image-128

Modificări importante în calendarul de admitere la universitățile din Republica Moldova

Calendarul de admitere la toate universitățile din Republica Moldova, de stat sau private, a fost modificat. Astfel, calendarul de înscriere a candidaților a fost a fost modificat, în contextul eliberării în perioada 22-31 iulie a diplomelor de Bacalaureat pentru absolvenții de liceu care susțin examenele în sesiunea suplimentară. Astfel, depunerea on-line a dosarelor de concurs va avea loc în perioada 22-31 iulie, scrie evz.ro.

Calendarul admiterii în universități

-22-31 iulie, depunerea on-line a dosarului de concurs pe platforma eadmitere.gov.md;

-2 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-3-6 august, prezentarea documentelor în original;

-9 august, afișarea rezultatelor finale.

Sesiunea suplimentară de admitere, în cazul în care rămân locuri libere

-10-14 august,depunerea on-line a dosarului;

-16 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-16-19 august, prezentarea documentelor în original;

-20 august, afișarea rezultatelor finale:

Admiterea la USMF „Nicolae Testemițanu”

Pentru anul universitar 2024-2-25, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a scos la concurs 1.100 de locuri la studii superioare de licență și integrate. Dintre acestea, 500 sunt cu finanțare bugetară, iar 600 sunt cu taxă. Ca în fiecare an, 25 de locuri bugetare sunt pentru candidații din raioanele de est ale țării.

USMF „Nicolae Testemițanu” a mai anunțat că înscrierea la concurs se poate face concomitent la trei instituții de învățământ superior, a câte maxim trei programe de studii la fiecare. Însă, candidatul va fi înmatriculat doar la un program de studii în cadrul unei singure instituții. Criteriile sunt unice pentru admiterea la locurile cu finanțare bugetară și pe bază de contract cu taxă de studii. Concursul se va desfășura în două etape – intermediar, în baza copiilor, și final, în baza actelor originale.

Important de știut

-85% din numărul total de locuri vor fi oferite deținătorilor diplomei de Bacalaureat,

-15% pentru tinerii cu diplome de studii profesionale de profil

-15% din locurile bugetare sunt destinate pentru nouă categorii separate de candidați: cu statut de copii rămași fără îngrijire părintească, cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, din familii cu trei și mai mulți copii cu vârsta de până la 20 de ani.

În afara concursului, în limita Planului de admitere, sunt admiși candidații care au obținut performanțe la olimpiade internaționale sau republicane, cu premii de gradul I-III. Condiția este ca aceștia să opteze pentru specialitatea ce corespunde disciplinei la care au fost premiați. Potrivit USMF „Nicolae Testemițanu”, candidații care au obținut premii la olimpiade sau concursuri naționale la biologie și chimie vor fi admiși la oricare program de studii. De asemenea, cei cu premii la fizică vor fi admiși în afara concursului la programele de studii Optometrie sau Tehnologii în radiologie și imagistică.

Premieră într-o țară europeană! Mergi în vacanță și primești și recompense

Ibericii continuă protestele împotriva turismului excesiv. Turiștii din Barcelona au fost „atacați” cu pistoale cu apă, asta în timp ce în Danemarca vizitatorii sunt întâmpinați cu beneficii suplimentare dacă se comportă responsabil, scrie evz.ro.

Danemarca, un exemplu de bune practici în materie de turism

Contrar altor destinații turistice care se confruntă cu numărul prea mare de turiști, Danemarca depune eforturi să atragă turiștii responsabili, familiarizați cu problemele mediului înconjurător.

Patronatul național al turismului din Danemarca a pus bazele programului Copen Pay, un program de încurajare a comportamentului responsabil. Astfel, turiștii care aleg să se deplaseze cu bicicletele sau cu mijloacele de transport în comun vor primi recompense suplimentare.

Beneficii vor primi și călătorii care se implică în colectarea deșeurilor din port sau din parcurile orașului. De exemplu, turiștii care vin cu propriile cești reutilizabile primesc o băutură gratuită din partea localurilor. Beneficiile sunt completate de cocktailuri gratuite sau de timp suplimentar pe pârtiile artificiale de ski.

Turiștii responsabili, recompensați cu beneficii suplimentare

„Toate alegerile noastre au un impact asupra mediului, aşa că de ce să nu luăm decizii conştiente care să ne avantajeze pe toţi şi să fim recompensaţi pentru ele?”, sugerează organizatorii CopenPay. Autoritățile din Danemarca speră ca programul lor să devină un o sursă de inspirație și pentru alte administrații aflate în căutarea unei modalități de a îmbunătăți relația între localnici și turiști.

Obiectivul programului vizează modificarea comportamentului turiștilor astfel încât fluxul mare de vizitatori să nu mai reprezinte o povară pentru administrații și localnici. „Dorim ca vizitatorii să ia decizii mai conştiente şi mai prietenoase cu clima şi, în acest fel, să sperăm că vor avea o experienţă de călătorie mai satisfăcătoare”, a adăugat Aarø-Hansen, unul dintre inițiatorii programului CopenPay.

Barcelona nu este singurul oraș spaniol copleșit de numărul mare de vizitatori. Exasperați de numărul uriaș de turiști, localnicii recurg la măsuri extreme. Printre care și stropirea călătorilor cu apă.  În Italia, turiștii din Veneția sunt obligați să plătească o taxă suplimentară de 5 euro. Iar cei care aleg să-și petreacă concediul în Dubrovnik sunt sfătuiți să nu folosească trolerele pentru a nu face gălăgie.

Autoritățile din insulele Baleare au aplicat restricții pentru consumul de alcool. Berea și alte băuturi alcoolice nu mai pot fi consumate pe stradă. Cu toate acestea, programul Copen Pay din Danemarca se desfășura până la 11 august. Pe viitor, autoritățile daneze iau în considerare recompensarea turiștilor care aleg trenul în detrimentul avionului pentru a se deplasa la Copenhaga.

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău, obținerea serviciului de semnătură electronică fiind posibil la cel mai apropiat Centru multifuncțional al ASP, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

Proiectul pilot este lansat în Centrele multifuncționale nr. 3 (str. Mihail Sadoveanu, 17) și nr. 4  (bd. Decebal, 6) din Chișinău, iar în perioada 15 iulie – 28 august curent va fi extins în Centrele multifuncționale ale ASP din toată țara.

De asemenea, nu va mai fi necesară efectuarea copiilor actelor de identitate pentru prezentarea la ghișeu, ci doar prezentarea unui act de identitate valid, a bonului de plată și a cererii de certificare a cheii publice completată, aceasta din urmă putând fi găsită pe portalul www.semnatura.md. Ulterior, solicitantul va primi dispozitivul de creare a semnăturii electronice, pe care este înscrisă perechea de chei. Semnăturile electronice create cu ajutorul acestui dispozitiv au putere juridică egală cu cea a semnăturii olografe.

La etapă inițială, Centrele multifuncționale ale ASP vor deservi doar persoanele fizice, persoanele juridice în continuare fiind deservite în oficiile STISC. 

Menționăm că această inițiativă marchează un pas esențial în digitalizarea serviciilor publice, oferind cetățenilor o modalitate rapidă și eficientă de a obține dispozitivul criptografic necesar pentru crearea semnăturii electronice.