La Cahul se desfășoară tabăra internațională de pictură „Identitatea prin culoare”

În perioada 24-29 iunie, la Cahul se desfășoară tabăra internațională de pictură „Identitatea prin culoare”, care va uni mai mulți pictori din Republica Moldova, România și Ucraina. Luni, 24 iunie, pictorii s-au întrunit la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” pentru a se cunoaște și a începe procesul de creație, scrie provincial.md.

Gazda evenimentului, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a salutat participanții taberei și le-a urat sejur plăcut și cu inspirație la Cahul. Dumnealui a subliniat importanța acestui tip de eveniment în promovarea culturii locale și a colaborării internaționale.

Viceprimarul municipiului Cahul, Tatiana Romaniuc, le-a povestit pictorilor mai multe lucruri despre tabără și despre municipiul Cahul: „Am decis să dedicăm acestui eveniment mai mult timp, zile în care ne dorim ca dumneavoastră să vă simțiți bine, astfel încât să aveți inspirația și dorința de a crea.”

De asemenea, în cadrul întrunirii, managerul Centrului de Management al Proiectelor din cadrul Primăriei Municipiului Cahul, doamna Ana Nedelcu, a relatat despre proiectul EU4Culture în cadrul căruia se desfășoară această tabără, dar și despre alte activități care au fost derulate sau urmează a fi implementate.

Participanții și-au exprimat entuziasmul și nerăbdarea de a lua parte la acest eveniment cultural deosebit. Aceștia sunt hotărâți să contribuie la promovarea identității culturale prin arta picturii. Ultima zi a taberei, 29 iunie, se va încheia cu expoziția lucrărilor realizate de pictorii participanți la tabără.

Tabăra internațională de pictură este organizată de Primăria Municipiului Cahul în cadrul proiectului „Cahul – Capitala Cultural-Creativă a Republicii Moldova”. Acest proiect este implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului EU4Culture, fiind realizat de Institutul Goethe (lider în implementare), Institutul Francez din Georgia, Institutul Cultural Danez și Czech Centers.

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoare cerebrală masivă

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoră intracerebrală masivă în emisfera cerebrală dreaptă.

Pacient cu o tumoare la creier, salvat de medicii din Chișinău și BălțiFoto: IMSP Spitalul Clinic Bălți

Potrivit responsabililor de la Spitalul Clinic Bălți, intervenția a fost dificilă, de complexitate majoră și deși operația a durat mai bine de trei ore, aceasta a decurs cu succes.

„Nu este pentru prima dată când neurochirurgii din alte instituții medicale colaborează cu doctorii de la Spitalul Clinic Bălți”, se arată în mesajul reprezentanților de la Spitalul Clinic Bălți.

Membrii echipei medicale care au realizat intervenția sunt: Viorel Găină, Dorin Bolduma, Constantin Deliu, medic anesteziolog-reanimatolog, Serghei Pcela, medic rezident Constantin Roznovan, asistenta medicală de operație, Dina Savca și asistenta medicală în anestezie și reanimare – Dina Arsenii.

Schimb de reguli înainte de marea finală Euro 2024. Anunțul făcut de UEFA

UEFA a anunţat o schimbare în regulamentul privind titlul de golgheter la Euro, chiar înainte de marea finală programată mâine, între Spania și Anglia, la Munchen.  Până acum, în istoria recentă, câștigătorul trofeului, în caz de egalitate de reuşite, era desemnat fotbalistul cu cele mai multe assisturi. La Euro 2024, premiul se va împărţi în caz că mai mulți jucători au înscris același număr de goluri, scrie adevărul.ro.

Înainte de ultimul meci de la Campionatul European din Germania, pe lângă trofeul suprem, în joc este şi titlul de golgheter al competiției. La acest moment, Dani Olmo, Harry Kane, Cody Gakpo, Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au înscris câte 3 goluri. Primii doi mai au şansa să își îmbunătățească zestrea, naționalele celorlalți fiind deja eliminate din competiție.

În trecut, UEFA acorda titlul de golgheter în caz de egalitate de reuşite fotbalistului cu cele mai multe asissturi la turneul final. A fost o regulă de care a beneficiat, spre exemplu, Cristiano Ronaldo, la Campionatul European din 2020, când a terminat la egalitate de goluri cu cehul Patrik Schick, scrie Eurosport.

Acum, dacă acest criteriu s-ar fi păstrat şi cei 6 jucători cu câte 3 goluri ar fi rămas la egalitate, „Gheata de Aur” a turneului final ar fi ajuns în posesia lui Dani Olmo, mijlocașul ofensiv al lui Luis de la Fuente reușind 3 pase decisive. Doar că forul continental a anunţat o schimbare de regulament, acest criteriu de departajare nemaifiind valabil. În măsura în care mai mulţi jucători au acelaşi număr de goluri marcate, titlul de golgheter la Euro 2024 se va împărți între ei.

Ministrul francez al sporturilor a înotat în Sena ca să arate că apa este curată pentru Jocurile Olimpice

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul Olimpiadei de la Paris, ministrul francez al sporturilor şi al Jocurilor Olimpice 2024, Amelie Oudea-Castera, a înotat sâmbătă dimineaţă în Sena, pentru a dovedi că apele fluviului care traversează capitala Franței corespund standardelor, informează AFP, citată de TVR Info.

Îmbrăcată într-un combinezon negru şi ochelari de înot, ministrul a plonjat în apă aproape de podul Invalides, în apropiere de podul Alexandre III, unde sunt programate anumite probe din cadrul Jocurilor Olimpice, conform postului francez de televiziune BFMTV.

Fosta jucătoare de tenis a fost însoţită în apele fluviului de portdrapelul Franţei pentru Jocurile Paralimpice, triatlonistul Alexis Hanquinquant.

„Mă gândesc la toată munca depusă de departamentele guvernamentale și de autoritățile locale în ultimii patru ani. Am spus că vom fi pregătiți și suntem pregătiți”, a spus Amelie Oudea-Castera.

Această ințiativă a ministrului francez al sportului a venit după ce autorităţile locale au anunţat vineri că apele Senei corespund standardelor pentru scăldat în „zece sau unsprezece zile din ultimele douăsprezece”.

Sena era prea poluată pe 16 iunie în ceea ce priveşte criteriile de autorizare a probelor de triatlon şi înot în ape deschise, potrivit rezultatelor analizelor publicate, cu o lună şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat, luna trecută, că va înota după Ziua naţională a Franţei (14 iulie) în Sena, pentru a demonstra că apa fluviului nu reprezintă niciun pericol pentru sportivii participanţi la JO 2024.

Jocurile Olimpice de vară 2024 sunt programate în perioada 26 iulie-11 august, la Paris.

TV6 și Orhei TV au rămas fără licență de emisie
Articolul anterior
Trei automobile s-ar fi ciocnit în lanț pe o stradă din Chișinău: O mașină a poliției, avariată
Articolul următor