Klaus Iohannis: ,,Summitul CPE a fost un succes. Organizare impecabilă”

Summitul Comunității Politice Europene este unul deosebit de important pentru Republica Moldova, pentru regiune, pentru întregul continent, dar și pentru viitorul acestui format recent înființat.

Declară președintele României, Klaus Iohannis, care susține că evenimentul a fost organizat ireproșabil, ceea ce este o dovadă a capacității administrative a Republicii Moldova atât de relevantă și pentru obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană,  transmite IPN.

„A fost o reuniune la care s-au discutat multiple teme stringente pentru continentul nostru. Începând cu impactul războiului din Ucraina asupra a noastră, a tuturor statelor europene, dar și a lumii în ansamblu, și terminând cu aspecte de interes pentru toți participanții, precum cele de consolidare a rezilienței, securitatea energetică și aspecte legate de conectivitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele român a spus că, dincolo de subiectele sectoriale, un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare și că acest obiectiv a fost atins de o manieră categorică. .„Un prim semnal a fost cel privind importanța Republicii Moldova pentru întreg continentul european și privind sprijinul pe care aceasta îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la UE. Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față. România este alături, așa cum am arătat prin fapte concrete”, a declarat oficialul.

Klaus Iohannis a reiterat mesajul că „Moldova nu este singură” și a spus că summitul a arătat că „practic în unanimitate și celelalte state europene îi sunt alături”. El a continuat prin a spune că este convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune. „Creșterea securității, a rezilienței, însemnând și creșterea securității și rezilienței pentru noi toți, inclusiv pentru România și pentru români”, a notat președintele român.

Un al doilea semnal, de asemenea de importanță crucială, a fost reiterarea, după primul summit al comunității, cel de la Praga, al sprijinului pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean în lupta lor pentru a câștiga războiul de agresiune declanșat de Rusia. „Un sprijin care, așa cum am mai sus, va fi acordat atât timp cât este necesar pentru a ajuta Ucraina să-și asigure independența, suveranitatea și integritatea teritorială. Un al treilea semnal a fost adresat regiunii în ansamblul său. Europa de Est și regiunea extinsă a Mării Negre sunt regiuni a căror importanță strategică a devenit în ultima vreme evidentă pentru tot mapamondul, iar discuțiile noastre de astăzi confirmă atenția care este acordată regiunii la nivelul pe care îl merită”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a declarat că „summitul a fost un succes” și că privește cu încredere spre viitor către summitul comunității ce va avea loc în Spania, acolo unde se va putea vedea cum avansează procesele care au fost declanșate cu ocazia summitului din Moldova.

Întrebat de jurnaliști cât de realist este obiectivul de aderare al Republicii Moldova la UE până în 2030, Klaus Iohannis a declarat că nu trebuie să ne facem iluzii, aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe din punct de vedere administrativ. „Câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanția că toată lumea se află pe aceeași treaptă. Eu îmi doresc foarte mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta și ajutăm administrația din Republicii Moldova pentru a se pregăti de aceste negocieri. Sigur, depinde de progresul făcut de administrația din Moldova și de felul cum la Bruxelles sunt văzuți pașii care s-au făcut”, a spus președintele român.

Deși s-a declarat optimist, totuși a menționat că este greu de evaluat când se poate încheia un proces de aderare. „Dacă toată lumea se străduiește, atunci se poate realiza în câțiva ani. Dar uitați-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suișuri și coborâșuri. Eu sper foarte mult ca administrația din Republica Moldova să rămână pe un suiș constant”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cât privește chestiunile de securitate și dacă poate România să asigure o „umbrelă de securitate” pentru Republica Moldova în cazul unei escaladări a războiului din Ucraina, Klaus Iohannis a  declarat că „România este în NATO și Moldova este un stat neutru”, în acest sens nu vede modalități cum militar ar putea interveni într-un conflict, dar ar putea interveni prin instruiri ale personalului din Republica Moldova. „Sunt foarte multe modalități prin care putem și intervenim pentru a ajuta Republica Moldova”. Cât privește asigurarea securității spațiului aerian al Republicii Moldova, președintele român spune că aceasta este o discuție complicată, din perspectiva apartenenței la NATO, în sensul că România este parte a alianței, iar Moldova nu este.

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Republica Moldova, acord de securitate cu Marea Britanie

Președinta Maia Sandu a discutat azi cu șeful diplomației britanice, David Lammy, despre aprofundarea relațiilor bilaterale, stabilitatea regională și consolidarea democrației în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În cadrul întrevederii, șefa statului a salutat progresul pe marginea acordului privind recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, o prioritate pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Regatul Unit. Președinta Maia Sandu a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul oferit în modernizarea economiei Moldovei, inclusiv în domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma justiției și tranziția energetică: „Un parteneriat economic solid contribuie nu doar la prosperitatea noastră, ci și la consolidarea democrației și rezilienței țării,” a subliniat Președinta.

Discuțiile au abordat, de asemenea, perspectivele economice, iar șefa statului a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor comune pentru a stimula schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Unit. Eliminarea taxelor vamale pentru mai multe produse agricole moldovenești și prelungirea acordului de liber schimb până în 2029 oferă un potențial semnificativ pentru extinderea exporturilor moldovenești, iar cooperarea pentru valorificarea acestor oportunități rămâne o prioritate.

Discuțiile s-au concentrat și pe situația de securitate din regiune, cu accent pe sprijinul internațional pentru Ucraina. Președinta Maia Sandu a subliniat că rezistența Ucrainei apără nu doar libertatea sa, ci și stabilitatea întregii regiuni. „Stabilitatea în regiune este esențială pentru siguranța cetățenilor noștri și dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat șefa statului.

Un individ, care și-a ucis concubina din gelozie, și-a aflat sentința

Un bărbat, în vârstă de 39 de ani a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare pentru violență în familie care a cauzat decesul victimei, anunță Procuratura raionului Rezina. Sentința a fost pronunțată ieri, 20 noiembrie 2024 de Judecătoria Orhei, sediul Rezina, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit acuzării înaintate de procurorii de la Rezina, în noaptea lui 28 februarie 2024, inculpatul, fiind în extravilanul unui sat din raionul Rezina, în urma unei crize de gelozie față de concubina sa în vârstă de 40 de ani, a aplicat violență fizică în privința acesteia. Acesta i-a aplicat multiple lovituri cu pumnul, piciorul și o bară metalică, peste diferită părți ale corpului, atât în mijlocul de transport în care se aflau, cât și afară, pe drum.
    
Conform raportului de expertiză judiciară medico-legală, bărbatul i-a cauzat femeii mai multe traume, inclusiv traumă contuză a toracelui, echimoze, hemoragii în țesuturile moi, fracturi și alte leziuni, care se califică ca vătămare gravă a integrității corporale.      
        
În continuare, după aplicarea violenței fizice, inculpatul a urcat-o înapoi pe concubina sa în mijlocul de transport și s-au deplasat la domiciliul comun, unde, în câteva ore, femeia a decedat. 
    
Inculpatul și-a recunoscut vinovăția în crima comisă. Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind condamnat pentru alte fapte de violență.
    
Sentința este cu drept de apel.

Caz tragic în Capitală! Un copil a fost strivit mortal de poarta metalică a unui teren de fotbal
Articolul anterior
Un bărbat din Drochia, bătut cu cruzime, a murit în drum spre spital
Articolul următor