Klaus Iohannis, anunț oficial: grădinițele, școlile și universitățile nu se redeschid până în toamnă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei Covid-19, că școlile, grădinițele și universitățile rămân închise până la finalul anului școlar.

separator
La ședința de la Cotroceni au participat prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

,,Despre situația școlilor: Aici o mică întroducere în temă. În momentul de față, activitatea este suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul scolar se termina.

Epidemia nu s-a terminat. Trebuie să ținem cont de faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și riscul să ducă boala de la școală acasă.

Sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să deschidă scolile. Am vrut să aflăm și acolo unde experimental s-au deschis scolile, e vorba de o regiune din Franța. Experimentul nu a fost pozitiv.

S-a decis ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, gradinițile si scolile nu se mai redeschid”.

Putin și alți oficiali ruși au interdicție de intrare în Moldova

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, are interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Филипп Киркоров поблагодарил Владимира Путина за "завтрашнее дно" -  Собеседник

Prim-ministrul a mai spus că ar exista o listă de oficiali ruși, care nu pot intra în țara noastră, dar deocamdată această listă nu este publică, transmite publika.md.

Potrivit premierului, Rusia trebuie să respecte cetățenii și instituțiile Republicii Moldova.

„Federația Rusă nu trebuie să ne spună nouă ce trebuie sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă, suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră. O să le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul și dacă au să-și facă ceva acasă, să-și facă acasă. ”, a menționat Dorin Recean.

În „lista neagră”  se află și interpretul rus Filip Kirkorov, pe care Recean l-a numit persoană ”toxică”.

Amintim că recent președintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, nu a putut intra în Moldova. Acesta a fost oprit pe Aeroportul din Chișinău.

Dodon promite că îl va aduce pe Putin în R. Moldova

Noi declaraţii scandaloase au fost făcute de fostul preşedinte al țării, Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, scrie Tvr Moldova.

Aflat în Găgăuzia, el a afirmat că, dacă va deveni din nou preşedinte, îl va aduce pe Vladimir Putin în Autonomie.

Declaraţia halucinantă a fost făcută la un eveniment electoral din Comrat, unde Dodon a mers, împreună cu patru deputați socialiști, să-l susțină pe Grigore Uzun, candidat la funcția de bașcan. 

Nu este singura afirmaţie controversată făcută de Igor Dodon în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina. În luna martie, la o altă întâlnire pentru susținerea lui Uzun, liderul socialiştilor a spus: „Ai noștri sunt aproape”. Asociația Ucrainenilor din Moldova a făcut atunci o plângere la Procuratură, spunând că Dodon s-a referit la armata rusă.

Igor Dodon, preşedinte PSRM: „Dacă într-o zi voi deveni preşedinte (n.r. – al Republicii Moldova) vi-l aduc pe Putin. Putin în Găgăuzia încă n-a fost, dar eu cred că noi îl vom aduce, pentru că pe Erdogan l-am adus. Atunci va fi o altă guvernare în Republica Moldova şi nu va încerca să blocheze Aeroportul. Sunt sigur că vom rezolva.”

Peste 13 milioane de traversări ale cetățenilor Republicii Moldova, înregistrate în cei 9 ani de la liberalizarea regimului de vize

Din data de 28 aprilie 2014 cetăţenii Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte biometrice, se bucură de anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele non-membre, dar care fac parte din spațiul Schengen. De la an la an, numărul cetățenilor moldoveni care beneficiază de regimul liberalizat de vize este într-o continuă creștere.

vest

Astfel, în cei nouă ani, pe sensul de ieșire din țară prin punctele de trecere situate la hotar cu România și prin Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate 13 287 105 traversări ai cetățenilor moldoveni cu pașapoarte biometrice. Numărul acestora a crescut cu peste 2 milioane, în comparație cu anul precedent când s-a marcat opt ani de LRV (circa 11 milioane traversări). 

Pe direcția ieşire din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, cel mai traversat punct de trecere a frontierei a fost Leușeni – Albița, poliţiştii de frontieră fixând un număr de 4 999 591 treceri persoane, fiind urmat de Sculeni – 2 765 182 de treceri ai deţinătorilor de paşapoarte biometrice moldovenești. În celelalte puncte de trecere a frontierei s-au înregistrat:
PTF Cahul – Oancea – 1 559 490 treceri persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 377 430 treceri persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 1 239 107 treceri persoane;
PTF Costești – Stânca – 1 064 254 treceri persoane;
PTF Ungheni – Iași – 160 457 treceri persoane;
PTF Lipcani – Rădăuți Prut – 121 594 treceri persoane.

Totodată, de la începutul anului curent și până în data de 26 aprilie – 704 148 traversări ale cetățenilor moldoveni care au ales să plece în comunitatea europeană.

Amintim că Poliția de Frontieră de comun cu alte autorități de stat au asigurat, în limitele competenței, ca cetățenii R. Moldova care călătoresc în statele UE să fie informați privind regulile de intrare și ședere în Uniunea Europeană, în același context poate fi menționată și dotarea cu tehnică și echipament performant, astfel încât, autoritatea de frontieră să fie un garant al securității la granița externă a Uniunii Europene și al condiționalităților asumate în contextul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană.

S-a stins din viață actorul Grigore Rusu – fondatorul teatrului ,,Luceafărul”
Articolul anterior
Covid-19 a ajuns la Institutului Mamei și Copilului. 4 lucrători medicali, depistați pozitiv
Articolul următor