Kremlinul nu iartă pe nimeni. Cum sunt persecutați adolescenții ruși care nu susțin războiul: „Crezi că nu o să te batem măr doar pentru că ești minor?”

Nici măcar adolescenții nu sunt scutiți de politica de toleranță zero a Rusiei față de discursul împotriva războiului din Ucraina. Mulți au suportat consecințe juridice pentru micile lor gesturi de revoltă, arată o investigație a site-ului rus independent Verstka.

Kremlinul nu iartă pe nimeni. Cum sunt persecutați adolescenții ruși care nu susțin războiul: „Crezi că nu o să te batem măr doar pentru că ești minor?”

În 2022, cel puțin șapte persoane sub 18 ani au fost puse sub acuzare de autoritățile ruse pentru că au făcut declarații antirăzboi, potrivit OVD-Info, un proiect mass-media rus independent care vizează combaterea persecuției politice.

Deși acuzațiile penale împotriva minorilor sunt relativ rare în Rusia, arestările, amenințările, hărțuirile și acuzațiile de delict devin tot mai frecvente. Potrivit unei investigații Verstka, mai mulți minori au fost arestați și amendați pentru că au participat la mitinguri de solidaritate cu Ucraina, au făcut declarații sau au afișat mesaje anti-război, conform Libertatea, care citează sursa rusă.

„M-au numit fascistă și trădătoare” 

În mai 2022, școala Aleksandrei, 17 ani, a organizat o ceremonie pentru a marca sfârșitul anului școlar. Adolescenta urma să citească o poezie. Înainte de a urca pe scenă, directoarea a luat cuvântul pentru a anunța „o veste foarte bună”: armata rusă tocmai capturase combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. 

Ascultând discursul, Aleksandra s-a înfuriat. Când a ajuns la microfon, a strigat: „Nu războiului! Libertate pentru Ucraina! Putin este diavolul!”. Colegii și profesorii au început să o huiduie. „Toată lumea era furioasă, nimeni nu m-a susținut. M-au numit fascistă, trădătoare și au spus că sunt o rușine pentru țara mea”, a povestit copila pentru Verstka. 

În scurt timp au apărut și ofițerii de poliție, care i-au confiscat telefonul și au dus-o la secție. „Toate acestea au fost însoțite de insulte verbale”, a spus Aleksandra. 

Aleksandra, 17 ani:

M-am simțit ca o vrăjitoare din Evul Mediu, ca un criminal în serie. M-au ținut la secție cinci ore. Nu m-au bătut, mi-au spus că sunt proastă și că nu înțeleg nimic.

Mai târziu, în aceeași zi, a apărut o înregistrare video în care Aleksandra și mama ei prezentau scuze. Aflată în fața școlii, adolescenta spune în filmare că regretă gestul său, care a fost doar o încercare de a atrage atenția. Mama ei cataloghează acțiunile fiicei drept „emoționale și necugetate” și își exprimă regretul că nu a reușit să o educe cum trebuie.

Potrivit fetei, clipul a fost filmat de oameni din administrația orașului, care i-au dat un scenariu și i-au spus să-l citească în fața camerei. Autoritățile au avertizat-o că se află în registrul poliției și, la următoarea abatere, îi vor deschide dosar penal și „îi vor distruge toată familia”.

„Crezi că nu o să te batem măr doar pentru că ești minor?”

Andrey, 16 ani, din regiunea Vladimir, este unul dintre adolescenții care au fost puși sub acuzare. Având deja reputația de „fan înflăcărat” al disidentului Aleksei Navalnîi, tânărului i-a fost frică să participe la protestele antirăzboi de teamă că va fi arestat. Asta până în septembrie 2022, când Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a populației. 

„Împreună cu un prieten, am mers unde au loc de obicei protestele. Am fost dezamăgiți să vedem cât de puțini oameni erau. În schimb, erau foarte mulți polițiști care arestau persoane la întâmplare – chiar și pe cele care doar treceau pe lângă ei sau așteptau autobuzul”, a povestit tânărul. 

Andrey a decis să filmeze scenele cu telefonul. Imediat, ofițerii l-au săltat și l-au băgat într-o dubă. La secție, l-au obligat să le dea telefonul, dar adolescentul a refuzat. Un ofițer, își amintește el, i-a spus: „Modul în care te comporți va determina consecințele. Crezi că nu te vom bate măr doar pentru că ești minor?”.

Polițiștii au văzut pe contul de Telegram al tânărului că distribuise o postare legată de un miting împotriva mobilizării. Au folosit acest lucru pentru a-l acuza de participare la proteste neautorizate și l-au amendat cu 20.000 de ruble (270 de dolari). 

Andrey trebuie să se prezinte o dată pe săptămână la secția de poliție. Acolo, ofițerii îi reamintesc că „n-ar trebui să meargă la proteste sau să scrie mesaje obraznice pe rețelele sociale”. 

„Am vrut să arăt că nu toți rușii susțin războiul”

Unii adolescenți vizați de autorități au decis să caute sprijin juridic. Este și cazul Verei, 17 ani, dintr-un orășel din regiunea Celeabinsk, care a fost reținută de un ofițer FSB când lipea afișe pe care scria: „Nu războiului”. Când ofițerul a aflat că e minoră, i-a ordonat să-și sune părinții.

Bărbatul știa și că Vera chiulise în trecut de la „orele de patriotism”. Când mama fetei a ajuns la fața locului, ofițerul le-a dus la secția de poliție, unde au fost reținute timp de aproape opt ore. În cele din urmă, Vera a fost acuzată de „discreditarea armatei ruse”, iar mama ei – de neîndeplinirea îndatoririlor de părinte.

Prietenii i-au recomandat să apeleze la Andrei Lepyokhin, avocat care lucrează cu grupul pentru drepturile omului Agora. Acesta a acceptat să o reprezinte în instanță, însă audierea cazului ei a tot fost amânată până când avocatul nu s-a putut prezenta. 

„Doar au citit decizia, o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 400 de dolari, n.r.)”, a spus Vera.

Avocatul Andrei Lepyokhin a precizat că a făcut recurs, dar instanța a refuzat să-l accepte, susținând că decizia intrase deja în vigoare. Acum, el plănuiește să facă apel la decizia instanței de a-i respinge recursul.

Andrei Lepyokhin, avocat:

Această fată a fost urmărită penal pentru că și-a exprimat opinia. Pentru că a scris cuvântul «război». Este un nonsens. Cum poți să urmărești pe cineva pentru că a discreditat armata pentru că a scris un cuvânt pe o foaie?

„Orașul nostru este împânzit cu Z-uri (simbol prorăzboi, n.r.), iar asta m-a enervat”, a explicat adolescenta pentru Verstka. „Am vrut să fac vizibilă o perspectivă alternativă, să arăt că nu toți rușii susțin războiul.”

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Un microbuz care transporta pachetele românilor, oprită în Germania. Autoritățile, uimite de ce au găsit în interior
Articolul anterior
Transportatori din țară, care aduc oameni la protestul din Capitală, opriți și verificați de poliție
Articolul următor