La Soroca, cel mai afectat raion de coronavirus, autoritățile îi vor lăsa pe oameni să sfințească merindele în curtea bisericii

Autoritățile și oamenii din Soroca vor să riște în plină pandemie! Autoritățile publice locale din raionul Soroca, cel mai afectat raion din țară din cauza Covid-19, sunt în căutarea soluțiilor pentru slujba din Noaptea de Înviere. Și, se pare că au găsit soluția, însă aceasta este una controversată. Oamenii vor avea voie să intre în curtea bisericilor, deși declarația Ministerului Afacerilor Interne spune hotărât: ,,În noaptea învierii, slujbele din biserici se vor desfășura doar cu participarea clericilor, iar enoriașilor li se va interzice aflarea în biserică, în curtea bisericii și în adiacentul lăcașelor de cult”.

separator
Mai mulți primari din Soroca au anunțat deja modalitatea în care se vor desfășura evenimentele în noaptea de 18 șpre 19 aprilie.

Potrivit unui anunț publicat de primarul comunei Vasilcău, Tudor Golub, în timpul slujbei de Paște, în biserica din sat se vor afla doar preotul și membrii corului bisericesc. Sătenii vor putea asculta rugăciunea fiind prezenți în curtea bisericii, pe locurile marcate pe teracotă, la ,,o distanță sigură” între ei. Altă recomandare a autorităților este ca persoanele cu vârsta de peste 63 ani să rămână acasă și să transmită coșul cu pască și ouă roșii prin intermediul rudelor.

”Ținând cont de situația epidemiologică din țară și recomandările Comisiei pentru Situații Exceptionale a R.M., purtînd o discuție cu parohul bisericii din sat și polițistul de sector am ajuns la un numitor comun cum va fi săvirșită Slujba din seara de Paști și anume:

Slujba învierii va fi ca de obicei cu începere de la orele 00:00, în biserica cu hramul „Sfinta Cuvioasa Parascheva”, în interiorul bisericii va fi doar Parintele Vadim, și corul bisericesc.
Vor fi instalate în curtea bisericii boxe audio, unde toți doritorii de a participa la slujbă vor asculta din curtea bisericii pe locurile marcate pe teracotă la distanța de 2 metri.
Sfințirea bucatelor pentru masa de sărbătoare va începe la orele 2:30 toți enoriașii vor aseza coșurile începând din curtea bisericii cu păstrarea distanței de 2 metri unul față de altul, linia fiind prelungită în direcția gimnaziului din sat pe traseul central.
Toți enoriașii trebue să aibă mască și manuși de protecție.
Persoanele cu vârsta de peste 63 ani sunt rugate sa rămînă acasă.
Cei care pot ajuta persoanele în etate, vă rugăm să luați mai multe coșuri, de la vecini rude pentru a evita aglomerația
Unităților de transport, nu le va fi permisă intrarea pe terenul de la poarta bisericii.
Totul va fi monitorizat de poliție și voluntari. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a celor din jur. Cu stimă și respect Primăria comunei Vasilcău”, se mai spune în mesajul publicat de primarul comunei pe rețele sociale, potrivit observator.md.

36 de polițiști de frontieră s-au infectat cu Covid-19
Articolul anterior
Un bărbat din Chișinău a murit. Este cel de-al 54-lea deces cauzat de coronavirus în țara noastră
Articolul următor
Alte articole interesante