Compozitorul, dirijorul și instrumentistul Mihai Dolgan, fost conducător al formației „Noroc” și al Ansamblului vocal-instrumental „Contemporanul”, deținător al „Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 81 de ani.
În memoria lui Mihai Dolgan, duminică, 19 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău va avea loc un concert. Vor participa Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Radu Dolgan, Alexandru Cazacu, Liviu Știrbu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Delia Testemițeanu, Violeta Botezatu, Margaretta, Cerasela Filin, transmite Realitatea.md.
Anunțul a fost făcut de directorul general „MOLDOVA-CONCERT”, Andrei Locoman.
„Astăzi, 14 martie, mai mult ca oricând, gândurile publicului meloman se îndreaptă, printre amintiri, spre Mihai DOLGAN. Născut în zi de primăvară, împreună cu poetul Andrei Strâmbeanu a scris una dintre cele mai frumoase melodii dedicate primăverii, anotimp care ne oferă clipe de înaltă revelație sufletească. Iar Muzica lui Mihai DOLGAN, sensibilă și de mare emotivitate, interpretată de legendara formație „Noroc” face ca să iubim și mai mult primăvara, s-o așteptăm cu sufletul deschis… Mihai DOLGAN a adus noroc muzicii ușoare din țara noastră. Frumoasă, unică, deosebită sărbătoare muzicală ar fi putut fi astăzi la Palatul Național „Nicolae Sulac”, când Mihai DOLGAN ar fi împlinit vârsta de 81 de ani… De nu ar fi fost acea zi tristă de 16 martie 2008, când marele artist a zis adio primăverii pe care a cântat-o”, a scris pe Facebook Andrei Locoman.
Dolgan s-a născut în 1942, în satul Vladimirești, raionul Sângerei. În anii 1959-1962 a studiat la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. Cariera muzicală a început-o în 1958, la Casa de Cultură din Sângerei, acompaniind la acordeon, ulterior fiind acordeonist în diferite formații ale Filarmonicii din Chișinău (astăzi – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”).
În anul 1967 a înființat Ansamblul instrumental „Noroc”. Pe parcursul activității, „Noroc” a contribuit la lansarea și afirmarea mai multor interpreți, printre care: Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Țopa ş.a. Mihai Dolgan a lansat mai multe piese: „Cântă un artist”, „Chișinăul meu cel mic”, „Basarabia”, „Primăvara”, „De ce plâng ghitarele” ș.a.
În 1977 lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001 a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viață la 16 martie 2008, în Chișinău. El a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din Capitală. La 12 octombrie 2018, în memoria compozitorului și interpretului de muzică ușoară Mihai Dolgan, a fost inaugurat un scuar la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din Capitală.