La Ungheni este construit un nou apeduct cu suportul UE

Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul acordat de Uniunea Europeană.

separator

Rețeaua, cu o lungime de peste 1.600 de metri, urmează să fie terminată până la sfârșitul anului curent şi va asigura cu apă potabilă mai mult de 24 mii de localnici, transmite Moldpres.md.

Lucrările de construcție au demarat în luna august, iar acțiunea este parte a procesului de modernizare a centrului municipiului Ungheni, realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat și ghidat strategic de UE, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Investiția, în valoare de 210 170 de euro, este asigurată din fonduri europene, municipalitatea contribuind suplimentar cu 893.868 lei (46 mii de euro). Noul apeduct este parte magistrală a traseului de apă potabilă în municipiul Ungheni ce interconectează cele șapte cartiere din oraș.

„Sunt bucuros să subliniez că în pofida situației dificile cauzate de pandemia COVID, programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” progresează constant în implementare, aducând beneficii tangibile pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi acces sigur la apă potabilă, reducerea pierderilor de bani și apă, precum și îmbunătățirea managementului resurselor de apă. Programul reprezintă o agendă transformațională ce deschide calea spre recuperarea economică rapidă post-Covid, implică o inițiativă inovatoare de utilizare a tehnologiilor TIC și a principiilor economiei verzi, pentru a spori substanțial calitatea vieții oamenilor”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Rețeaua de distribuție din municipiul Ungheni este învechită și nu a fost renovată, cu mici excepții, din 1978, anul construcției apeductului din Ungheni. Reţeaua este într-o stare avariată, motiv din care deseori au loc spargeri ale țevilor, deteriorări ce duc la pierderi considerabile de apă, cheltuieli pentru lichidarea avariilor și repararea porțiunilor afectate.

„Gradul de uzură al țevilor de apeduct este de peste 150%, iar 24% din apă nu ajunge la robinet din cauza pierderilor în rețeaua publică de distribuție. Zeci de mii de lei sunt cheltuiți anual din bugetul local pentru repararea segmentelor avariate, intervenții la rețelele de aprovizionare cu apă fiind efectuate în fiecare lună. Din această cauză asistăm deseori la deconectări de apă”, a estimat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Noul sistem va asigura cetățenii din Ungheni cu acces la apă potabilă și va îmbunătăți condițiile de viață a locuitorilor municipiului. Acesta reprezintă primul proiect de infrastructură lansat de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

„Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă este esențială în asigurarea accesului la servicii publice de calitate deopotrivă pentru cetățeni și sectorul de afaceri, precum și în conectarea la rețelele de distribuție ale altor cartiere ale orașului, inclusiv zona industrială a Ungheniului, unde este localizată Zona Economică Liberă”, susține Dima Al-Khatib, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu

Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că în ziua de 24 și începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.

Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md

Meteorologii din România au anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și R. Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.  

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

 

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

În Chișinău s-a deschis cea de-a 16-a ediție a Târgului Apicultorilor
Articolul anterior
Italia: Directorii de şcoli refuză să răspundă penal în caz de infectări
Articolul următor