Kremlinul nu iartă pe nimeni. Cum sunt persecutați adolescenții ruși care nu susțin războiul: „Crezi că nu o să te batem măr doar pentru că ești minor?”

Nici măcar adolescenții nu sunt scutiți de politica de toleranță zero a Rusiei față de discursul împotriva războiului din Ucraina. Mulți au suportat consecințe juridice pentru micile lor gesturi de revoltă, arată o investigație a site-ului rus independent Verstka.

Kremlinul nu iartă pe nimeni. Cum sunt persecutați adolescenții ruși care nu susțin războiul: „Crezi că nu o să te batem măr doar pentru că ești minor?”

În 2022, cel puțin șapte persoane sub 18 ani au fost puse sub acuzare de autoritățile ruse pentru că au făcut declarații antirăzboi, potrivit OVD-Info, un proiect mass-media rus independent care vizează combaterea persecuției politice.

Deși acuzațiile penale împotriva minorilor sunt relativ rare în Rusia, arestările, amenințările, hărțuirile și acuzațiile de delict devin tot mai frecvente. Potrivit unei investigații Verstka, mai mulți minori au fost arestați și amendați pentru că au participat la mitinguri de solidaritate cu Ucraina, au făcut declarații sau au afișat mesaje anti-război, conform Libertatea, care citează sursa rusă.

„M-au numit fascistă și trădătoare” 

În mai 2022, școala Aleksandrei, 17 ani, a organizat o ceremonie pentru a marca sfârșitul anului școlar. Adolescenta urma să citească o poezie. Înainte de a urca pe scenă, directoarea a luat cuvântul pentru a anunța „o veste foarte bună”: armata rusă tocmai capturase combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. 

Ascultând discursul, Aleksandra s-a înfuriat. Când a ajuns la microfon, a strigat: „Nu războiului! Libertate pentru Ucraina! Putin este diavolul!”. Colegii și profesorii au început să o huiduie. „Toată lumea era furioasă, nimeni nu m-a susținut. M-au numit fascistă, trădătoare și au spus că sunt o rușine pentru țara mea”, a povestit copila pentru Verstka. 

În scurt timp au apărut și ofițerii de poliție, care i-au confiscat telefonul și au dus-o la secție. „Toate acestea au fost însoțite de insulte verbale”, a spus Aleksandra. 

Aleksandra, 17 ani:

M-am simțit ca o vrăjitoare din Evul Mediu, ca un criminal în serie. M-au ținut la secție cinci ore. Nu m-au bătut, mi-au spus că sunt proastă și că nu înțeleg nimic.

Mai târziu, în aceeași zi, a apărut o înregistrare video în care Aleksandra și mama ei prezentau scuze. Aflată în fața școlii, adolescenta spune în filmare că regretă gestul său, care a fost doar o încercare de a atrage atenția. Mama ei cataloghează acțiunile fiicei drept „emoționale și necugetate” și își exprimă regretul că nu a reușit să o educe cum trebuie.

Potrivit fetei, clipul a fost filmat de oameni din administrația orașului, care i-au dat un scenariu și i-au spus să-l citească în fața camerei. Autoritățile au avertizat-o că se află în registrul poliției și, la următoarea abatere, îi vor deschide dosar penal și „îi vor distruge toată familia”.

„Crezi că nu o să te batem măr doar pentru că ești minor?”

Andrey, 16 ani, din regiunea Vladimir, este unul dintre adolescenții care au fost puși sub acuzare. Având deja reputația de „fan înflăcărat” al disidentului Aleksei Navalnîi, tânărului i-a fost frică să participe la protestele antirăzboi de teamă că va fi arestat. Asta până în septembrie 2022, când Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a populației. 

„Împreună cu un prieten, am mers unde au loc de obicei protestele. Am fost dezamăgiți să vedem cât de puțini oameni erau. În schimb, erau foarte mulți polițiști care arestau persoane la întâmplare – chiar și pe cele care doar treceau pe lângă ei sau așteptau autobuzul”, a povestit tânărul. 

Andrey a decis să filmeze scenele cu telefonul. Imediat, ofițerii l-au săltat și l-au băgat într-o dubă. La secție, l-au obligat să le dea telefonul, dar adolescentul a refuzat. Un ofițer, își amintește el, i-a spus: „Modul în care te comporți va determina consecințele. Crezi că nu te vom bate măr doar pentru că ești minor?”.

Polițiștii au văzut pe contul de Telegram al tânărului că distribuise o postare legată de un miting împotriva mobilizării. Au folosit acest lucru pentru a-l acuza de participare la proteste neautorizate și l-au amendat cu 20.000 de ruble (270 de dolari). 

Andrey trebuie să se prezinte o dată pe săptămână la secția de poliție. Acolo, ofițerii îi reamintesc că „n-ar trebui să meargă la proteste sau să scrie mesaje obraznice pe rețelele sociale”. 

„Am vrut să arăt că nu toți rușii susțin războiul”

Unii adolescenți vizați de autorități au decis să caute sprijin juridic. Este și cazul Verei, 17 ani, dintr-un orășel din regiunea Celeabinsk, care a fost reținută de un ofițer FSB când lipea afișe pe care scria: „Nu războiului”. Când ofițerul a aflat că e minoră, i-a ordonat să-și sune părinții.

Bărbatul știa și că Vera chiulise în trecut de la „orele de patriotism”. Când mama fetei a ajuns la fața locului, ofițerul le-a dus la secția de poliție, unde au fost reținute timp de aproape opt ore. În cele din urmă, Vera a fost acuzată de „discreditarea armatei ruse”, iar mama ei – de neîndeplinirea îndatoririlor de părinte.

Prietenii i-au recomandat să apeleze la Andrei Lepyokhin, avocat care lucrează cu grupul pentru drepturile omului Agora. Acesta a acceptat să o reprezinte în instanță, însă audierea cazului ei a tot fost amânată până când avocatul nu s-a putut prezenta. 

„Doar au citit decizia, o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 400 de dolari, n.r.)”, a spus Vera.

Avocatul Andrei Lepyokhin a precizat că a făcut recurs, dar instanța a refuzat să-l accepte, susținând că decizia intrase deja în vigoare. Acum, el plănuiește să facă apel la decizia instanței de a-i respinge recursul.

Andrei Lepyokhin, avocat:

Această fată a fost urmărită penal pentru că și-a exprimat opinia. Pentru că a scris cuvântul «război». Este un nonsens. Cum poți să urmărești pe cineva pentru că a discreditat armata pentru că a scris un cuvânt pe o foaie?

„Orașul nostru este împânzit cu Z-uri (simbol prorăzboi, n.r.), iar asta m-a enervat”, a explicat adolescenta pentru Verstka. „Am vrut să fac vizibilă o perspectivă alternativă, să arăt că nu toți rușii susțin războiul.”

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Un microbuz care transporta pachetele românilor, oprită în Germania. Autoritățile, uimite de ce au găsit în interior
Articolul anterior
Transportatori din țară, care aduc oameni la protestul din Capitală, opriți și verificați de poliție
Articolul următor