Klaus Iohannis: Republica Moldova va primi ajutor suplimentar consistent din partea UE

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă la Summit-ul Consiliului European, care se desfăşoară, timp de două zile, la Bruxelles. În discursul său, liderul de la Cotroceni a transmis un mesaj de susţinere pentru executivul de la Chişinău.

Klaus Iohannis: să păstrăm unitatea drept cuvânt de ordine al viitorului |  Actualitate | Parlamentul European

KLAUS IOHANNIS preşedintele României: „Moldova va primi un ajutor suplimentar consistent, un sprijin din partea UE, și acest lucru credem că este foarte important, pentru Moldova, dar și pentru noi și toată Europa, pentru că este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână așa!” 

Consiliul European de primăvară în format extins se desfăşoară în perioada 23-24 de martie. Liderii europeni vor discuta despre cele mai recente evoluții în ceea ce privește războiul din Ucraina și despre sprijinul continuu al Uniunii. În discuţii va fi abordat şi subiectul crizei energetice şi soluţiile pe termen lung privind amortizarea preţurilor la energie.

Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, convocat la Ministerul de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție în urma declarațiilor făcute de Dmitrii Medvedev, Maria Zaharova și Dmitrii Peskov.

Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, convocat la Ministerul de Externe

Oficialii ruși au venit cu declarații scandaloase la adresa Republicii Moldova după ce autoritățile de la Chișinău au anunțat că au interzis intrarea pe teritoriul său pentru mai mulți politicieni ruși, dar și pentru Vladimir Putin.

„În legătura cu ultimele declarații denigratoare ale unor oficiali ruși la adresa Republicii Moldova și Uniunii Europene, MAEIE precizează:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declarațiilor unor oficiali ruși, expuse astăzi, dar subliniem faptul ca ambasadorul Federații Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicații pe marginea afirmațiilor ce vizează țara noastră”, se arată în mesaj.

Moldova reia importul de energie electrică din Ucraina, după o pauză de 6 luni

SA Energocom anunță că pentru luna mai va procura 290 mii MWh de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), ceea ce reprezintă 92% din necesarul de energie electrică. Prețul constituie 66 USD/MWh, agreat luna trecută pentru o perioadă de 6 luni, scrie unimedia.info.

„Restul energiei electrice va fi achiziționată de la Ukrhidroenergo, un volum total preliminar de 30 mii MWh. Prețul pentru orele de zi constituie 95 USD/MWh, iar pentru orele de noapte – 55 USD/MWh. Este primul contract semnat de SA Energocom care are prețuri distincte pentru orele de zi și de noapte.
Luna viitoare compania românească SN Nuclearelectrica SA are programate lucrări de mentenanță. La necesitate, în orele de vârf, Energocom poate achiziționa de pe bursa română OPCOM”, se arată într-un comunicat emis de Energocom. 

Energocom SA a semnat un contract nou, pe jumătate de an, ce prevede achiziția energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldoveanca din regiunea transnistreană (MGRES). Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului. Prețul constituie 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni.
SA Energocom a prelungit, pentru luna martie, contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES).

Exportul de energie electrică din Ucraina către țările Uniunii Europene a fost oprit de marți, 11 octombrie, a informat Ministerul Energiei al Republicii.

Condoleanțe familiei și colegilor! Un ofițer de investigație s-a stins subit din viață

O zi tristă pentru noi. Astăzi dimineață s-a stins din viață colegul nostru Ghenadie Labă, ofițer superior de investigații al Biroului Zonal Poliție Criminală al Sectorului de poliție Nr.2 Biruința al Inspectoratului de poliție Sîngerei”, anunță Poliția Republicii Moldova.

În ultima lună acesta se afla în concediu medical și urma să efectueze mai multe investigații, însă starea sa de sănătate s-a înrăutățit brusc, trecând în neființă la 42 de ani.

În aceste momente grele, întreaga echipă a Poliției Naționale este alături de familia îndoliată căreia îi transmitem sincere condoleanțe.

Drum lin, în sus spre stele, camarade!

Moldova importă mai puţine legume turceşti. Autorităţile încurajează fermierii să crească legume autohtone: în ajutor le vin programele de subvenţionare
Articolul anterior
Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE: Declarația adoptată în Parlamentul European
Articolul următor