Kremlinul a fost atacat cu drone, pe timpul nopții. Explozie în inima Moscovei

Atac cu drone în inima Moscovei. Kievul a încercat să lovească noaptea trecută Kremlinul cu drone, dar bombardamentul a fost respins cu succes, a transmis miercuri serviciul de presă al administrației ruse, citat de TASS. Pe imaginile publicate pe social media se poate observa o explozie produsă pe timpul nopții deasupra reședinței oficiale a președintelui rus, Vladimir Putin. Rușii susțin că liderul lor nu a fost rănit în urma atacului și continuă să lucreze în regim normal. „Rusia îşi rezervă dreptul de a riposta în momentul potrivit şi în locul potrivit”, a avertizat preşedinţia Federației Ruse. Ucraina spune că „nu are nimic de-a face” cu presupusul atac cu dronă de la Kremlin.

Ar putea fi o imagine cu foc şi text

Rusia spune că Ucraina a încercat să îl asasineze pe Vladimir Putin în timpul nopții cu un atac cu drone asupra Kremlinului. Putin nu a fost rănit și lucrează în regim normal. Nu este clar când sau dacă s-a întâmplat, dar pe canale de Telegram se postează imagini cu ceea ce pare a fi foc antiaerian deasupra Kremlinului”, a scris pe Twitter Max Seddon, jurnalist la Financial Time, potrivit Observator.

Serviciul de presă al preşedintelui rus acuză miercuri Ucraina de faptul că a încercat să atace Kremlinul cu drone, în noaptea de marţi spre miercuri, într-o tentativă eşuată de asasinare a preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă TASS, relatează AFP şi Reuters.

În acest weekend, te așteptăm la Arena Auto Fest 2023

A mai rămas puțin timp pâna la cea mai mare expoziție auto a anului 2023 — Arena Auto Fest. Indiferent dacă sunteți un fan al mașinilor sport, un entuziast al vehiculelor retro sau doar un curios al tehnologiei auto, te așteptăm pe 24 și 25 iunie la Chișinău Arena, începând cu ora 12:00.

Vino la Arena Auto Fest 2023 pentru a vedea cea mai mare expoziție de motoare, de la moto-tehnică (scutere, ATV, mopede, motociclete), automobile moderne și de epocă, până la combine și tractoare.

Vor fi prezentate automobilele importatorilor: Porsche, BMW, Jetour, Toyota, Haval, Cherry, BAIC, Lexus, Opel, Honda, Mitsubishi. Totodată, vor fi expuse și mașini ale Poliției de Frontieră, a Ministerul Apărării și autospecialele ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, festivalul va găzdui și mașinile participante în campionatele naționale desfășurate sub egida Federației de Automobilism din Republica Moldova.

Printre mașinile de excepție care vor fi prezentate, sunt:

 • Porsche 911 Dakar
 • BMW XM
 • Lamborghini Urus
 • BMW M3
 • Bentley Bentayga
 • Mercedes Benz E-500 W124
 • Nissan Skyline R32 – campioana Moldovei și a României la Drag Racing
 • Cel mai rapid tractor din lume JCB FasTrac
 • Chevrolet Impala
 • Chevrolet Corvette
 • Ford Mustang
 • Jaguar XK RS
 • și multe altele

În prima zi a festivalului, brandul BMW va prezenta cea mai nouă gama electrică, piesa principală fiind una din mașinile participante la summitul politic de la Bulboaca – BMW i7, iar în a doua zi va fi prezentată gama X, în frunte cu uimitorul BMW XM.

Tot în cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea vedea și testa un simulator de accidente, precum și primul simulator de camion din Moldova.

Pentru ambele zile ale festivalului, programul va include mai multe activități:

13:00 – 16:00 — Laborator de experimente pentru copii cu echipa Mendelevium

15:00 – 17:30 — Concursuri cu premii alături de Gabi Marcu

15:00 – 18:30 — Prezentări de mașini ale partenerilor alături de Fondatorul AutoBlog.MD, Constantin Mihalachi

18:30 – 19:30 — Concert live Elvi’s Band

19:30 – 21:00 — DJ Bond

Organizatorii evenimentului, cu sprijinul Primăriei Chișinău vor pune la dispoziție o rută de troleibuz specială destinată vizitatorilor la festival. În ambele zile, ruta va circula în intervalul orelor 11:30 – 21:30, la fiecare 15 minute, cu itinerarul Circul Chișinău – Arena Chișinău – Circul Chișinău. Călătorii vor achita tariful standard de 6 lei.

Pentru vizitatorii care vor veni cu mașinile proprii, Arena Chișinău asigură 817 locuri de parcare.

Prețul biletului pentru un adult este de 200 de lei, iar pentru copiii cu vârsta de peste 10 ani – 150 de lei. Copiii mai mici de 10 ani au acces gratuit. Biletele pot fi achiziționate de aici

Partenerul general al evenimentului este Satul German, alături de care, organizatorii vor crea o atmosferă inedită pentru amatorii de automobile. Alți parteneri care susțin evenimentul sunt: Xiaomi, Raw Boost Energy, Bucovina, BT Leasing MD, TV8, Radio ZUM 1 și Auto Radio Moldova.

Astăzi se împlinește 1 an de când Moldova a obținut statutul de ,,țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană”

Astăzi se împlinește un an de la primirea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, un moment cu adevărat istoric în viața Republicii Moldova.

