La Chișinău, a ajuns primul lot din asistența de 30,5 milioane de euro, oferită Moldovei de către Uniunea Europeană și OMS

În Republica Moldova a ajuns primul lot de echipamente medicale oferit de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, necesare în lupta cu pandemia COVID-19.

separator
Suportul oferit include cca 1,5 milioane de echipamente de protecție individuală: măști medicale, respiratoare, ochelari și halate de protecție, în valoare totală de peste 2,8 milioane de euro.

Acesta este primul lot din asistența umanitară de 30,5 milioane de euro, oferite de UE pentru țările Parteneriatului Estic.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit structurilor Uniunii Europene și OMS pentru ajutorul important oferit țării noastre.

„Suportul ajuns în Moldova ne va permite să sporim securitatea și siguranța personalului medical, implicat în tratarea pacienților cu COVID-19. Sprijinul generos oferit de UE și OMS țărilor din Parteneriatul Estic e o dovadă suplimentară a creării unui front comun la nivel regional și global. Ajutorul pe care-l primim astăzi se înscrie în măsurile complexe pe care Guvernul, asistat de partenerii de dezvoltare, le întreprinde pentru combaterea răspândirii COVID-19”, a declarat Ion Chicu.

Republica Moldova urmează sa recepționeze al doilea lot de echipamente care va include mai multe dispozitive de laborator și va permite extinderea capacităților de testare a pacienților, instruirea personalului medical în depistarea și tratarea pacienților, asigurarea pacienților cu medicamente și echipament medical.

Menționăm că Uniunea Europeană, împreună cu Biroul Regional al OMS pentru Europa, au lansat un proiect comun – „Solidari pentru Sănătate”, pentru cele 6 state ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Pe parcursul a 2 ani, țările vor beneficia de un suport cumulativ de 30,5 milioane euro, destinat prevenirii, detectării și acțiunilor de răspuns la pandemia COVID-19, precum și consolidării capacităților țărilor PaE de a reacționa la situațiile de urgență în sănătate publică.

Foto. Cum sunt dezinfectate saloanele de la Centrul Covid-19 din Chișinău
Articolul anterior
Cum arată Andra fără pic de machiaj. Provocarea lansată de artistă
Articolul următor
Alte articole interesante