l-am crescut până acum și dacă vă uitați are și o culoare foarte frumoasă.”

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul din Ratuș.

VASILE SPÎNU, agricultor: „Eu am semănat în ghiveci mare, la începutul lunii aprilie și deja la începutul lunii mai răsadul era deja bun de plantat. L-am plantat aici în ogradă. Apoi, etapa cea mai importantă, este formarea plantei. Perioada de creștere este luna august. El crește cu peste 200 de kilograme în 24 de ore.”

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Un bărbat de 51 ani s-a înecat într-un iaz din Edineț
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Incident grav în parcul de distracții “GagauziyaLand”, unde o fetiță de 10 ani a fost accidentată. Parcul nu a fost autorizat
Articolul următor