Ucraina a acceptat condiționat să participe la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, programată pentru 2 iunie la Istanbul, solicitând ca Moscova să transmită în prealabil un „memorandum” care să conțină propunerile sale privind încetarea focului. Această cerere vine în contextul în care Ucraina a prezentat deja propria sa viziune asupra unui armistițiu, în urma întâlnirii din 16 mai de la Istanbul, care a marcat reluarea dialogului direct după o pauză de trei ani.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina este pregătită pentru o încetare completă și necondiționată a focului și pentru continuarea eforturilor diplomatice. El a subliniat că, pentru ca întâlnirea să fie productivă, este esențial ca partea rusă să transmită propunerile sale înainte de data stabilită, pentru a evita o întâlnire inutilă.
Rusia a promis să transmită „memorandumul” său imediat după încheierea unui schimb de prizonieri în formatul „1000 la 1000”, care a avut loc recent. Cu toate acestea, până în prezent, documentul nu a fost primit de partea ucraineană, ceea ce a generat îngrijorări privind seriozitatea angajamentului Moscovei față de procesul de pace, transmite Reuters
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că Rusia este pregătită pentru o nouă rundă de negocieri directe cu Ucraina la Istanbul, pe 2 iunie, și că se lucrează la elaborarea unui document care să reflecte poziția Moscovei privind încetarea focului. El a subliniat că Rusia dorește să abordeze cauzele profunde ale conflictului și a reiterat cerințele cheie, cum ar fi statutul neutru și non-nuclear al Ucrainei, precum și renunțarea la pretențiile teritoriale, scrie El País
În paralel, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a menționat că fostul președinte american, Donald Trump, a exprimat sprijin pentru impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care aceasta refuză o încetare a focului. Cu toate acestea, Trump a declarat că va putea evalua sinceritatea lui Vladimir Putin în privința dorinței de pace abia „peste o săptămână și jumătate – două” .
În concluzie, deși există o deschidere pentru reluarea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia, succesul acestor discuții depinde de disponibilitatea ambelor părți de a prezenta propuneri concrete și de a aborda sincer cauzele fundamentale ale conflictului.