La Chișinău va avea loc un concert în memoria lui Mihai Dolgan

Compozitorul, dirijorul și instrumentistul Mihai Dolgan, fost conducător al formației „Noroc” și al Ansamblului vocal-instrumental „Contemporanul”, deținător al „Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 81 de ani.

La Chișinău se va organiza un concert în memoria lui Mihai Dolgan

În memoria lui Mihai Dolgan, duminică, 19 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău va avea loc un concert. Vor participa Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Radu Dolgan, Alexandru Cazacu, Liviu Știrbu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Delia Testemițeanu, Violeta Botezatu, Margaretta, Cerasela Filin, transmite Realitatea.md.

Anunțul a fost făcut de directorul general „MOLDOVA-CONCERT”, Andrei Locoman.

„Astăzi, 14 martie, mai mult ca oricând, gândurile publicului meloman se îndreaptă, printre amintiri, spre Mihai DOLGAN. Născut în zi de primăvară, împreună cu poetul Andrei Strâmbeanu a scris una dintre cele mai frumoase melodii dedicate primăverii, anotimp care ne oferă clipe de înaltă revelație sufletească. Iar Muzica lui Mihai DOLGAN, sensibilă și de mare emotivitate, interpretată de legendara formație „Noroc” face ca să iubim și mai mult primăvara, s-o așteptăm cu sufletul deschis… Mihai DOLGAN a adus noroc muzicii ușoare din țara noastră. Frumoasă, unică, deosebită sărbătoare muzicală ar fi putut fi astăzi la Palatul Național „Nicolae Sulac”, când Mihai DOLGAN ar fi împlinit vârsta de 81 de ani… De nu ar fi fost acea zi tristă de 16 martie 2008, când marele artist a zis adio primăverii pe care a cântat-o”, a scris pe Facebook Andrei Locoman.

Dolgan s-a născut în 1942, în satul Vladimirești, raionul Sângerei. În anii 1959-1962 a studiat la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. Cariera muzicală a început-o în 1958, la Casa de Cultură din Sângerei, acompaniind la acordeon, ulterior fiind acordeonist în diferite formații ale Filarmonicii din Chișinău (astăzi – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”).

În anul 1967 a înființat Ansamblul instrumental „Noroc”. Pe parcursul activității, „Noroc” a contribuit la lansarea și afirmarea mai multor interpreți, printre care: Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Țopa ş.a. Mihai Dolgan a lansat mai multe piese: „Cântă un artist”, „Chișinăul meu cel mic”, „Basarabia”, „Primăvara”, „De ce plâng ghitarele” ș.a.

În 1977 lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001 a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viață la 16 martie 2008, în Chișinău. El a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din Capitală. La 12 octombrie 2018, în memoria compozitorului și interpretului de muzică ușoară Mihai Dolgan, a fost inaugurat un scuar la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din Capitală.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Gest emoționant și salvare dramatică al unui ucrainean. A îngenuncheat și a sărutat pământul românesc

Doi cetățeni ucraineni, de 30 și 31 de ani, au fost salvați după patru zile pe care le-au petrecut în munții din Maramureș. Cei doi făceau parte dintr-un grup mai mare, care a pornit spre România, pentru a nu ajunge pe front, scrie adevarul.ro.

Alarma s-a dat pe 18 aprilie, la ora 5.00 dimineața, anunțând că un grup de trei ucraineni s-a rătăcit în munți după ce aceștia au trecut granița ilegal și au nevoie de ajutor. O echipă de salvamontiști și polițiști de frontieră au pornit imediat în căutarea lor. Unul a fost găsit, însă ceilalți doi, nici urmă de ei. Căutările au încetat seara, dar între timp mai era căutat un grup de patru ucraineni care, la fel, au trecut granița ilegal în România.

Despre acest grup, echipa de slvatori a aflat după ce, pe traseu, au întâlnit unul dintre ei care era echipat și nu avea nevoie de ajutor.

Astfel, salvamontiștii și polițiștii de frontieră au început să-i caute și pe ceilalți. Doi dintre ei au fost găsiți astăzi, după ce au petrecut patru zile în munți, unde a nins, iar temperaturile au fost negative, ei nefiind echipați de munte.

Găsiți cu ajutorul elicopterului

Pentru că noi nu spunem niciodată „nu”, astăzi după câteva ore de căutări în care am folosit elicopterul SMURD am reușit să găsim doi ucrainieni din grupul celor patru (zona Repedea – Poienile de sub Munte). Cei doi au 30 și 31 ani și sunt plecați din Ucraina din dată de 16 Aprilie. Ambii au fost predați echipajelor Ambulanței și respectiv SMURD veniți în sprijin”, a precizat Dan Benga, șeful Serviciului Județean Salvamont Maramureș.

Când a fost coborât din elicopter băiatul de 31 ani care de-abia se mai deplasa, a îngenuncheat plângând și a sărutat pământul, ulterior strângându-ne în brațe pe fiecare și mulțumindu-ne că l-am salvat”, a mai relatat Benga.

Din păcate, despre primii doi căutați nu există informații. Se presupune că ar fi în viață și ar fi fost preluați de grănicerii ucraineni, dar informațiile sunt incerte.

Incident pe Aeroportul din Suceava: Două avioane Wizz Air s-au ciocnit
Articolul anterior
A devenit prima persoană cu sindromul Down care câștigă un premiu Oscar
Articolul următor