La Chișinău a fost inaugurată Reuniunea Teatrelor Naționale românești

La Chișinău a fost inaugurată, ieri seară, cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești, care se va desfășura, în perioada 19-30 septembrie, în cadrul celei de-a 97-a stagiuni a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”.

separator

La eveniment au participat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale al României, Geo Popa, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, directorul Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, Ion Caramitru, vicepreședintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloș, alte persoane oficiale.

În alocuțiunea sa, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, inițiatorul proiectului, a menționat că ediția din acest an, la care participă 12 teatre din R. Moldova și România, este dedicată Centenarului Unirii.

”Am lansat acest proiect în 2014, printr-un schimb cultural dintre două teatre, când teatrul nostru și-a deschis stagiunea la București, iar Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din capitala României – la Chișinău. Pentru prima oară, la cea de-a patra ediție a Reuniunii participă toate teatrele naționale din cele două țări”, a precizat Petru Hadârcă.

Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a subliniat că acest eveniment, care a pornit de la un schimb cultural dintre două teatre ca să ajungă la cea mai amplă reuniune a teatrelor naționale este foarte important pentru cultura Republicii Moldova. La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale al României, Geo Popa a declarat că acum ”la Chișinău se întâmplă o minune, un miracol”. ”Prin teatru ne putem mântui”, a adăugat oficialul român.

Potrivit directorului Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, Ion Caramitru, teatrul este leagănul limbii materne. ”Cea mai frumoasă limbă se vorbește în teatru, iar patria noastră, așa cum spunea Nichita Stănescu, este limba română”, a accentuat Ion Caramitru.

În prima seară a Reuniunii, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a prezentat spectacolul „Carnavalul” după Ion Luca Caragiale, montat de regizorul român Alexa Visarion, pe care Petru Hadârcă ne-a spus că a visat de mai mulți ani să-l aducă la Chișinău.

Regizorul Alexa Visarion a afirmat că întreaga sa activitate a fost marcată de dramaturgia lui Caragiale, iar spectacolul montat conține fragmente din mai multe piese ale ”celui mai profund dramaturg român”. În același timp, actrița Ana Tkacenko, care joacă în spectacol rolul Miței Baston, a spus că acesta ”este cel mai integru personaj din dramaturgia lui Caragiale și că este fericită că a avut onoarea să-l joace sub îndrumarea maestrului Alexa Visarion.

Din distribuție fac parte: Ion Mocanu, Petru Hadârcă, Angela Ciocanu, Anatol Durbală, Ghenadie Gâlcă, Olesea Sfeclă, Cornelia Suveică, Mihai Zubcu, Iurie Focșa, Nicolae Ghereg, Valentin Zorilă și alți actori.

Cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale se va încheia pe 30 septembrie cu același spectacol – ”D-ale Carnavalului”, jucat de această dată de Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu și montat de regizorul Silviu Purcărete.

În total, în cadrul Reuniunii, vor fi prezentate 19 spectacole dramatice și un concert, precum și 11 spectacole radiofonice din Chișinău și București. Programul conţine şi alte delicii artistice: conferinţe, lansări de carte, expoziţii, întâlniri cu actorii etc. Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești a avut loc în 2014, iar inițiatorul proiectului este Petru Hadârcă, informează moldpres.md.

Mai jos, vezi programul evenimentului, dar și lista celor 30 de spectacole pe care le poți viziona în cadrul evenimentului!

Tragedie într-o comună din Sculeni. O fetiță a fost lovită mortal de mașina primarului
Articolul anterior
Accident cumplit la Bălți! O remorcă s-a desprins de la o mașină și a lovit mortal o femeie care stătea pe marginea drumului
Articolul următor
Alte articole interesante