Kremlinul, după moartea lui Gorbaciov: A schimbat istoria lumii, dar romantismul față de Occident nu era justificat

Kremlinul l-a descris miercuri pe fostul sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 91 de ani, drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a adăugat că ”romantismul” său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu se justifica, relatează Agerpres.

Un asistent al lui Gorbaciov dezvăluie rolul soției sale în luarea  deciziilor politice

”Gorbaciov a fost un om politic şi de stat care a avut un impact uriaş asupra cursului istoriei mondiale. Ne-a condus ţara într-o perioadă de schimbări complexe şi dramatice şi de provocări uriaşe economice, sociale şi de politică externă”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în telegrama sa de condoleanţe.

Putin, care activa în serviciile secrete ale Uniunii Sovietice, KGB, pe când Gorbaciov se afla la putere, a declarat că fostul lider sovietic ”a înţeles pe deplin” că sistemul sovietic avea nevoie să fie reformat şi ”s-a străduit să vină cu soluţii la probleme urgente”.

Şeful statului rus a evidenţiat îndeosebi ”uriaşa activitate umanitară, de binefacere şi de reprezentare pe care a desfăşurat-o Mihail Sergheevici Gorbaciov în aceşti ultimi ani”.

La rândul său, premierul rus Mihail Mişustin a apreciat că Gorbaciov ”a întruchipat schimbările globale petrecute în Rusia şi în lume”.

Şi Serghei Narîşkin, şeful agenţiei de informaţii externe a Rusiei, a transmis condoleanţe, dar a declarat că ţara încă se confruntă cu consecinţele ”perestroikăi” lui Gorbaciov.

”Lui Gorbaciov i-a revenit misiunea de a conduce ţara într-o perioadă foarte dificilă, de a se confrunta cu multe provocări externe şi interne, pentru care nu a fost găsit un răspuns adecvat”, a transmis Narîşkin, citat de Reuters.

Romantism nejustificat

Luând cuvântul la un forum desfăşurat miercuri la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speranţele lui Gorbaciov pentru ”o relaţie de iubire” cu Occidentul erau nejustificate şi că a fost nevoie să fie corectate în timpul mandatului lui Putin.

”El îşi dorea sincer să creadă că războiul rece se va încheia şi că va vesti o perioadă de iubire eternă între noua Uniune Sovietică şi lume, Occidentul. (…) Romantismul său nu se justifica. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a funcţionat şi setea de sânge a oponenţilor noştri şi-a făcut apariţia. Este bine că ne-am dat seama de asta la timp şi că am înţeles”, a susţinut Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai precizat că deocamdată nu s-a decis dacă pentru Gorbaciov vor fi organizate funeralii de stat.

Fundaţia Gorbaciov, care a informat marţi că ultimul lider sovietic va fi înhumat alături de soţia sa, Raisa Gorbaciova, a transmis miercuri că data funeraliilor va fi anunţată cel mai probabil în următoarele ore.

O pace de 30 de ani fără ameninţări nucleare

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace pe anul 2021, a declarat miercuri că ultimul lider sovietic a dăruit Rusiei şi lumii ”30 de ani de pace”, transmite EFE. ”Ne-a dăruit 30 de ani de pace, fără ameninţarea unui război nuclear şi global. Cine mai poate fi în stare de aşa ceva?”, s-a întrebat Muratov, care a adăugat că ”darul s-a terminat” şi că ”nu există şi nici nu vor mai exista daruri”.

Potrivit directorului cotidianului independent Novaia Gazeta, închis în Rusia, Gorbaciov dispreţuia războiul şi considera că ”trecuse timpul pentru a rezolva chestiuni de ordine mondială prin forţă”.

”Credea în ideea că popoarele trebuie să decidă. A eliberat deţinuţii politici. A pus capăt războiului din Afganistan şi cursei armelor nucleare”, a scris Muratov într-un articol în care a amintit că aversiunea lui Gorbaciov faţă de război era atât de mare încât i-a povestit odată că a refuzat pur şi simplu fie şi să simuleze apăsarea butonului de atac nuclear.

”Adepţii imperiului îi reproşau că a predat Germania, Republica Cehă sau Polonia. Iar odată (Gorbaciov) a răspuns sarcastic: Şi cui anume le-am predat? Germania, germanilor. Republica Cehă, cehilor. Le mai dorea cineva?”, îşi aminteşte Muratov în textul publicat în ediţia online a Novaia Gazeta.

Muratov a adăugat că Gorbaciov îşi iubea soţia mai mult decât munca, punea drepturile omului mai presus de stat şi preţuia pacea mai mult decât puterea personală.

Agenţia France Presse remarcă faptul că numele preşedintelui rus Vladimir Putin nu este pomenit în niciun moment în textul lui Dmitri Mouratov şi aminteşte că Gorbaciov avea relaţii strânse cu principalul ziar independent rus, Novaia Gazeta, al cărui redactor şef era Muratov. Gorbaciov chiar a ajutat financiar ziarul, lansat în 1993, din banii primiţi după ce a fost desemnat laureat al premiului Nobel pentru pace în 1990.

La rândul său, Liubov Sobol, aliat al principalului opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, a scris: ”Există într-adevăr evaluări diferite ale lui Gorbaciov. Unii scriu că (Gorbaciov) a oferit speranţă, alţii îl blesteamă pentru prăbuşirea Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică s-ar fi prăbuşit oricum. Iar rolul lui Gorbaciov în istoria Rusiei va fi în continuare apreciat”.

Alexei Navalnîi i-a adus un omagiu lui Gorbaciov:

A ştiut ”să renunţe la putere în mod paşnic”. Gorbaciov ”a renunţat la putere în mod paşnic şi de bună voie, respectând voinţa alegătorilor (…)”, a transmis Navalnîi, într-un mesaj publicat de echipa sa pe Twitter, adăugând că ultimul lider sovietic ”a eliberat ultimii deţinuţi politici” ai epocii sovietice.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Jumătate din planetă trăiește în condiții mizere. Circa 4 miliarde de oameni sunt expuşi riscului major de infecţii
Articolul anterior
Mireasă furată la nuntă. Localnicii au sunat la 112
Articolul următor