La Bălţi, se face testarea rapidă a localnicilor în corturi amplasate în preajma centrelor medicale de familie

De 2 zile, la Bălţi, se face testarea rapidă a localnicilor în corturi amplasate în preajma centrelor medicale de familie.

Orășenii din Bălți sunt testaţi rapid în corturi lângă centrele medicale

Comisia locală pentru Situaţii Excepţionale a luat această hotărâre pentru a reduce riscurile de infecţie, scrie tvr.md.

Personalul medical care lucrează în aceste corturi critică decizia autorităţilor şi spun că temperaturile scăzute din această perioadă nu sunt potrivite pentru efectuarea testelor în aer liber.

Testarea rapidă în raionul Bălţi a început pe 1 aprilie. În urma deciziei Comisiei locale pentru Situaţii Excepţionale, în oraş au fost instalate 6 corturi, iar alte 2 centre mobile au fost deschise în satele Elizaveta şi Sadovoe. Conform prospectului, testele rapide se fac la temperaturi cuprinse între +4 şi +30 de grade.

Ludmila Novac, şef, Centrul de Sănătate nr. 1 din Bălţi: „Preventiv noi am avut la etajul întâi al clinicii noastre cabinet dotat pentru efectuarea testelor rapide, dar a fost luată decizia primăriei pentru a instala aceste corturi”.

Larisa Beleia, şef, Centrul de Sănătate nr. 6 din Bălţi: „Asistentele medicale poartă două perechi de mănuşi chirurgicale, încălţăminte care nu e potrivită condiţiilor de iarnă, ele poartă combinezoane şi nu au dreptul să îmbrace haine groase deasupra. Scopul acestor corturi este altul.”

Când în corturi este prea frig, asistentele medicale se mută în încăperile pregătite şi continuă să facă teste. Unii pacienţi sunt revoltaţi de decizia autorităţilor de a-i testa în corturi.  

Şi testele rapide se fac în bază de programare. Victoria Surugiu, asistent medical, Soroca: „Medicul de familie face lista, se face lista programată. Pacienţii vin programat, rezultatul este în 15 minute”.

Conducerea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a municipiului Bălţi nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia.

Parada de mașini de poliție, filmată în apropiere de viaduct. Care ar fi fost intenția
Articolul anterior
O tânără de 29 de ani este primul angajat cu sindrom Down din cadrul Ministerului Muncii din România
Articolul următor
Alte articole interesante