La Ungheni este construit un nou apeduct cu suportul UE

Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul acordat de Uniunea Europeană.

separator

Rețeaua, cu o lungime de peste 1.600 de metri, urmează să fie terminată până la sfârșitul anului curent şi va asigura cu apă potabilă mai mult de 24 mii de localnici, transmite Moldpres.md.

Lucrările de construcție au demarat în luna august, iar acțiunea este parte a procesului de modernizare a centrului municipiului Ungheni, realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat și ghidat strategic de UE, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Investiția, în valoare de 210 170 de euro, este asigurată din fonduri europene, municipalitatea contribuind suplimentar cu 893.868 lei (46 mii de euro). Noul apeduct este parte magistrală a traseului de apă potabilă în municipiul Ungheni ce interconectează cele șapte cartiere din oraș.

„Sunt bucuros să subliniez că în pofida situației dificile cauzate de pandemia COVID, programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” progresează constant în implementare, aducând beneficii tangibile pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi acces sigur la apă potabilă, reducerea pierderilor de bani și apă, precum și îmbunătățirea managementului resurselor de apă. Programul reprezintă o agendă transformațională ce deschide calea spre recuperarea economică rapidă post-Covid, implică o inițiativă inovatoare de utilizare a tehnologiilor TIC și a principiilor economiei verzi, pentru a spori substanțial calitatea vieții oamenilor”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Rețeaua de distribuție din municipiul Ungheni este învechită și nu a fost renovată, cu mici excepții, din 1978, anul construcției apeductului din Ungheni. Reţeaua este într-o stare avariată, motiv din care deseori au loc spargeri ale țevilor, deteriorări ce duc la pierderi considerabile de apă, cheltuieli pentru lichidarea avariilor și repararea porțiunilor afectate.

„Gradul de uzură al țevilor de apeduct este de peste 150%, iar 24% din apă nu ajunge la robinet din cauza pierderilor în rețeaua publică de distribuție. Zeci de mii de lei sunt cheltuiți anual din bugetul local pentru repararea segmentelor avariate, intervenții la rețelele de aprovizionare cu apă fiind efectuate în fiecare lună. Din această cauză asistăm deseori la deconectări de apă”, a estimat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Noul sistem va asigura cetățenii din Ungheni cu acces la apă potabilă și va îmbunătăți condițiile de viață a locuitorilor municipiului. Acesta reprezintă primul proiect de infrastructură lansat de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

„Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă este esențială în asigurarea accesului la servicii publice de calitate deopotrivă pentru cetățeni și sectorul de afaceri, precum și în conectarea la rețelele de distribuție ale altor cartiere ale orașului, inclusiv zona industrială a Ungheniului, unde este localizată Zona Economică Liberă”, susține Dima Al-Khatib, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Situația actuală la frontieră

Poliția de Frontieră Leușeni-Albița și Poliția de Frontieră Sculeni informează că traficul de persoane și autovehicule se desfășoară în condiții normale, în ambele direcții de deplasare. Timpul de așteptare pentru traversarea frontierei este în limitele obișnuite.

Îndemnăm călătorii, să diversifice alegerea punctelor de trecere și să se informeze din surse oficiale cu privire la starea traficului.

Călătoriți în siguranță!

David Beckham ne-a arătat viața sa la țară.

David Backham este tot mai încântat de moșia din Cotswolds, în vreme ce soția sa, Victoria, nu vrea să audă de viața la țară și își dorește să trăiască și în viitor în inima Londrei.

Sursa continuă: „David nu a făcut niciun secret din dorința de a se muta permanent la țară pentru un ritm de viață mai liniștit și mai relaxat, acum că băieții au zburat din cuib, și este ceva despre care el și Vic au vorbit mult și la care s-au gândit serios. După ce a crescut în estul Londrei, David este pregătit să lase viața de oraș în urmă și să se stabilească definitiv în Cotswolds, în timp ce Vic a crescut în Hertfordshire, așa că traiul în inima Londrei este încă interesant, chiar și după toți acești ani. Ea nu este pregătită să renunțe la stilul ei de viață metropolitan și nu se vede renunțând la asta pentru mult timp. Dar, știind cât de dornic este David să se mute, ea este îngrijorată că sunt pe pagini complet diferite”.

În Chișinău s-a deschis cea de-a 16-a ediție a Târgului Apicultorilor
Articolul anterior
Italia: Directorii de şcoli refuză să răspundă penal în caz de infectări
Articolul următor