Rezoluție – votată: Se cere începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova până la finalul acestui an | TRIBUNA.MD

În context, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a vorbit despre progresele înregistrate în acest an, ce drumuri au fost deschise pentru Moldova și ce mai are de făcut țara noastră pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE.

„Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile. Primul raport verbal al UE privind progresul Republicii Moldova este unul pozitiv. Țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. Uniunea Europeană ne-a sprijinit și continuă să ne susțină în menținerea păcii și stabilității în țara noastră. Împreună am reușit să lansăm Misiunea UE de Parteneriat și să sancționăm pe cei care încearcă să destabilizeze țara noastră. Am depășit împreună iarna și criza energetică, asigurând căldură și lumină în casele noastre.

Această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru țara noastră. În acest an am depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii cheie. Am pus accentul pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. Fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor noștri din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea țării noastre”, a scris Popescu pe Telegram. 

La 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Mesajele familiilor celor 5 turiști dispăruți în expediția spre Titanic. Mulțumesc echipelor de salvare

Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au fost declarați morți de către paza de coastă americană, potrivit BBC.

Cele cinci persoane care au murit pe submersibilul Titan au fost „adevărați exploratori”, a spus compania care a operat scufundarea. Bărbații „au împărtășit un spirit distinct de aventură”, a spus OceanGate într-un comunicat.

Cei cinci au murit în ceea ce Garda de Coastă a SUA crede că a fost o implozie catastrofală. Părți ale submersibilului au fost găsite joi, la aproximativ 1.600 de picioare (487 m) de prova epavei Titanicului. Submesibilul a dispărut duminică.

Bărbații de la bordul submarinului erau:

 • Stockton Rush, CEO-ul OceanGate, de 61 de ani,
 • omul de afaceri britanic-pakistanez Shahzada Dawood, de 48 de ani,
 • fiul său Suleman, de 19 ani,
 • omul de afaceri britanic Hamish Harding, de 58 de ani,
 • Paul-Henry Nargeolet, un fost scafandru al marinei franceze și explorator renumit, de 77 de ani.

Căutare internațională

La o conferință de presă de joi, contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA a spus că se crede că resturile sunt submersibilul Titan. Nu este clar ce a dus la distrugerea Titanului, dar s-a dovedit că Marina SUA ar fi putut auzi că acesta implodează.
Un oficial al marinei a declarat pentru CBS News că „o anomalie acustică compatibilă cu o implozie” a fost detectată la scurt timp după ce Titanul a pierdut contactul cu suprafața.

Dispariția navei a dus la o căutare internațională masivă care a implicat echipe americane, canadiene, britanice și franceze. OceanGate a spus că apreciază „angajamentul lor de a găsi acești cinci exploratori și zilele și nopțile lor de muncă neobosită în sprijinul echipajului nostru și al familiilor lor”.

Familiile celor dispăruți, mulțumesc echipelor de salvare

Familia domnului Harding l-a descris ca fiind „unic în felul lui”. „Era un explorator pasionat – indiferent de teren. Și-a trăit viața pentru familia sa, afacerea lui și pentru următoarea aventură”, a spus familia într-un comunicat publicat de compania lui Harding, Action Aviation.

Familia Dawood a mulțumit echipajelor de salvare și a spus că sunt „copleșiți de dragostea și sprijinul pe care le-au primit. Suntem recunoscători celor care au arătat ce este mai bun în umanitate”.

Azmeh Dawood a declarat pentru NBC News că nepotul ei, Suleman, a fost „îngrozit” înainte de a pleca în călătorie. El și-a înfruntat temerile pentru că era dornic să-i facă pe plac tatălui său. „Este o situație ireală”.

Expertul în scufundări David Mearns a spus că și-a pierdut doi prieteni, domnul Harding și domnul Nargeolet, într-un „cel mai oribil mod”.

„Hamish Harding a fost un personaj grozav”, a spus Mearns, adăugând că domnul Nargeolet a fost „aproape o legendă cu adevărat” în domeniul explorării de adâncime.

Autorităţile au reconstituit în întregime coca submersibilului 

Fragmente au fost descoprite la aproximativ 480 de metri de prova Titanicului, anunţă Paza de Coastă americană.

Acest tip de fragmente, care fac parte din coca exterioară a submersibilului, rezultă probabil în urma unei ”pierderi catastrofale” a camerei de presiune.

Autorităţile au putut ”să reconstituie în întregime coca Titan”, cu ajutorul descoperirii a cinci elemente care au aparţinut submersibilului.

Submersibilul Titan, dat dispărut în apropierea de epava Titanicului, ar fi făcut ”implozie”, potrivit primelor elemente ale autorităţăilor americane.

”Ar fi putut să aibă loc o explozie în coloana de apă a submarinului”, estimează Paza de Coastă americană.

Pe locul unde a fost găsit submersibilul nu există niciun ”fragment din Titanic, este un loc plat”, precizează Paza de Coastă, ceea ce ridică orice îndoieli cu privire la originea fragmentelor găsite.

Zgomotele auzite sub apă nu aveau legătură cu submersibilul, a mai confirmat Paza de Coastă americană.

sursa: gds.ro

Mărturia unei supraviețuitoare a atacului armat din Belgrad: ,,M-am întins peste colegii morți, să creadă că și eu sunt moartă”
Articolul anterior
Marina Cârnaț a publicat imagini de la ecografie, în care se vede foarte bine fața bebelușului. Internauții au decis cu cine seamănă viitorul membru al familiei
Articolul următor