În autonomia găgăuză e în discuție o nouă lege regională a educației. Oficiul executiv de la Comrat a înregistrat proiectul la Adunarea Populară. Urmează consultările și examinarea, scrie radiomoldova.md. Noutatea este introducerea limbii găgăuze și istoriei găgăuzilor în toate școlile, inclusiv în liceele românești. Proiectul prevede lecții de educație patriotică cu accent pe formarea unei identități regionale. Autoritățile de la Comrat susțin că documentul se potrivește legislației naționale. Inițiativa este salutată de către pedagogii de la Liceul „Dumitru Caraciobanu” din Comrat.

„Este un mare avantaj, asta e viziunea mea. De ce? Pentru că, de exemplu, în liceele cu predare în limba de stat, găgăuza nu era studiată ca disciplină. Această lege îi obligă să o studieze, iar noi ne așteptăm ca toți copiii să o învețe, să vorbească și să cunoască limba noastră găgăuză”, spune profesoara de limbă găgăuză Evghenia Iancioglo.
„În toate instituțiile de învățămînt din autonomia găgăuză se aplică multilingvismul, inclusiv studierea și folosirea limbilor găgăuză, de stat, rusă și celor străine. Aceasta le permite elevilor să cunoască fluent două sau mai multe limbi și de a dezvolta abilități eficiente de comunicare în limba de stat, limba maternă și alte limbi. Scopul principal al multilingvismului este integrarea copiilor în spațiul educațional național și internațional”, menționează profesoara Maria Potrasco.
„Consider că această lege este un pas important spre crearea unei societăți capabile să se opună falsificării adevărului istoric, dar și folosirii istoriei împotriva țării noastre. Pentru că avem cu toții misiunea să păstrăm și să transmitem cunoașterea despre istoria poporului nostru”, spune profesoara de istorie Maria Ratcoglo. În autonomia găgăuză, în doar două licee se predau toate disciplinele în limba de stat, la Comrat și Vulcănești. În celelalte peste 40 de școli, limba de predare este rusa. Dar există și unele clase cu predare în limba de stat.
„Studierea, dezvoltarea și extinderea sferei de utilizare a limbii găgăuze are o importanță prioritară în sistemul nostru educațional. Se implementează programe de educație multilingvă în rîndul copiilor, inclusiv la grădiniță. Disciplinele non-lingvistice se predau în limba de stat, în limba maternă, sau în limbi străine. Iar școlile noastre, în funcție de posibilitățile pedagogice și resursele disponibile, au început să aplice acest model”, afirmă șefa Direcției regionale Educație, Natalia Cristeva.
În 2018, Curtea Supremă de Justiție a respins o lege regională a educației. Atunci autoritățile de la Comrat au insistat pe emiterea propriilor diplome de absolvire.