La mulți ani, pentru Margareta Ivănuș! Artista a Poporului împlinește astăzi 70 de ani

Interpreta de muzică ușoară și romanțe Margareta Ivănuș, Artistă a Poporului, deținătoare a ”Ordinului Republicii” își sărbătorește, astăzi, 13 septembrie, ziua de naștere.

separator

Artista împlinește o frumoasă vârstă, 70 de ani!Margareta Ivănuș s-a născut la 13 septembrie 1949 în localitatea Seimcean, regiunea Habarovsk, Federația Rusă. În 1964, a absolvit Liceul ”Spiru Haret” din București, în 1971 – Școala de Muzică ”N. F. Sokolovski” (astăzi Colegiul de Arte) din orașul Gomel, Belarus, unde a studiat canto în clasa profesoarei Nina Vroblenskaia și în 1983 – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde, în prezent, este profesoară, transmite moldpres.md.Și-a început activitatea profesională în calitate de solistă la Filarmonica din Gomel. În 1976, se stabilește în RSS Moldovenească. A fost solistă în orchestra Ansamblului de dansuri populare ”Joc”, sub conducerea lui Vladimir Curbet (1976-1977), în Ansamblul de Propagare a Muzicii (1977-1986), în formațiile ”Orizont” (1977) și ”Rapsodia” ale Filarmonicii din Chișinău.Potrivit specialiștilor în materie, s-a impus prin lansarea cântecelor naționale ”În miez de noapte când tresar”, ”Ce te legeni, codrule?”, ”Aștept de la tine”, ”Se scuturau toți trandafirii”, ”Car frumos cu patru boi” etc.

De-a lungul carierei sale, a colaborat cu compozitorii Eugen Doga, Constantin Rusnac, Gheorghe Mustea, Dumitru Gheorghiță, Arkady Luxemburg, Simion Lâsoi, Vasile Zagorschi ș.a. A cântat partiturile semnate de Eugen Doga din filmul ”Vreau să cânt”, cu Svetlana Toma în rolul titular.

În 1992, Margareta Ivănuș a obținut Marele Premiu la Festivalul-Concurs de Romanțe ”Crizantema de Aur” din Târgoviște, România.

La mulți ani!

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Accident în sectorul Botanica. O fetiță de 4 ani a fost lovită în plin pe trecerea de pietoni
Articolul anterior
Cu flori, pavaj și bănci! Piața Centrală din Chișinău este de nerecunoscut
Articolul următor