La TANDEM începe Black Friday de primăvară!

BlackFriday de primăvară vine cu reduceri de până la 25% la toată gama de mobilier. Fie ai nevoie de pat, dulap, saltea sau poate masă, scaune și canapele. La TANDEM le găsești pe toate!

Amenajează-ți locuința acum și începe primăvara frumos. Oferta este valabilă în perioada 5-21 martie!

Bucură-te de primăvără la tine acasă!

Grăbește-te! Oferta este valabilă în limita stocului disponibil.

TANDEM este o fabrică de mobilă autohtonă, care deja de 18 ani, oferă o gamă largă de mobilier pentru casă și nu numai: de la canapele, paturi și dulapuri, noptiere până la mese, scaune, saltele și bean-bag-uri.

Vino în showroom-ul TANDEM la adresa: Chișinău, str. Petricani, 15/1.

TANDEM pe rețelele de socializare: Facebook și Instagram.

Chișinăul, despre exercițiile militarilor ruși din stânga Nistrului: ”O provocare”

Autoritățile de la Chișinău consideră exercițiile militare în Zona de Securitate din Transnistria fără coordonarea și aprobarea necesară provoacă tensiune și sperie populația, scrie evz.ro.

Delegația de la Chișinău la Comizia Mixtă de Control asupra exercițiilor din 23 aprilie ale forțelor ruse de menținere a păcii pe malul stâng al Nistrului a criticat exercițiile din apropierea posturilor comune de la Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni și Hagimus.

Declarația vine după ce presa locală a relatat că armata rusă, în cadrul exercițiului militar, exersa măsuri de respingere a atacurilor asupra pozițiilor forțelor de menținere a păcii din apropierea posturilor.

Exercițiile trupelor lui Putin provoacă noi tensiuni

„Delegația Republicii Moldova la Comisia Mixtă de Control (CCM) afirmă că desfășurarea exercițiilor fără coordonarea necesară provoacă noi tensiuni în Zona de Securitate și sperie populația. Aceasta confirmă și faptul că actele de înființare a misiunii de menținere a păcii de pe Nistru sunt încălcate în mod grav și sistematic.

Delegația Republicii Moldova la CCC face apel la toți participanții la operațiunea de menținere a păcii să excludă astfel de acțiuni provocatoare care contravin principiilor menținerii păcii și legislației Republicii Moldova”, au declarat reprezentanții Biroului pentru Reintegrare.

În decembrie, rușii din Transnistria au făcut alte exerciții

Situația în jurul exercițiilor militare din regiune rămâne tensionată. Reamintim că, pe 22 decembrie 2023, forțele ruse de menținere a păcii au organizat alte exerciții în Zona de Securitate. Chișinăul a protestat, atunci, și a cerut o anchetă asupra încălcărilor.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat atunci că exercițiile au fost desfășurate la posturi de menținere a păcii în afara punctelor de desfășurare, că au fost folosite arme și echipamente militare, inclusiv drone neprevăzute de reglementări.

De asemenea, partea rusă și autoritățile de pe malul stâng au blocat intrarea unui grup de observatori militari din Moldova pentru a documenta încălcările.

Federația Rusă nu a comentat exercițiile la acel moment, dar autoritățile de la Tiraspol au susținut deținerea acestora sub pretextul „menținerii păcii și securității în regiune”

”La 12 ani îi cânta piesele, neștiind că la 20 va ajunge să cânte alături de ea!” Camelia Ursu, moment emoționant la concertul Larei Fabian

Tânăra interpretă de la noi, Camelia Ursu, a avut parte de un moment emoționant. Încă de mică a îndrăgit-o pe celebra artistă Lara Fabian și îi cânta piesele, cu care a luat premii la diverse concursuri, dar abia peste ani a reușit să ajungă la concertul ei.

Camelia a avut ocazia să meargă la concertul Larei Fabian, iar după a publicat un video emoționant cu segvențe de la prestigiosul concurs Music For Kids din România, în care apare la 12 ani interpretând piesa ”Je T’aime”, și cu un moment superb din concertul Larei Fabian.

Videoul a adunat numeroase comentarii.

Tânăra interpretă a venit doar cu cuvinte de laudă în adresa artistei sale favorite și a spus că a trăit un moment emoționat.

Camelia Ursu este o tânără interpretă de la noi, care s-a făcut cunoscută datorită pieselor pe care și le scrie singură. Prima melodie cu care s-a lansat, ”Filmul tău”, a fost semnată, atât versurile, cât și melodia, chiar de ea. În curând, urmează să-și bucure admiratorii cu o altă producție muzicală, a cărei melodie, la fel, îi aparține.

