La Mănăstirea Căpriana a fost inaugurat Muzeul Sfântului Ierarh Gavriil

La Mănăstirea Căpriana a fost inaugurat Muzeul Sfântului Ierarh Gavriil, care va găzdui piesele recuperate, în 2016, din cripta Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. Vestigiile arheologice au fost restaurate la Iași.

Deschiderea muzeului a avut loc în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitizare” (UEpentruCultură), transmite IPN.

Înaltul ierarh a păstorit în Basarabia între anii 1812 și 1821. A fondat, în Chișinău, Seminarul Teologic și prima tipografie unde s-au tipărit cărți în limba română pentru bisericile din Basarabia și Ținutul Hotinului. Pentru canonizarea Mitropolitului Bănulescu Bodoni, cripta să de la Mănăstirea Căpriana a fost deschisă după aproape două secole de la înmormântare. Materialul arheologic a fost transportat, în 2016, la Centrul de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural din Iași. S-au găsit cizmele de piele, în stare fragmentară, veșminte, crucea medalie și cea de mână, iconițele de la mitră.

Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că este mândru de faptul că UE a putut să susțină acest proiect. Și este un foarte bun exemplu pentru a vedea varietatea de domenii care sunt susținute de Uniunea Europeană. „Muzeul va fi o bucurie pentru fiecare vizitator, pentru că va putea să se informeze despre istorie și viața spirituală”, a notat oficialul european.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că acest muzeu pune într-o lumină specială și, totodată, alocă o lumină suplimentară Mănăstirii Căpriana. „Astfel, acest muzeu va fi inclus în ruta turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care leagă România și Republica Moldova. Sunt convins că acest muzeu va fi unul la care pelerinii se vor opri și vor admira o parte a istoriei noastre comune”, a declarat ambasadorul.

În 2016, au fost autorizate săpăturile arheologice în cripta în care a fost înhumat Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, canonizat în același an de către Sinodul Bisericii ortodoxe din Republica Moldova. Vestigiile arheologice ale criptei au fost extrase și transferate printr-un acord la Complexul muzeal Național „Moldova” din Iași, unde prin truda unor excepționali specialiști restauratori au fost readuse la viață. Potrivit ei, acesta este primul muzeu de acest fel în Republica Moldova, inaugurarea căruia a fost realizată cu suportul unui grant din partea Uniunii Europene, printr-un parteneriat de mare succes dintre Mănăstirea Căpriana și Complexul muzeal național „Moldova” de la Iași.

Inaugurarea muzeului a avut loc în contextul Zilelor Europei 2021 în Republica Moldova, care se vor desfășura pe parcursul întregii luni mai.

O biserică istorică a reieșit la suprafața apei unui lac după mai bine de 40 de ani
Articolul anterior
Specialiștii atenționează: nu mergeți cu decorațiuni și flori de plastic la cimitire
Articolul următor
Alte articole interesante