Tânăra este foarte activă pe rețelele de socializare, având o comunitate de peste 300.000 de urmăritori.

Își face studiile la două facultăți, în România, iar de muzică este pasionată încă de mică.

Camelia Ursu a fost protagonista emisiunii ”Stil Unic” marca unica.md. Iar dacă vreți să o cunoașteți, vă invităm să vedeți emisiunea.

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele. Cu toate acestea, vehiculele puternice au sisteme de frânare mai avansate și o manevrabilitate mai bună, ceea ce le face mai ușor de condus.

carVertical, o companie de date auto, a efectuat cercetări pe baza datelor din rapoartele de verificare a istoricului mașinilor uzate pentru a afla dacă există o corelație între puterea medie a motorului unui vehicul și frecvența accidentelor.

Corelație directă între puterea motorului și rata daunelor

În cadrul studiului efectuat, carVertical a examinat rapoarte care prezintă istoricul vehiculelor pentru 43 de mărci de mașini. În toate cazurile analizate, mașinile cu motoare mai puternice erau mai predispuse la accidente.

46,4% dintre vehiculele Audi verificate pe carVertical cu puterea motorului de până la 100 kW au avut înregistrări de daune, în timp ce rata în rândul modelelor de peste 400 kW a fost mai mare – 55,6%.

Tendințe similare au fost observate și la mașinile Volkswagen unde 42,6% dintre modelele cu motoare de până la 100 kW au fost avariate, față de 48,9% la motoarele de 300-400 kW.

45% dintre vehiculele Ford cu motoare de până la 100 kW au avut înregistrări de daune și 55% dintre cele cu motoare de peste 400 kW.

1 din 3 mașini Renault (36,3%) echipate cu cele mai mici motoare a suferit un accident minor sau major. Procentajul mașinilor avariate a fost mai mare în rândul vehiculelor care aveau 300-400 kW sub capotă – 42,9%.

Toyota este una dintre mărcile la care fluctuațiile sunt minore: 36% dintre modelele cu motoare mici au fost avariate, față de 39,5% dintre mașinile cu motoare de 200-300kW. Cu toate acestea, Toyota nu are modele echipate cu motoare de peste 400 kW, ceea ce ar fi putut duce la rate de daune mai mari.

BMW s-a remarcat dintre toate mărcile de vehicule analizate în cercetare: 60,3% dintre mașinile cu motoare de până la 100 kW au fost avariate, față de un incredibil 68,6% dintre vehiculele cu o putere mai mare de 400 kW.

„Deși toate vehiculele trebuie să respecte regulile de circulație, se pare că mașinile mai puternice ignoră limitele de viteză, iar șoferii lor își asumă riscuri mai mari. Nu există nici măcar o singură marcă auto pentru care vehiculele mai puțin puternice să fie mai predispuse la accidente”, spune Matas Buzelis, expert în automobile și directorul departamentului de comunicații al carVertical.

Unele mașini sunt de până la 7 ori mai puternice decât altele 

Dintre toate mărcile de vehicule verificate pe carVertical, Bentley a avut cea mai mare putere medie a motorului – 415 kW sau 564 CP. Producătorul de mașini de lux este urmat de Maserati (268 kW/364 CP), Cadillac (264 kW/359 CP), Tesla (263 kW/358 CP) și Porsche (257 kW/349 CP).

În timp ce cercetarea a arătat că cumpărătorii de vehicule second hand preferă să verifice istoricul mașinilor care au motoare mai puternice și mașinile mici cu motoare mai puțin puternice sunt inspectate pe carVertical.

Mașinile Smart au cea mai mică putere medie a motorului – 59 kW sau 80 CP. La mică distanță se află și Dacia (72 kW/98 CP), Lancia (77 kW/105 CP), Fiat (83 kW/113 CP) și Suzuki (87 kW/118 CP).

Potrivit domnului Buzelis, existența accidentelor grave în istoricul unei mașini poate fi un semnal de alarmă pentru cumpărători. Prin urmare, este important să consultați un mecanic profesionist și să aflați dacă daunele suferite de o mașină îi pot afecta pe termen lung fiabilitatea.

În 14 localități din raionul Rezina a fost instituit codul roșu de alertă epidemiologică
Articolul anterior
Deciziile aprobate în Chișinău, în contextul stării de urgență instituită până pe 15 aprilie
Articolul următor